1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Borgen

Season1.be4,54,55

Hoewel Borgen nu eens geen misdaadserie is, maar wel een politiek drama, is het toch een serie die je thuis moet hebben staan. De serie is even spannend als een misdaadserie en bovendien is het een productie van het team achter The Killing.

Borgen
gaat over machtswellust, politieke intriges, spindoctors, de relatie met de pers, kortom over thema’s die de mensen in de ban houden en die zeer actueel te noemen zijn. Bepaalde verhaalwendingen in het eerste seizoen zijn nogal gemakkelijk, maar dat doet niks af aan het kijkplezier dat voortdurend gegarandeerd wordt. De productiewaarden zijn top zodat de serie de looks krijgt van een bioscoopfilm. De knappe Sidse Babett Knudsen (After The Wedding) won voor haar vertolking op het afgelopen Monte Carlo TV-Festival de Prijs voor Beste Actrice, terwijl de serie zelf de Prix Italia won voor Beste Serie. Het tweede seizoen overtreft het eerste seizoen: alles wordt 'voller', elk verhaal zit nog steviger in elkaar en is spannend en aangrijpend van begin tot eind. Ook de thema's kunnen gemakkelijk getransponeerd worden naar gelijk welk Europees land zodat de betrokkenheid van de kijker ook nu weer gegarandeerd wordt. Met andere woorden, een serie die er alsmaar beter op wordt en zonder twijfel één van de topseries is van het moment! 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Johan Philip Asbæk, Mikael Birkkjær

Prijzen: 8 prijzen (waaronder 1 Golden Nymph en 1 BAFTA) en 7 nominaties (waaronder 1 voor een BAFTA)

Aantal seizoenen: 4 (het vierde seizoen is voorzien voor 2022) 

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2 en 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2010) aantal afleveringen: 10
Partijleider Birgitte Nyborg wordt onverwacht verkozen tot eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Er staat haar een moeilijke periode te wachten want haar tegenstanders willen haar hoe dan ook niet aan het hoofd van het land. Binnen de honderd dagen wordt haar regering naar aanleiding van een geheim transport van een Amerikaanse gevangene naar Groenland geconfronteerd met een eerste crisis. Het gelijke kansenbeleid in de zakenwereld zorgt voor heel wat reacties en ook haar spindoctor en minister van justitie komen onder vuur te liggen. Privé gaat het haar al evenmin voor de wind.

Seizoen 2 (2011) aantal afleveringen: 10
In dit tweede seizoen proberen Birgitte, Katrine en Kapser hun privéleven te combineren met de harde realiteit van het politieke leven. Op politiek vlak staan er heel wat spannende gebeurtenissen op het menu: de inmenging in Afghanistan, de keuze van de EU-commissaris, onenigheden bij de coalitiepartij met uiteindelijk een nieuwe voorzitter én een nieuwe minister, de chantagepraktijken van de pers en inzonderheid van Michael Laugesen met de dood als gevolg, de interpellatie van de Volkspartij naar aanleiding van het verlagen van de leeftijd op de jeugdcriminaliteit, het ontslag van de Groenen en van Amir ten gevolge van een fout van Birgitte Nyborg, de bemiddeling in Kharun, de oppositie die aanstuurt op nieuwe verkiezingen, de confrontatie met de pers n.a.v. de riooljournalistiek ivm de dochter. Privé wordt het ook allemaal veel intenser: Birgitte voelt hoe ze als moeder gefaald heeft en ziet haar kinderen meer en meer van zich afglijden, Katrine geeft tot tweemaal toe haar ontslag en begint een nieuwe relatie en Kasper Juul moet uiteindelijk zijn verleden prijsgeven om z'n nieuwe relatie te redden... 

Seizoen 3 (2013) aantal afleveringen: 10
We zijn twee en een half jaar verder. Birgitte geeft overal ter wereld voordrachten, heeft een nieuw vriendje en heeft de politiek de rug gekeerd. Maar het politieke virus laat haar niet los. Ze wil opnieuw meewerken aan de toekomst van haar land. Wanneer ze bij de verkiezingen voor partijvoorzitter van de Middenpartij geklopt wordt door de huidige voorzitter Krause, besluit ze een nieuwe partij op te richten, de Nieuw Demokraten. Ze trekt Kathrine aan als spindokter en rechterhand en verzamelt een aantal kopstukken van andere partijen rondom zich. Ondertussen komt er bij het tv-station - waar de nieuwsdienst nog steeds geleid wordt door Torben Friis - een nieuwe programmadirecteur die ingrijpende veranderingen wil doorvoeren. Wanneer de regering geen meerderheid krijgt rond een heikel punt, dient de huidige premier Lars Hesselboe het ontslag in van de regering en schrijft hij nieuwe verkiezingen uit.


Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •