1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Grey’s Anatomy

Season1.be3,53,55

Grey’s Anatomy is samen met House M.D. zonder twijfel één van de meest populaire ziekenhuisseries van de laatste jaren. De zoveelste ziekenhuisserie? Nee, niet echt want de makers hebben toch een paar originele invalshoeken gezocht. Zo wordt alles bekeken vanuit het hoofdpersonage Meredith Grey en het krijgt het geheel soms zelfs een licht filosofisch tintje als ze haar gedachten laat gaan over wat er allemaal gebeurt in het ziekenhuis. Niet alleen is het verhaal origineler dan je zou verwachten (naast operaties en diagnosen, gaan we ook grasduinen in het leven van de kleurrijke en respectvol uitgewerkte mooie en charismatische personages zoals Derek Shepherd (Patrick Dempsey uit Made Of Honour) en Izzie Stevens (Katherine Heigl uit 27 Dresses)), ook over de productie is goed nagedacht. De makers hebben het eigenlijk heel uniek aangepakt: elke aflevering is bijvoorbeeld genoemd naar een bekend popnummer en doorheen de serie kan je meestal ook heel goede muziek horen. Velen vergelijken Grey’s Anatomy ook met die oudere serie E.R.: beide series spelen zich af op de spoedafdeling van een groot ziekenhuis en focussen zich vooral op de onderlinge relaties tussen de artsen. Maar de verschillen zijn groter dan je zou denken: Grey’s Anatomy laat namelijk ook plaats voor humor (iets wat in E.R. volledig ontbrak), echte dramatiek en memorabele, lichtjes ontregelde quotes, zoals de uitspraak tegen de man wiens penis werd afgebeten:“I have good news and bad news. The good news is that we managed to stop the bleeding. The bad news is that we gave your penis to the cops.” Wat ook een wezenlijk verschil is: ‘onversneden’ scènes uit het operatiekwartier worden zomaar op de kijker losgelaten. Darmen en bloed worden gewoon getoond, daar ze deel uitmaken van de dagdagelijkse werkelijkheid in de spoedafdeling. De juiste dosering van humor, meligheid en ontroering zorgt ervoor dat dit een topserie is die vooral bij vrouwen erg in de smaak valt.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Ellen Pompeo, Patrick Dempsey, Sandra Oh, Justin Chambers, Katherine Heigl, Chandra Wilson, Sara Ramirez, Eric Dane

Prijzen: 52 prijzen (waaronder 4 Emmy’s en 2 Golden Globes) en 136 nominaties (waaronder 35 voor een Emmy, 7 voor een Golden Globe en 8 voor een Golden Nymph)

Aantal seizoenen: 9 (het negende seizoen loopt momenteel in Amerika)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2005) aantal afleveringen: 9

Meredith Grey en vier andere net afgestudeerde dokters proberen privé te combineren met hun zware, interne opleiding in het Seattle Grace Hospital. Cristina’s ontmoeting met een voormalige verpleegster zal haar leven ingrijpend veranderen. Meredith en Derek brengen samen de nacht door. Een seksueel overdraagbare ziekte heeft z’n gevolgen voor het personeel van het hospitaal.

Seizoen 2 (2005) aantal afleveringen: 27

Het leven voor de artsen van Seattle Grace Hospital wordt nog intenser: de relatie tussen Meredith en Derek wordt een stuk gecompliceerder. Meredith verneemt een geheim over haar vader en Derek krijgt het moeilijk wanneer het leven van zijn beste vriend in zijn handen ligt. Cristina krijgt af te rekenen met haar eigen medische problemen en Alex geeft toe geobsedeerd te zijn door Izzie.

Seizoen 3 (2006) aantal afleveringen: 25

Izzie denkt eraan te stoppen. Ze wordt geconfronteerd met haar verleden en vindt troost bij George. Meredith’s vrienden en collega’s doen er alles aan om haar leven te redden. De huwelijksdag van Cristina en Burke komt alsmaar dichterbij.

Seizoen 4 (2007) aantal afleveringen: 16

De komst van een aantal zeer enthousiaste co-assistenten zorgt voor heel wat meer emotie, spanning en hartzeer in het ziekenhuis. Wanneer de artsen beseffen dat hun keuzes grote onbedoelde gevolgen hebben, worden er heel wat leugens, liefdesverklaringen en familieverwikkelingen onthuld, met alle gevolgen van dien.

Seizoen 5 (2008) aantal afleveringen: 23

Meredith en Derek hebben zich verzoend en niks lijkt hun geluk nog in de weg te staan. Derek vraagt Meredith zelfs ten huwelijk. Callie heeft voor het eerst een date met Erica. Cristina probeert de restanten van haar stukgelopen relatie met de vertrokken Burke weg te werken en krijgt hierbij de hulp van nieuwkomer Owen, de militaire macho dokter. De evolutie van Izzie’s ziekte is even mysterieus als de ziekte zelf, maar vooral van Denny krijgt ze veel steun…

Seizoen 6 (2009) aantal afleveringen: 24

In dit zesde seizoen nemen we afscheid van Izzie en zijn we getuige van de fusie tussen Seattle Grace Hospital en Mercy West Hospital. Verder zitten Alex en Izzie in een echtscheiding, hebben Christina en Owen een ‘relationeel’ probleem, zitten Callie en Arizona met een ‘baby’ probleem en wordt Derek de nieuwe baas. En of dat nog niet genoeg is wordt het ziekenhuis in de finale episode ook nog eens geteisterd door een op hol geslagen schutter.

Seizoen 7 (2010) aantal afleveringen: 22

Het hospitaal probeert de rust te herstellen na de schietpartij van zes maanden geleden, maar krijgt een ploeg over de vloer die een documentaire hierover wil maken. Meredith vertelt Derek over haar miskraam. Een bezoek aan de gynaecoloog zorgt bovendien voor slecht nieuws. Meredith en Derek nemen een ingrijpende beslissing die hun leven zal veranderen. Callie heeft groot nieuws te melden.

Seizoen 8 (2011) aantal afleveringen: 24

Seizoen 9 (2012) aantal afleveringen: 23

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •