1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Mad Men

Season1.be555

Stel je voor: Madison Avenue in New York City als setting. Een reclamebureau als decor en keurig uitgedoste mannen en vrouwen in een perfecte early sixties outfit als personages. Een tijd waarin mannen echte mannen waren en vrouwen gelijkstonden met een rok. Dit ongewone gegeven vormt de uitgangsbasis voor Mad Men, een schitterende serie die in de levens, liefdes en ambities duikt van een groep ongenadig competitieve mannen en vrouwen die bij een reclamebureau werken in het begin van de jaren ’60.

Mad Men werd geschreven en geproduceerd door Matt Weiner (The Sopranos). Daarmee worden meteen de bakens uitgezet voor de kwaliteit van deze serie. In Mad Men draait alles rond macht, vrouwen, sigaretten en drank. Niet meteen de onderwerpen waar je mensen mee vrolijk maakt. Maar wel een serie met de grote K van kwaliteit.

De serie focust zich op Don Draper, een hooggeplaatste reclameman met een duister verleden. Draper (vertolkt door Jon Hamm) heeft door zijn inzicht in de consument een hele reputatie opgebouwd en verschillende successen behaald. Zijn huwelijk met Betty brengt hem geen voldoening waardoor hij zich in verschillende buitenechtelijke relaties stort. Draper heeft dus – op zijn zachtst uitgedrukt – een gecompliceerd leven. Zijn vriend en mede-aandeelhouder is Roger Sterling, een 'silverfox' die net als Draper een eersteklas versierder is. Sterling is ook gehuwd, maar valt uiteindelijk voor een Joodse twintigjarige secretaresse die op het bedrijf komt werken. Dan is er ook nog Bertram Cooper, de derde grote man van het bedrijf. Een al wat oudere, wijze man die zeer principieel is, een hoge moraal in het vaandel voert en die altijd eist dat men z'n schoenen uitdoet als men in zijn bureau komt. Ook belangrijke personages zijn Peggy Olson, een jong meisje dat begint als secretaresse, maar al vlug carrière maakt als copywriter, Pete Campbell, een jonge, ambitieuze verkoper die over lijken gaat om z'n doel te bereiken en Joan Harris, de rondborstige office manager die vaak optreedt als de moeder op wiens schouder men kan uithuilen.

Wat Mad Men zo sterk maakt is dat elke valkuil die aanleiding zou kunnen geven tot extra emotionaliteit vakkundig wordt vermeden. In andere series geven dergelijke verhalen gemakkelijk aanleiding tot meligheid, tot opgeklopte emoties. De situaties worden hier benaderd zoals ze voorkomen in real life. Ook zijn de personages veel gelaagd: er is geen enkele clichéfiguur, allen hebben ze hun goede en slechte kanten. Bovendien worden de afleveringen opgebouwd vanuit de ontwikkeling van de personages en zijn de gebeurtenissen een middel om de karakters van de personages te laten evolueren. De dialogen zijn ad rem, scherp en boeiend. Geen enkele zin is teveel. Ook een pluim voor 'costume design' en 'production design'. Elke scène ademt de sfeer van die tijd uit, tot in het kleinste detail. Knap is ook hoe veranderingen in de Amerikaanse moraal en de actualiteit heel subtiel in de verhaallijnen worden weergegeven.  

Mad Men is een kwaliteitsserie niet alleen omwille van de verhalen die vaak weten te verrassen of omwille van de schitterende vertolkingen, maar vooral omwille van zijn personages. Zelden een serie gezien waarin de personages zo goed getypeerd worden.    

Dit is - zeker binnen z'n genre - de sterkste serie ooit gemaakt!

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jon Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser, January Jones, Christina Hendricks, Aaron Staton, Rich Sommer, John Slattery

Prijzen: 108 prijzen (waaronder 2 BAFTA’S, 16 Emmy’s, 5 Golden Globes en 5 Golden Nymphs) en 307 nominaties (waaronder 94 voor een Emmy, 1 voor een BAFTA en 8 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 7 

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2007) aantal afleveringen: 13
New York, de jaren ‘60. Op het Sterling Cooper Advertising Agency werken de beste mensen uit de industrie. Aan het hoofd staat meestermanipulator Don Draper. Er zijn echter verschillende mensen die hem graag willen zien ten onder gaan. Slaagt Draper erin zijn status te bewaren ondanks alles?

Seizoen 2 (2008) aantal afleveringen: 13
We schrijven immers 1962 en zitten middenin het Kennedy-tijdperk, dat gekenmerkt wordt door het ontstaan van de mensenrechtenorganisaties, Bob Dylan, vrije liefde, mislukte huwelijken, de dreiging van een nucleaire aanval en de groeiende ontevredenheid van de vrouwen. Alle personages zijn gesetteld, maar eigenlijk niet gelukkig met wat ze hebben. Don is gepromoveerd en partner geworden en heeft met zijn vrouw Betty een afspraak gemaakt. Roger Sterling, Don’s baas, is na twee hartinfarcten opnieuw paraat en Joan heeft eindelijk de man gevonden waarvan ze al jaren droomt. Peggy heeft ook haar promotie op zak, zij is hoofd copywriting van Sterling Cooper.

Seizoen 3 (2009) aantal afleveringen: 13
Het agentschap Sterling Cooper is nu in Britse handen. De nieuwe financiële directeur Lane Pryce en zijn assistente krijgen het hard te verduren om geaccepteerd te worden door de collega’s. Don en zijn vrouw Betty hebben zich naar aanleiding van de zwangerschap van een derde kind, verzoend, maar al vlug blijkt dat er niet veel veranderd is. Don begeeft zich andermaal op glad ijs, net als Betty, met gevolgen die niet te overzien zijn. Gene, Betty’s vader, komt inwonen omdat zijn dementie meer en meer manifesteerbaar wordt. Ook op kantoor is er een en ander veranderd.

Seizoen 4 (2010) aantal afleveringen: 13
Seizoen 4 start een jaar na de finale van seizoen 3. Het gloednieuwe agentschap Sterling Cooper Draper Pryce (gevormd door de kopstukken van Sterling Cooper) heeft het moeilijk om zich te profileren en om klanten te winnen. Met Don Draper is het erg gesteld. Hij woont op een appartementje en zijn relaties met vrouwen laten hem meestal terneergeslagen achter. Draper zoekt dan ook zijn heil in de drank wat dan weer gevolgen heeft voor zijn werk. Peggy Olson bloeit in dit seizoen helemaal open en ook Joan Holloway krijgt heel wat meer aandacht, terecht zouden we zeggen, want zij is op zijn minst een intrigerende vrouw.

Seizoen 5 (2012) aantal afleveringen: 13

Seizoen 6 (2013) aantal afleveringen: 13

Seizoen 7 (2014) aantal afleveringen: 14

Bonusmaterialen op de DVD: Gay Rights part I (22:46 min); Gay Rights part II (20:48 min); Trial Of The Chicago Eight part I (16:41 min); Trial Of The Chicago Eight part II (34:39 min); Unmarried Professional Woman (28:28 min); Generation Boom (24:41 min); Best Things In Life Are Free (7:30 min) (155 min)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •