1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

30 Rock

Season1.be445

Hoewel de schitterende comedy serie 30 Rock erg veel prijzen in de wacht wist te slepen (Emmy’s, Golden Globes, noem maar op) en ook kan rekenen op uitstekende recensies, blijft de populariteit bij het grote publiek uit, hoewel ze wel per seizoen toeneemt. De reden moet dus niet gezocht worden bij de serie zelf, maar misschien wel bij het tijdstip waarop de tv-zenders de serie programmeren. Misschien kan het ook zijn dat de gebeurtenissen achter de schermen van een tv-show veel mensen niet echt aanspreken. Dat is dan wel echt jammer want 30 Rock is uniek in zijn soort en zonder twijfel één van de beste comedy series in jaren. Het hoofdpersonage uit de serie is Liz Lemon, de hoofdscenariste van de comedy serie ‘The Girl Show’ die echter geen te goeie kijkcijfers heeft. En omdat kijkcijfers nu eenmaal belangrijk zijn, moet Liz voortaan samenwerken met de nieuwe producer Jack Donaghy en die brengt op zijn beurt een, op zijn zachtst gezegd, excentrieke en onvoorspelbare komiek mee die luistert naar de naam Tracy Jordan. De titel van de reeks refereert aan het adres waar de studio’s gesitueerd zijn, namelijk op 30 Rockefeller Plaza.

De hoofdrol wordt gespeeld door Tina Fey, een prima comédienne die de laatste jaren steeds maar populairder wordt. Wij herinneren haar van de film Date Night en van haar schitterende imitatie van de vice-presidentskandidate Sarah Palin. Zij schreef de serie met in het achterhoofd haar eigen ervaringen als hoofdscriptwriter voor de comedy reeks Saturday Night Live. Alec Baldwin speelt de producent en het moet gezegd, dankzij 30 Rock beleeft Baldwin momenteel een tweede jeugd. Daar zijn z’n recente vertolkingen in It’s Complicated en My Sister’s Keeper debet aan. Zijn protegé, de grillige komiek Tracy, wordt vertolkt door de zwarte acteur Tracy Morgan, ook al te zien in films als The Son Of No One en Death At A Funeral.

Ook leuk aan 30 Rock is dat er in de serie heel wat bekende sterren hun opwachting maken. Zo konden we in de eerste twee seizoenen al kennis maken met John McEnroe, Whoopi Goldberg en Jerry Seinfeld en kunnen we in het derde en vierde seizoen uitkijken naar celebs als Oprah Winfrey, Jennifer Aniston, Sheryl Crow, Steve Martin, Salma Hayek, Julianne Moore, Jon Bon Jovi en Matt Damon. Voor wie het nog niet door heeft: 30 Rock is ‘one of a kind’. In z’n eigen komische ritme neemt de serie sitcomclichés en conventies op de hak. Ze maakt op inspirerende wijze gebruik van de acteurs en bevat tal van briljante woordspelingen, bizarre situaties en onverwachte wendingen.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Tina Fey, Alec Baldwin, Tracy Morgan, Jack McBrayer, Judah Friedlander, Scott Adsit

Prijzen: 86 prijzen (waaronder 16 Emmy’s, 6 Golden Globes en 2 Golden Nymphs) en 319 nominaties (waaronder 91 voor een Emmy, 11 voor een Golden Globe en 20 voor een Golden Nymph)

Aantal seizoenen: 7

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2006) aantal afleveringen: 21
In het eerste seizoen van 30 Rock zien we hoe de komst van producent Jack Donaghy voor heel wat heibel zorgt op de redactie van The Girlie Show. Vooral scenariste Liz Lemon en hoofdrolspeelster Jenna Moroney zijn helemaal niet opgezet met Jack, die het programma bovendien een andere naam geeft en Liz verplicht om acteur Tracy Jordan aan te nemen. Verder volgen we de tribulaties rond de relaties van Liz en Jack, zien we hoe Tracy het aan de stok krijgt met de Black Crusaders en volgen we Jenna bij de promotie van haar film.

Seizoen 2 (2007) aantal afleveringen: 15
Liz krijgt interessante tips van Jerry Seinfeld en probeert haar afgesprongen relatie met Floyd een plaats te geven in haar leven. Tracy heeft problemen met zijn echtgenote wat leidt tot een scheiding, gevolgd door een verzoening. Jack heeft een relatie met een democratische politica en concurreert met zijn aartsvijand voor de hoogste positie bij General Electric. Liz besluit aan het einde van dit seizoen een baby te adopteren.

Bonusmaterialen op de DVD: An Evening With 30 Rock (23:10 min); Deleted Scenes (4:22 min); 30 Rock Live At The UCB Theater (46:49 min); Tina Hosts Saturday Night Love (8:05 min); Cooter Table Read (31:25 min); Bloopers (1:47 min).

Seizoen 3 (2008) aantal afleveringen: 22
In dit seizoen smacht Liz naar een man én een normaal bestaan, ver weg van haar waanzinnige job als scenariste van TGS. Het geluk zal haar toelachen na twee mislukte relaties, één met een dwerg die Liz voor een kind hield en één met haar knappe, maar arrogante buurman.

Bonusmaterialen op de DVD: Flu Shot with Tina Fey and Jeff Richmond (20:23 min); Audiocommentaar; Deleted Scenes (4:18 min); Behind The Scenes With The Muppets (3:10 min); 1-900-OKFACE (1:10 min); The Making Of Kidny Now! (12:24 min).

Seizoen 4 (2009) aantal afleveringen: 22
In het vierde seizoen volgen we Liz in haar speurtocht naar een nieuwe acteur voor TGS, tot groot ongenoegen van Jenna en Tracy die vrezen voor gezichtsverlies. Ook komen we erachter voor wie van zijn twee maîtresses Jack nu eindelijk kiest. Liz is nog steeds op zoek naar het geschikte vriendje dat kan beantwoorden aan haar hoge eisen. Jenna tot slot heeft een relatie met iemand die geld verdient met haar te imiteren.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij aflevering 3, 4, 5, 7, 10, 12, 13, 15, 19, 21; Deleted Scenes (3:50 min); Behind The Scenes Of "The Moms" (7:03 min); Behind The Scenes Of "I Do" (5:22 min); Tennis Night In America (1:03 min); Food Network's Ace Of Cakes 30 Rock (And Roll) (20:35 min); Fotogalerij.

Seizoen 5 (2010) aantal afleveringen: 22
Tracy is ontslagen en heeft het moeilijk met het feit dat Jenna nu één van de producers is van TGS. Liza vindt het dan weer moeilijk om na haar breuk opnieuw op stap te gaan, maar gelukkig weet Jenna haar te overtuigen om weer te gaan stappen. TGS krijgt te kampen met besparingen door de zender en Liza haar nieuwe schrijfster is niet de eerste de beste.

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted Scenes (13:53 min); Behind The Scenes Of The "Live Show" (12:36 min); West Coast Version Of The "Live Show" (23:00 min); Jack Donaghy Executive Superhero: Iced (1:27 min), Rokered (1:50 min), Soft Served (2:40 min).

Seizoen 6 (2011) aantal afleveringen: 22
Liza heeft een nieuwe relatie die haar emotioneel sterker maakt; Jack probeert zijn vrouw terug te halen uit Noord-Korea en vindt eindelijk zichzelf bij Kabletown. Kenneth klimt op de hiërarchische ladder, maar moet tot scha en schande ervaren dat je er ook van kunt donderen; Jenna tot slot, krijgt plots veel bekendheid wanneer ze als jurylid mag zetelen in een reality show. Ze besluit zich te settelen met haar vriend Paul. 

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted Scenes (6:41min); Behind The Scenes From "Live From Studio 6H" (7:07 min); Cheyenne Jackson & Jane Krakowski: "Live From Studio 6H" Warm Up (8:22 min); "Live From Studio 6H" East Coast Version (22:38 min).


Seizoen 7 (2012) aantal afleveringen: 13
Jack wordt heen en weer geslingerd tussen zijn job en zijn politieke ambities. Jenna vraagt aan Liz of ze haar bruidsmeisje wil zijn, maar verneemt dan via de roddelbladen dat ze 56 jaar oud is. Liz vindt een middel om haar liefdesleven met haar partner Criss, wat meer leven in te blazen. Jack daarentegen, verzint een list om de baas te worden van Kabletown of het bedrijf het faillissement in te werken. Liz besluit uiteindelijk te trouwen met Criss, maar wil geen doorsnee huwelijk. Ondertussen doet ze er alles aan om TGS te redden, maar dat lukt niet. De ploeg komt nog één keer samen voor de laatste aflevering.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij aflevering 7, 8, 11, 12 en 13; Deleted Scenes (4:59 min); The Donaghy Files (4:40 min); Studiotour With Tina Fey (26:14 min)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •