1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Liza Marklund's Annika Bengtzon

Season1.be4,54,55

Na Sarah Lund, Saga Norén en Birgitte Nyborg is hier Annika Bengtzon, het hoofdpersonage uit de Liza Marklund’s Annika Bengzton, een nieuwe crimeserie van de producenten van Millennium.

Waren Sjöwall/Wahlöö in de jaren ’60 de grondleggers van de Zweedse politieroman, dan was het Liza Marklund die het genre in de jaren ’90 écht populair maakte. Marklund groeide uit tot één van de meest populaire schrijfsters in Scandinavië. Van haar boeken, die verschenen in 30 talen, werden er zo’n 10 miljoen exemplaren verkocht.

Haar hoofdpersonage, Annika Bengtzon, is net zoals voornoemde dames, een vrouw met ballen. Een kuitenbijter die regelmatig buiten de lijntjes kleurt en die voortdurend flirt met het gevaar. Dat dat ten koste gaat van haar relatie met Thomas, met wie ze twee schattige kinderen heeft, neemt ze er noodgedwongen bij. Werk combineren met de taak van huismoeder is ook in Zweden geen gemakkelijke taak, vooral als je verslaafd bent aan je werk. 

Bengtzon is een gedreven journaliste. Ze werkt op de redactie van de fictieve tabloid Kvällspressen. Haar baas Anders Schyman geeft haar de nodige ruimte, maar gebruikt ook zijn autoriteit wanneer hij volgens de wet bepaalde dingen niet mag publiceren. Veel vrienden heeft Annika niet. De enige met wie ze een goede band heeft is haar collega Berit. Met wie ze ook vaak contact heeft en met wie ze regelmatig nieuws uitwisselt is politie-inspecteur Q, een man die weet wat hij aan Annika heeft, maar die wel steeds zijn grenzen stelt.

Het eerste seizoen is samengesteld uit zes films van anderhalf uur. Elke film vertelt een apart onderzoek wat maakt dat de reeks op zich makkelijk is om volgen. Tegen de achtergrond van het ‘hoofdverhaal’ speelt zich natuurlijk ook nog het privéleven van Annika af. Dat verhaal loopt door tot aan de laatste aflevering. Een echte cliffhanger is er dus niet, hoewel je telkens weer aan het einde van een aflevering, gebeten bent om een nieuw verhaal te kijken. Dat komt in de eerste plaats door de vertolking van Malin Crépin, een actrice die zeer goed gestalte geeft aan haar personage. Hard, cool en beredeneerd, kortom een erg realistische vertolking waarin echter ook plaats is voor emoties - zij het beperkt. Verder zijn ook de verhalen zeer origineel en zitten ze prima in elkaar. Je weet met andere woorden nooit hoe het scenario zich gaat ontwikkelen en wat de juiste draagwijdte is van het gebeuren, laat staan dat je weet die de dader is. De verhalen zijn bovendien veelgelaagd en hebben bijna allemaal een politieke bodem. Daardoor zijn ze ook zo interessant. De productiewaarden zijn top en geven elke aflevering de looks van een bioscoopfilm. Dat er parallellen zijn met Millennium en Borgen (omwille van de journalistieke insteek) en The Killing (omwille van de politieke insteek) nemen we er heel graag bij, zolang het maar geen afbreuk doet aan de kwaliteit. Zonder twijfel, één van de betere nieuwe crimeseries.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Malin Crépin, Björn Kjellman, Leif Andrée, Richard Ulfsäter, Felix Engström

Prijzen:
geen prijzen

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 6

1. Het Testament Van Nobel: Wanneer op het galadiner voor de Nobelprijzen een aanslag wordt gepleegd blijkt niet de winnaar het doelwit, maar iemand van de commissie. Annika is kroongetuige.
2. Prime Time: Een tv-icoon wordt tijdens de opnames van haar succesvolle show vermoord. Annika wordt op de zaak gezet. Een intrigerende zaak want een paar collega's en haar beste vriendin maakten deel uit van de genodigden en zijn dus potentiële verdachten.
3. Studio Zes: Een jonge vrouw wordt vermoord aangetroffen. Haar vriendje heeft een sluitend alibi, alle verdenkingen gaan in de richting van een minister die de seksclub waar het meisje werkte, bezocht.
4. De Rode Wolf: Verschillende leden van een anarchistische beweging van jaren terug die zichzelf De Rode Wolf noemde, worden vermoord.
5. Levenslang: Een zeer populaire politieman wordt in zijn bed neergeschoten. Zijn vrouw is in shock en zijn zoontje blijkbaar gekidnapt. Annika gaat op zoek naar het verdwenen zoontje. Zij krijgt hulp van een politie-agente die ook een goeie vriendin was van de echtgenote van de vermoorde man.
6. Een Plek Onder De Zon: Wanneer aan de Costa Del Sol een gewezen Zweedse ijshockeyster en zijn familie worden omgebracht, vertrekt Annika naar Malaga om de zaak uit te spitten.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •