1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Prison Break

Season1.be4,54,55

Toen Prison Break van start ging was het concept heel duidelijk omschreven: Michael, een jonge kerel, tatoeëerde het grondplan van een gevangenis op zijn lijf, liet zich vervolgens arresteren om dan uiteindelijk zijn broer Linc die zat te wachten op het voltrekken van zijn doodsvonnis, te kunnen bevrijden uit de gevangenis.

Omdat de serie zo succesvol was en iedereen na het tweede al even succesvolle seizoen om meer vervolgen smeekte, werd er in allerijl een derde seizoen in elkaar geflanst. De staking van de scenarioschrijvers wierp echter roet in het eten zodat de makers er zich redelijk gemakkelijk vanaf maakten door het gezelschap op te sluiten in de SONA gevangenis in Panama. Zodat ze opnieuw konden ontsnappen. Deze formule (ontsnappen uit een gevangenis) was echter uitgemolken en schreeuwde naar vernieuwing. Toen de makers aan het vierde seizoen begonnen hadden zij – naar eigen zeggen – een nieuwe, sublieme invalshoek gevonden, één die de serie een nieuwe injectie zou geven. En het moet gezegd, het in het leven roepen van Scylla was een goede vondst die tal van nieuwe mogelijkheden bood, maar die ook de connectie met de vorige seizoenen bewaarde.

Een vijfde seizoen was verhaaltechnisch niet meer haalbaar zodat de makers besloten om in een twee extra afleveringen (bij ons uitgebracht als de aparte film The Final Break) te tonen hoe het allemaal bepaalde hoofdpersonages is vergaan in de tussentijd. Hoofdverantwoordelijke voor dit project is niemand minder dan Brett Ratner, regisseur van ondermeer Red Dragon, Tower Heist, Rush Hour1 & 2 en X-Men: The Last Stand.

Het beste aan Prison Break is zonder twijfel het scenario. Een verhaal dat zich op verschillende niveaus afspeelt en dat vol zit met onverwachte wendingen en verrassende elementen. Dat maakt dat net als in 24, elke aflevering eindigt met een cliffhanger, die doet uitkijken naar de volgende episode. Prison Break leunt aan bij Shawshank Redemption en vertoont ook gelijkenissen met 24 (onder meer de complottheorie), maar staat verder stevig opzijn eigen pootjes en is verre van een kopie van een van hoger vernoemden. De personages in de serie zijn geen één-dimensionele personages, maar hebben allemaal een verleden en een toekomst en zijn dus mensen van vlees en bloed. Dat maakt het begrijpen van bepaalde evoluties in het gedragspatroon ook aannemelijker. Die personages worden gestalte gegeven door relatief onbekende acteurs die echter talent in overschot hebben. De Engelsman Wentworth Miller is in de hoofdrol schitterend als Michael Scofield: hij speelt met een grote ingetogenheid zijn personage, is mysterieus en tegelijk intelligent en is een figuur die meteen ontzag en respect afdwingt. Andere uitschieters zijn Peter Stormare (uit ondermeer Fargo en Armageddon) als gangsterbaas John Abruzzi, Robert Knepper (uit Carnivale) als de aartsgevaarlijke T-Bag en Robin Tunney (uit The Craft en End Of Days) als de advocate. Paul T. Scheuring en zijn team van scenaristen, leveren geen voorgekauwde materie, maar een meticuleus opgebouwd verhaal met oog voor het kleinste detail. Het leukste is natuurlijk dat je zo weinig mogelijk weet over de inhoud. Maar let wel, deze serie werkt verslavend: eens je op dvd eraan begint, weet je niet meer van ophouden.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Dominic Purcell, Wentworth Miller, Amaury Nolasco,  Robert Knepper, Sarah Wayne Callies, Wade Williams, William  Fichtner

Prijzen: 4 prijzen en 24 nominaties (waaronder 1 voor een Emmy en 2 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 4

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3 en 4 + de tv-film The Final Break

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2005) aantal afleveringen: 22

Michael Schofield, een zeer intelligente kerel met een voorliefde voor structuren. Daarom ook studeerde hij burgerlijk ingenieur. Zijn broer die zich in zijn kinderjaren over hem ontfermde, heeft de doodstraf gekregen voor de moord op de broer van de vice-presidente van Amerika. Hij houdt vol -ook tegen Michael- dat hij erin geluisd werd en dat hij onschuldig is, ook al spreken de videobeelden voor zich. Michael gelooft hem, pleegt een gewapende overval en krijgt vijf jaar gevangenisstraf. Het verzoek om de straf uit te zitten in dezelfde gevangenis als van zijn broer, wordt ingewilligd. Michael heeft maar één plan: zijn broer Lincoln Burrows zo vlug mogelijk uit de gevangenis te bevrijden. Ondertussen raakt advocate Veronica Donovan, die Michael verdedigde bij zijn overval, ervan overtuigd dat Lincoln de waarheid spreekt. Samen met een collega gaat ze op zoek naar de ware toedracht van het gebeuren. Tot zover het verhaal, meer verklappen doen we niet. Weet ook dat deze verhaallijn niet meer in houdt dan de eerste tien minuten van de serie...

Seizoen 2 (2007) aantal afleveringen: 22

Seizoen 2 biedt ons een razend spannende klopjacht, waarin onze helden – Michael en z’n broer Lincoln – heel wat gevaren moeten trotseren. Met de hulp van de arts Sara Tancredi zullen ze proberen een niet zo koosjere overheidssamenzwering aan het licht te brengen die de onschuld van Lincoln moet bewijzen. Niet evident aangezien alles door hogere instanties keurig in de doofpot werd gestopt en niets aan het toeval wordt overgelaten. De klopjacht op de broertjes (iedereen wil ze wel inrekenen) vormt de rode draad doorheen het tweede seizoen, maar uiteraard loopt ook nog de levensgevaarlijke pedofiel T-Bag op vrije voeten en zorgt hij voor de meeste heibel van allemaal. Alle ontsnapte gangsters hebben samen met Michael en Lincoln één gemeenschappelijk doel: de 5 miljoen dollars terugvinden die Charles Westmoreland heeft verstopt. En dan is er nog de mysterieuze Paul Kellerman, de superintelligente flik Mahone en ex cipier (annex klootzak) Bellick die nog openstaande rekeningen staan hebben bij Michael Scofield en Lincold Burrows.

Seizoen 3 (2008) aantal afleveringen: 13

De SONA gevangenis in Panama op het einde van seizoen 2 leek iets heel speciaals, wat het ergste liet vermoeden. En dat klopt want vanaf de start van seizoen 3 worden we meteen geconfronteerd met de onmenselijke levensomstandigheden in dit vervallen krot dat moet doorgaan als gevangenis. Cipiers of directie ontbreken er, alles wordt geregeld door de ‘inmates’ zelf. Conflicten worden op de binnenplaats uitgevochten tot de dood erop volgt. De grote baas van de gevangenis, de man die de plak zwaait, is een zekere Lechero. Hij en alleen hij bepaalt wat er gebeurt en wanneer de waterrantsoenen wordt uitgedeeld. Een dictator die zich laat omringen door gluiperige mannetjes die één voor één bij hem op een goed blaadje trachten te staan. Eén van die onderkruipers is T-Bag, maar het mag al vlug duidelijk zijn dat hij alles doet met een doel en er zelf een aparte agenda op na houdt. Andere bekende gezichten die Michael er terugvindt, zijn Bellick, die het heel hard te verduren krijgt, en special agent Mahone, die van langsom meer problemen krijgt met zijn verslaving. Allemaal hebben ze echter hetzelfde doel: ontsnappen uit deze onmenselijke hel. Maar tot op heden zijn de enigen die uit SONA ontsnapt zijn er in een lijkzak buiten gekomen.

Seizoen 4 (2009) aantal afleveringen: 22

Na hun ontsnapping uit Fox River en uit de Panamese SONA-gevangenis, belanden Michael en zijn kompanen ditmaal in Los Angeles, vastberaden om de Company, die er in de eerste plaats voor zorgde dat Linc in de gevangenis belandde, uit te schakelen. Michael heeft daarbij nog een ander doel: hij wil wraak nemen op diegenen die Sara hebben omgebracht. In dit vierde seizoen krijgen we een drietal nieuwe personages en zien we hoe een aantal personages ingrijpend veranderen. Wat de productiewaarden betreft, die zijn nog steeds van een superieur niveau. Elke aflevering voelt aan als een volwaardige speelfilm met grootse ontsnappingen en spectaculaire shoot outs. Een waardige afsluiter voor een schitterende serie.

Prison Break: The Final Break

Wie het vierde seizoen van Prison Break gezien heeft, weet dat op het einde een flashforward gemaakt wordt van vier jaar. The Final Break vertelt wat er in die vier jaar gebeurde. Voor velen zijn dit dan ook aflevering 23 en 24 van seizoen 4.

Centraal staat dit keer Sara Tancredi die wordt gearresteerd voor moord. Ze wordt overgebracht naar de uitermate strikt beveiligde vrouwenafdeling van de gevangenis in Miami. Daar krijgt ze andermaal te maken met de vijandige Gretchen Morgan en komt ze erachter dat Generaal Krantz, die samen met Bagwell in de mannelijke afdeling zit, een prijs op haar hoofd heeft gezet. Sara zoekt in de gevangenis bescherming bij de leidster van de gevangenen, een zekere Daddy. Ondertussen werkt Michael samen met Lincoln en Sucre een plan uit om Sara te bevrijden. Mahone biedt zijn diensten aan, maar lijkt een dubbele agenda te hebben…Wil Michael Sara helpen te ontsnappen zal hij ook beroep moeten doen op… ‘T-Bag’ Bagwell 

 

 

 

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •