1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

24

Season1.be4,54,55

Slechts 24 uur om terroristen een halt toe te roepen...

24 is sinds zijn ontstaan in 2001 een trendsetter geweest voor tv-series, zeker voor actieseries. De originele pitch (de actie speelt zich af in real time, wat maakt dat de 24 afleveringen van een volledig seizoen zich daadwerkelijk afspelen in 24u) werd nooit geëvenaard, maar de ingenieuze scenario’s, de vlijmscherpe actie, de nerveuze camerabewegingen, de obligate cliffhangers, de complottheorieën, de mollen, het nodige ‘goddammit’-gevloek, de hoge productiewaarden, de geloofwaardige vertolkingen en de spitante dialogen waren een toonbeeld van inspiratie voor zowel Amerikaanse als Europese tv-makers. 24 is binnen de wereld van de tv-series een instituut geworden dat zijn gelijke tot op heden nog niet heeft gevonden. Er is sprake van een langspeelfilm, maar wanneer die er zou komen en of hij er komt is eerder een vraag dan een weten.

Het concept is eenvoudig: de eigengereide federaal agent Jack Bauer (vertolkt door Kiefer Sutherland) krijgt in elk seizoen af te rekenen met terroristen van divers pluimage. Hij kan in zijn onderzoeken steeds rekenen op de hulp van CTU (Counter Terrorist Unit). In de eerste zes seizoenen speelt de actie zich af in Los Angeles. Daarna verplaatst ze zich naar Washington D.C. om tot slot in seizoen 8 te eindigen in New York. 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Kiefer Sutherland, Mary Lynn Rajskub, Carlos Bernard, Dennis Haysbert, Elisha Cuthbert, James Morrison, Reiko Aylesworth, Jude Ciccolella

Prijzen: winnaar van 72 prijzen (waaronder 20 Emmy’s, 2 Golden Globes en 3 Golden Nymphs) en 206 nominaties (waaronder 49 voor een Emmy en 9 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 8

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2001) aantal afleveringen: 24

In dit eerste seizoen probeert Jack Bauer senator David Palmer uit de handen te houden van Servische terroristen. Niet alleen worden er diverse aanslagen gepleegd op Palmer, ook Jack vormt het doelwit van aanlasgen. Om hem onder druk te zetten kidnappen de terroristen, die steeds een stapje voor zijn omdat zij belangrijke info krijgen van CTU via een mol, zijn vrouw en dochter.

Seizoen 2 (2002) aantal afleveringen: 24

Jack heeft om persoonlijke redenen ontslag genomen uit CTU, maar wanneer terroristen een kernbom boven Los Angeles tot ontploffing willen brengen, komt Jack, op aandringen van David Palmer die ondertussen verkozen is tot President, terug naar CTU. Voor jack staan er moeilijke tijden te wachten want hij zal niet allen moeten samenwerken met een vijand, maar heeft ook problemen met z’n dochter Kim.

Seizoen 3 (2003) aantal afleveringen: 24

In het derde seizoen zit Jack met een heroïneverslaving, het gevolg van een operatie bij de beruchte drugsfamilie Salazar. President Palmer heeft ook zijn problemen, maar het ergste van al is dat terroristen een dodelijk virus willen verspreiden op verschillende plaatsen in Amerika. Jack gaat terug naar de Salazars en stelt hen voor het virus te kopen. Maar helaas zijn ze te laat want een oude bekende heeft het virus net onder hun neus weggekaapt.

Seizoen 4 (2004) aantal afleveringen: 24

Door zijn heroïneverslaving is Jack zijn baan bij CTU kwijt en werkt hij nu voor de staatssecreatris van defensie. Hij krijgt ook een relatie met Audrey Raines, diens dochter. Samen met haar vader wordt Audrey ontvoerd door een bende terroristen die er andermaal mee dreigt om verschillende atoombommen tot ontploffing te brengen.

Seizoen 5 (2005) aantal afleveringen: 24

Jack is op de vlucht voor de Chinese regering die uit is op wraak. Jack left ondergedoken en slechts enkele mensen weten dat hij nog leeft. Maar wanneer die één voor één vermoord worden, moet Jack uit zijn schuilplaats komen om het complot achter de moorden te ontrafelen. Maar er is meer aan de hand: hooggeplaatste mensen willen een dodelijk zenuwgas in het land los laten.

Seizoen 6 (2007) aantal afleveringen: 24

President Palmer is opgevolgd door zijn broer Wayne, maar die heeft het erg lastig omdat de verengide Saten voortdurend geteisterd worden door bomaanslagen. Jack wordt aan de terroristen uitgeleverd in ruil voor de locatie waar de terroristen zich schuil houden. Jack weet te ontsnappen en ontdekt dat zijn eigen vader en breor een groot aandeel hebben in de aanslagen.

Seizoen 7 (2009) aantal afleveringen: 24

Seizoen zeven begint vier jaar na seizoen zes. CTU is ontmanteld en we bevinden ons in Washington DC. Ditmaal hebben terroristen het gemunt op de regering, meer bepaald op de eerste vrouwelijke president Allison Taylor. De terroristen (onder wie een oude bekende die is overgelopen...) willen dat de Amerikaanse troepen zich terugtrekken uit Sangala. In zijn acties wordt Jack bijgestaan door agent Renee Walker, een dame die de evenknie van Jack blijkt te zijn.

Seizoen 8 (2010) aantal afleveringen: 24

Seizoen 8 speelt zich af in New York, 18 maanden na seizoen 7. Jack staat op het punt in te trekken bij z’n dochter, schoonzoon en kleindochter in Los Angeles. Maar dan verneemt hij via één van zijn connecties, dat de Rus Davros de opdracht heeft gekregen om President Omar Hassan van de Islamitische Republiek Kamistan te vermoorden. Hassan is in New York om een vredesovereenkomst te tekenen met de Amerikaanse President Allison Taylor.

 

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •