1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Bridge (Bron/Broen)

Season1.be4,54,55

De beste misdaadseries komen momenteel uit Scandinavië, zoveel is zeker. Misschien moeten we het veralgemenen en zeggen dat de beste series tout court uit het hoge Noorden komen. Na het zien van achtereenvolgens The Killing, Borgen en Bron is dit een statement waarvan je ons nog moeilijk kan afbrengen.

Dat de serie twee originele titels heeft is niet zo verwonderlijk want dit is een coproductie tussen Zweden en Denemarken, die zich afspeelt in Malmö én in Kopenhagen. Daartoe bedacht men een zeer clevere premisse die de makers ook de mogelijkheid boden om samen te werken met verschillende productiepartners. En dat zie je ook aan deze serie. Veel opnames op locatie met verschillende camera’s, heel wat personages en regelmatig ook de nodige (kostelijke) ontploffingen. Het script zit heel goed in elkaar, is realistisch en actueel. Ook de personages spreken aan. Het zijn mensen die evolueren, die leren uit de situatie of van elkaar. Geen bordkartonnen personages, maar mensen van vlees en bloed, met hun sterkten, maar ook en zeker met hun zwakheden. Sofia Helin die Saga speelt doet dat met zoveel overtuiging dat verschillende kijkers ervan overtuigd waren dat zij niet kon acteren! Niet is echter minder waar want zij speelt met heel veel overtuiging een jong vrouw die lijdt aan het Aspergersyndroom (hoewel dat nooit openlijk in de serie gezegd wordt). Ook Kim Bodnia als Martin is schitterend. Enkele gelaatsuitdrukkingen of minuscule lichaamsbewegingen volstaan om innerlijke emoties weer te geven. De chemie tussen beide groeit naarmate de serie vordert.

The Bridge kan je misschien nog het best vergelijken met Seven, het scenario zit even ingenieus in elkaar en eindigt ook met een onvergetelijke climax waarbij het persoonlijke aspect een grote inbreng zal hebben. De serie zit vol met onverwachte wendingen en allerlei mogelijke schuldigen. Net als in The Killing eindigt elke aflevering ook met een cliffhanger wat maakt dat je de serie in één trek wil uitkijken. Zonder twijfel één van de beste series van de laatste jaren.

Ook het tweede seizoen ontgoochelt niet. Integendeel, de serie zorgt andermaal voor tien uur kijkplezier en biedt de kijker wat hij wil: een intrigerend verhaal met vele verhaallijnen, een passende ontknoping (hoewel…), verschillende cliffhangers en geloofwaardige, driedimensionale personages.
Wat dit seizoen erg knap maakt is dat de serie een echt vervolg is op seizoen 1. Vooral de interactie tussen Martin en Jens, die levenslang heeft gekregen, krijgt relatief veel aandacht. Net als het personage van Saga, die worstelt met haar sociaal inlevingsvermogen. Saga loopt er soms bij als een robot en heeft niet de minste sociale feeling (wat vaak aanleiding geeft tot grappige toestanden). Zij wil een goeie partner zijn en vrienden hebben, maar haar gedrag (veroorzaakt door de ziekte van Asperger) laat dat niet toe. Bovendien blijkt ook haar verleden een grote rol te spelen.

Dat heel wat producenten aan dit tweede seizoen hebben meegewerkt is duidelijk te zien. The Bridge II ziet er dan ook uit als een bioscoopfilm, gefilmd in koele tinten met vele buitenopnames en met hoge productiewaarden. Door hun ingenieuze verhaalwendingen, zetten de scenaristen je vaak op het verkeerde spoor. Eén nadeel is dat je al vlug doorhebt dat ogenschijnlijk onbelangrijke verhaallijnen uiteindelijk wel hun belang zullen hebben. Alles in The Bridge II heeft immers zijn nut, niets is overbodig. Dit is een serie die evolueert van punt A tot punt Z: geen flashbacks of flashforwards (zoals vaak in andere series), maar een rechtlijnig verhaal dat het onderzoek in elk detail volgt. Als toeschouwer raak je er erg dicht bij betrokken en als je niet direct weet wat het verband is, dan zal Saga Norén je wel helpen want niemand heeft een speurneus als zij. Wat verder ook leuk is, is dat de serie verschillende climaxen kent. Telkens wanneer je denkt dat het eindpunt bereikt is (bvb. op het einde van de derde en de negende aflevering) komt er een vervolg. Dit is inspirerende televisie, een voorbeeldige topserie zoals momenteel alleen de Scandinaven ze kunnen maken.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Dag Malmberg, Rafael Pettersson, Anette Lindbäck, Kristina Brändén, Magnus Krepper

Prijzen: 9 prijzen (waaronder 1 Gouden Nymph) en 22 nominaties (waaronder 1 voor een internationale BAFTA en 4 voor een Gouden Nymph)

Aantal seizoenen: 4

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3 en 4

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 10
Midden in de nacht wordt op de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken een lijk gevonden.
De ene helft van het lijk bevindt zich in Denemarken, de andere helft in Zweden… De Deense agent Martin Rohde (Kim Bodnia) en de Zweedse detective Saga Norén (Sofia Helin) zijn tot elkaar veroordeeld. Hij is een oudere detective met pakken ervaring én met een verleden. Zij is zeer intelligente speurder met een heel klein empathisch vermogen en een sociaal IQ van nul. Het lijk (bestaande uit de helft van een politica en de helft van een hoertje) zet een ketting van gebeurtenissen in gang. In de eerste plaats wordt telkens de pers op de hoogte gebracht van de aanslagen die zullen plaats grijpen, daarna komt de politie aan de beurt. Martin en Saga proberen elk op hun manier sporen te vinden in deze moeilijk te doorgronden aanslagen en moorden, maar pas als ze weten wat ze voor elkaar te betekenen hebben, komt er schot in de zaak.

Seizoen 2 (2013) aantal afleveringen: 10
Het verhaal draait dit keer rond ecoterrorisme met de Europese top als (verre) achtergrond. Alles begint wanneer een oude olietanker onder de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken vastloopt. Er blijkt geen crew aan boord te zijn, wel enkele Zweedse en Deense jongeren, vastgeketend in het vrachtruim. Saga Norén (Sofia Helin) krijgt de leiding over het onderzoek en neemt contact op met Martin Rohde (Kim Bodnia), die nog steeds worstelt met de dramatische gebeurtenissen van het afgelopen jaar. De geketende jongeren blijken slechts het begin van een nieuwe beklijvende race tegen de klok om een grote ramp te vermijden. Iemand wil de aandacht richten op de milieuproblematiek en schrikt er niet voor terug om voor dat doel veel bloed te laten vloeien. Ondertussen proberen zowel Martin als Saga het gebeuren uit het eerste seizoen een plaats te geven in hun leven. En daar heeft vooral Martin het erg moeilijk mee...

Seizoen 3 (2015) aantal afleveringen: 10

Wanneer Malmö wordt opgeschrikt door een moord met een Deens slachtoffer, zal Saga Norén opnieuw moeten samenwerken met de politie van Kopenhagen. Ditmaal met Henrik als partner, vermits Martin in de gevangenis zit. Henrik is een verbitterd man die al jaren op zoek is naar zijn twee dochters. Wanneer duidelijk wordt dat de moord tot in de details is uitgedacht en de moordenaar wilde dat ze het lichaam zouden vinden, betekent dit het begin van een reeks spectaculaire moorden, die steeds persoonlijker lijken te worden voor Saga. Zeker wanneer ze geconfronteerd wordt met haar verleden als haar moeder plotseling voor haar deur staat. De zaak komt zo dichtbij dat de vraag rijst of Saga het onderzoek nog wel kan blijven leiden.

Seizoen 4 (2018) aantal afleveringen: 8

Ditmaal zit Saga in de gevangenis. Haar partner (ze hebben samen ook een seksuele relatie) moet een verschrikkelijke moord oplossen. Het hoofd van een immigratiedienst wordt door aangetroffen: moord door steniging. Wanneer Saga vrijkomt, werpt ze zich meteen op het onderzoek en gaat ze na haar uren ook op zoek naar sporen ivm. de verdwijning van Henrik's dochters. Saga heeft het sociaal erg moeilijk waardoor haar relatie met Henrik zwaar onder druk komt te staan. Ondertussen neemt het aantal moorden toe en lijkt het erop dat de dader het niet zozeer gemunt heeft op de slachtoffers, maar op hun nabestaanden.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •