1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Modern Family (s10)

Season1.be3,53,55

Wie dacht dat er na Friends, That ’70s Show of Will & Grace geen leven meer was voor sitcoms uit de States, think again. De nieuwe generatie Amerikaanse sitcoms beperkt zich niet langer tot een handvol settings en traditionele lachbandgimmicks, maar plaatst herkenbare en tegelijkertijd ook over-the-top personages in alledaagse arena’s, waar ze geconfronteerd worden met vaak absurde en genante situaties. Modern Family, uit de stal van Disney’s ABC, past inderdaad in het rijtje van die nieuwe generatie Amerikaanse sitcoms die ons onder meer al How I Met Your Mother, 30 Rock, Curb Your Enthusiasm, The Office, Family Guy en Arrested Development bracht. Net als de zojuist genoemde sitcoms brengt Modern Family vernieuwende comedy in niet-alledaagse stijl, met hilarische humor en voldoende garantie voor instant-lachsalvo’s.

Jammer genoeg heeft deze serie net als 30 Rock, The Office en Family Guy en andere sitcoms de weg (nog) niet gevonden naar het Vlaamse publiek, althans niet via televisie. En hoewel het voor Amerikaanse tv-makers nagenoeg onmogelijk is om Curb Your Enthusiasm naar de kroon te steken als meest geniale reeks, dan toch is Modern Family een zeer lovenswaardige poging, met als resultaat één van de ongetwijfeld verrassendste comedy-reeksen van Amerikaanse bodem met een concept dat even simpel is als briljant. Modern Family steekt zoals zoveel reeksen de draak met multiculturaliteit en seksuele geaardheid, maar net die verscheidenheid vormt de sterkte van het gezin én van de reeks, die stereotypen tentoonstelt als ware het een compliment. Jammer genoeg valt men – ondanks de bijzonder gekleurde personages – helaas soms teveel terug op de traditionele Amerikaanse waarden en wordt de gegoede middenklasse als standaard voor een modern Amerikaans gezin geportretteerd, maar dat kan de pret nauwelijks drukken. Ondertussen nadert het tweede seizoen in de States zijn einde, maar aan populariteit heeft de reeks allerminst moeten inboeten.
Nog een sterk punt van de serie heeft te maken met de personages. Dit moet zowat de beste ensemblecast zijn sinds Seinfeld. Ed O’Neill – die het merendeel van de reeks in trainingspak rondloopt – zet met zijn fantastische vertolking een Al Bundy 2.0. neer en bewijst zo verpletterend dat er ook voor tv-acteurs nog leven is na Married With Children. De reeks zal voor hem wellicht betekenen wat 30 Rock voor Alec Baldwin betekende. Ty Burrell is fantastisch als de overjaarse puber Phil die veeleer een goede vriend probeert te zijn van zijn kinderen, eerder dan een goede opvoeder. Maar het is Eric Stonestreet die met zijn Cameron nu al één van de meest memorabele personages van de laatste jaren neerzet. En dat hebben de tv-critici ook gezien, want Stonestreet ging vorig jaar met een Emmy aan de haal. De reeks ontving daarnaast nog Emmy’s voor onder andere beste comedy, beste scenario en beste casting. Vier andere castleden werden nog met een nominatie voor beste vertolking beloond. Veel van de situatiehumor uit Modern Family is dan ook afkomstig van de verbale steekspelen tussen de stuk voor stuk fantastisch gecaste acteurs en actrices en van de bijzonder aanstekelijke dialogen die de leidraad vormen van de sterke en verrassende scenario’s.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Ed O'Neill, Sofía Vergara, Julie Bowen, Ty Burrell, Jesse Tyler Ferguson, Eric Stonestreet, Sarah Hyland, Rico Rodriguez

Prijzen: 117 prijzen (waaronder 1 Golden Globe, 22 Emmy's en 5 Golden Nymphs) en 368 nominaties (waaronder 56 nominaties voor een Emmy, 11 voor een Golden Globe en 6 voor een Golden Nymph)

Aantal seizoenen: 11 (seizoen 11 is momenteel te zien in de VS)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •