1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Hannibal

Season1.be4,54,55

Hannibal Lecter werd wereldberoemd toen Anthony Hopkins hem in 1991 door op een briljante manier gestalte gaf in The Silence Of The Lambs, een van de weinige films die de vijf voornaamste Oscars won. Het personage was eerder al te zien in de film Manhunter van Michael Mann, waarin hij vertolkt werd door de Engelse karakteracteur Brian Cox.
Hannibal Lecter zag het levenslicht in 1981 toen hij door auteur Thomas Harris tot leven werd geroepen in zijn boek Red Dragon (verfilmd in 1986 als Manhunter en in 2002 als Red Dragon). Daarna volgden nog drie andere boeken waarin de forensische psychiater met kannibalistische trekjes, de hoofdrol speelde.

Een iconische figuur als Hannibal Lecter spreekt uiteraard tot de verbeelding. Genoeg om er een tv-serie over te maken. In navolging van Bates Motel, dat een prequel is op de film Psycho van Hitchcock, is deze reeks een prequel op het verhaal van 'Red Dragon'. De serie focust zich op de prille vriendschapsrelatie tussen FBI profiler Will Graham en dokter Hannibal Lecter.

Graham is de wat onstabiele onderzoeker die in het hoofd kan kruipen van seriemoordenaars. Zijn expertise wordt ingeroepen door FBI-baas Jack Crawford. Die vindt echter dat Graham best wat hulp kan gebruiken en vraagt psychiater Dr. Hannibal Lecter om Graham te helpen. Gefascineerd door de vaardigheden en de kennis van Graham, raakt Hannibal meer en meer 'bezeten' van zijn patiënt. Gaandeweg groeit er een 'vriendschapsrelatie' tussen dokter en patiënt, in die mate dat Lecter Graham voortdurend op de proef stelt en uitzoekt hoe goed hij eigenlijk wel is. De uiterst intelligente dokter bespeelt op een subtiele manier z’n patiënt zodanig zelfs dat Graham uiteindelijk aan zichzelf begint te twijfelen. Niet alleen over zijn kunnen, maar ook over het feit of hij zelf al dan niet de dader is van de moorden die hij onderzoekt.

Het knappe aan de serie is de subtiele uitwerking van de karakters van de personages. Naarmate hun onderlinge ‘vriendschap’ evolueert, evolueert ook hun gedrag. De relatie tussen Graham en Lecter vormt de rode draad doorheen de serie die uiteraard opgebouwd is rond seriemoordenaars en hun slachtoffers. Dat Lecter zijn slachtoffers zou opeten wordt nooit expliciet gezegd, maar wordt wel knap gesuggereerd. Dat alles maakt dat Hannibal een serie is die niet voor watjes is geschikt en die bepaalde mensen zelfs kan choqueren. maar wees gerust, de écht gore beelden die je bij dergelijke verhalen zou kunnen voorstellen, zijn beperkt tot een minimum.

De hoofdrollen in deze knappe serie worden vertolkt door Hugh Dancy (Hysteria) en Mads Mikkelsen (Jagten). Andere belangrijke bijrollen worden ingevuld door Gillian Anderson als de psychotherapeut van Lecter, Laurence Fishburne als de baas van Will Graham en Eddie Izzard. Bryan Fuller (Pushing Daisies) schreef de pilootaflevering die David Slade (Hard Candy, The Twilight Saga: Eclipse) regisseerde.

De serie ging in Amerika van start op 4 april 2013 en telt 13 afleveringen. De formule sloeg in en er volgde een tweede seizoen dat nog beter was dan seizoen 1. Ondertussen werd er ook al een derde seizoen vastgelegd.  

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Hugh Dancy, Mads Mikkelsen, Laurence Fishburne, Gillian Anderson

Prijzen: nog geen prijzen, wel 5 nominaties

Aantal seizoenen: 3 (het derde seizoen is besteld)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 13
Profiler Will Graham wordt door FBI-agent Jack Crawford, hoofd van de afdeling Behavioral Sciences, uitgenodigd om mee te werken aan een onderzoek naar acht vermiste meisjes in Minnesota. Omdat het onderzoek zwaar doorweegt bij Will, schakelt Crawford psychiater Dr. Hannibal Lecter in om Will te helpen en tegelijkertijd te superviseren. Wat beiden evenwel niet weten is dat Lecter zelf een seriemoordenaar is én een kannibaal. Terwijl Graham en Crawford's team steeds meer moorden moeten onderzoeken, blijft Lecter uit het vizier. Meer nog, hij slaagt erin om alle verdenkingen in de richting te duwen van Will. Die krijgt het erg moeilijk want hij wordt ook nog eens gekweld door schrikwekkende dromen, acuut geheugenverlies en een echtgenote die kanker heeft.

Bonusmaterialen op DVD: First Look (3:42 min); Forensics 101 (3:08 min); Eat the Rude (2:11 min)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •