1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Following

Season1.be3,53,55

Op papier is The Following een veelbelovende serie, geschreven door Kevin Williamson (de bedenker van ondermeer The Vampire Diaries, Dawson’s Creek, Scream en I Know What You Did Last Summer) met in de hoofdrollen Kevin Bacon (X-Men: First Class) en James Purefoy (John Carter, Rome, Solomon Kan). Maar helaas kan de serie de verwachtingen niet volledig inlossen omdat het scenario te mager is en de verhaallijnen erg lang gerokken worden. Bovendien, maar dat weet je van Williamson, moet je bepaalde verhaalwendingen niet zo nauw nemen. Als je als scenarist geen oplossing meer ziet, dan doe je zoals J.J. Abrams en tover je vlug wat uit je hoed om het verhaal te laten verder lopen. Wat je in dit eerste seizoen hoofdzakelijk krijgt is de ontsnapping van Joe, gevolgd door de uitgebreide zoektocht naar Joe. Goed voor 15 afleveringen in het totaal.  

James Purefoy speelt Joe Caroll, een zeer intelligente seriemoordenaar die houdt van Edgar Allen Poe en een voorkeur heeft voor jonge meisjes. Vanuit de gevangenis slaagt hij erin om een ‘following’ op te bouwen, mensen uit alle uithoeken van Amerika die bereid zijn om voor hem te doden. Wanneer hij erin slaagt om te ontsnappen uit de zwaar bewaakte gevangenis wordt de voormalige FBI-profiler Ryan Hardy (Bacon) opgetrommeld om hem te vinden. Hardy was de man die hem ooit inrekende en die nu een relatie heeft met Claire Matthews, de ex van Joe. 

Zeggen dat de serie tegenvalt is overdreven; het eerste seizoen kan dan misschien de verwachtingen niet inlossen, toch blijft ze stukken beter dan analoge misdaadseries. Purefoy en Bacon leveren uitstekend werk en hier en daar proef je wel een aparte, donkere sfeer die voor de nodige spanning zorgt. De personages hebben iets meer om het lijf dan in de gemiddelde serie, maar echte sympathie voel je noch voor de goeie (Bacon), noch voor de slechte (Purefoy). Onze voorkeur ging dan ook naar Natalie Zea, die met rollen in Californication, Justified en Under The Dome stevig aan de weg aan het timmeren is als de favoriete echtgenote.

Het tweede seizoen is een stuk beter: spannender, meer gelaagde verhaallijnen en een paar nieuwe interessante personages zoals Connie Nielsen in de rol van Lily Gray, Jessica Stroup als Max en Sam Underwood die zowel de rol van Luke als Mark speelt, de zonen van Lily. Toegegeven, de verhaalwendingen roepen soms opnieuw vragen op, maar als geheel is dit seizoen een stuk overtuigender dan het eerste. 

Helaas voor de fans was het derde seizoen er net teveel aan. Je merkt goed dat de makers zichzelf beginnen te herhalen. Aan het einde van het tweede seizoen waren alle verhaallijnen netjes afgerond, dus blijft er voor de scenaristen weinig anders over dan opnieuw te beginnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Fox er de stekker heeft uitgetrokken. In het derde seizoen krijgen we een ophoping van onwaarschijnlijkheden, vele nieuwe personages, verhaallijnnen die niet meer origineel zijn en wendingen die niet uitgediept worden. Bovendien is alles redelijk voorspelbaar. Een nieuw seizoen, een nieuwe slechterik, maar dezelfde stereotiepe afwikkeling. Jammer want deze serie had de potentie in zich om uit te groeien tot een stevige, originele misdaadserie.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Kevin Bacon, James Purefoy, Shawn Ashmore, Nathalie Zea, Valorie Curry, Connie Nielsen, Jessica Stroup

Prijzen: 3 prijzen en 12 nominaties

Aantal seizoenen: 3

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 15
Joe Carroll is een seriemoordenaar met een hoek af. Hij heeft er groot charisma, laat zich inspireren door Edgar Allen Poe en is met zijn aparte visie op leven en dood een ware inspiratiebron voor vele jonge mensen. Vanuit de gevangenis waar hij momenteel opgesloten zit, slaagt hij erin om heel wat mensen 'voor zijn kar te spannen'. Hij bouwt een gemeenschap uit die bereid is om voor hem te moorden. Wanneer er andermaal een meisje vermoord wordt aangetroffen, wordt Ryan Hardy ingeschakeld. Hardy en Carroll hebben al jaren een heel ongewone relatie. Niet alleen heeft Ryan Joe ingerekend en heeft hij nu iets met Claire, ex van Joe, ook speelt Joe voortdurend mindgames met Ryan. Wanneer Joe erin slaagt te ontsnappen kidnapt hij - via de nanny - zijn zoontje Joey. Hij wil Claire uit haar kot lokken en waar Claire is, is ook Ryan...

Bonusmaterialen op de DVD: From a dark place: maximum episode mode (0:56:54 min); The Followers den (1:18 min); The Poe mask (1:48 min); Deleted scenes (35:08 min); The thrill of horror: the creator behind The Following (12:38 min); The Following: free Megan! (1:36 min); The Cult of Joe Carroll: inside the followers (17:30 min); The Following production chronicles (26:15 min); Commentary season finale.

Seizoen 2 (2014) aantal afleveringen: 15
Eén jaar nadat Joe Carroll ogenschijnlijk in een brand is omgekomen, leeft agent Ryan Hardy gezond en wel in New York City. Wanneer er in de metro een meervoudige moord plaatsvindt, wordt Ryan herenigd met z’n nichtje Max die als detective werkt voor de New York Police Departement. Al vlug wordt het duidelijk dat er een verband bestaat tussen de moorden in de metro en de Havenport cult, een sekte geleid door Lily Gray, een voormalige adept van Joe Carroll, en haar tweelingzonen Luke en Mark. Zij weten dat Joe nog leeft en proberen hem uit zijn kot te lokken tot groot ongenoegen van Joe’s rechterhand Emma Hill. Nu hij aan het hoofd is gekomen van Korban, een andere sekte, geeft Joe de leden andermaal de opdracht om te moorden. Samen met Mike Weston, die opnieuw bij het onderzoek werd gehaald, zet Ryan volhardend de zoektocht naar Joe in. Maar Mark en Luke hebben andere plannen en lokken zowel Joe als Ryan in de val.

Bonusmaterialen op de BD: 2013 Comic Con Panel (21:01 min.); Inside The Following: Resurrection (1:44 min.), For Joe (1:29 min.), Trust Me (1:34 min.), Family Affair (1:42 min.), Reflection (1:39 min.), Fly Away (1:54 min.), Sacrifice (1:59 min.), The Massenger (2:04 min.), Unmasked (1:49 min.); Teacher's Pet (1:49 min.), Freedom (1:44 min.), Betrayal (1:43 min.), The Reaping (1:58 min.) en Forgive (2:05 min.) ; Unaired Scenes; Following Marcos Siega (18:12 min.); The Religion Of Joe Carroll (9:20 min.); Bound By A Common Foe (6:34 min.); Season 2 Alternate Ending (4:37 min.); The Joe Mask (3:21 min.); Gag Real; Sneak Peak: Silence (1:03 min.)

Seizoen 3 (2015) aantal afleveringen: 15
Nu alle hinderpalen netjes uit de weg geruimd zijn – Joe wacht op zijn doodstraf, de anderen zijn er niet meer – droomt Ryan Hardy van een nieuw leven met Gwen. Maar dan wordt iedereen opgeschrikt door een nieuwe reeks brutale moorden, waarvoor blijkbaar Mark, de helft van de tweeling, verantwoordelijk is. Meer nog, Mark heeft samen met zijn handlangers Kyle en Daisy een aanval ingezet op Ryan. Bovenden doen zij er alles aan om het proces tegen Dr. Strauss, de man die Joe leerde moorden, te saboteren. Strauss komt vrij, maar verdwijnt. Joe raadt Ryan en z’n team aan op zoek te gaan naar ex-studenten van Strauss. Blijkt dat de man die ze zoeken nog verraderlijker en gevaarlijker is dan Joe.

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted scenes (10:23 min.); When Heroes Lie (9:09 min.); Evil Has Many Faces (10:18 min.); The Art of the Crime Scene Photo (4:03 min.); Ryan and Romance (1:55 min.); The Following: Funny AND Die (7:45 min.); Gag Reel (4:10 min.); New York Comic-Con Panel 2014 (28:34 min.)















 

 

 


Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •