1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Dallas

Season1.be335

De Amerikaanse serie Dallas die uitgezonden werd van 1978 tot 1991, behoort tot het collectief geheugen. De eeuwige broederstrijd tussen JR en Bobby Ewing wist miljoenen mensen 14 seizoenen lang in de ban te houden. De aflevering ‘Who shot JR?’ of de droom van Bobby gaven aanleiding tot legendarische televisie. De serie kreeg 14 Golden Globe nominaties, 21 Emmy-nominaties en won 1 Golden Globe en 4 Emmy’s.

In een tijd van remakes en sequels was het dus logisch dat de strijd om Southfork nog lang niet uitgemolken was. Bovendien was Dallas ondertussen een brand geworden die stond voor een eeuwig durende machtstrijd, een onderwerp dat iedereen nog steeds weet te boeien. Bovendien was een vervolg verhaaltechnisch best mogelijk want zowel Bobby als JR hadden een zoon….

Op 13 juni 2012 ging de vernieuwde Dallas, dat geen remake was, maar eerder een ‘next generation’, in Amerika in première. In de nieuwe serie die hoofdzakelijk draait rond John Ross Ewing III, de zoon van J.R. en Christopher Ewing, Bobby’s adoptiezoon, was er ook plaats voorzien voor Bobby, JR en Sue Ellen, de coryfeeën die de originele serie groot maakten. Voor de makers was de bevestiging dat de oorspronkelijke acteurs hun rollen van weleer opnieuw zouden opnemen, een bijkomende troef.

Het nieuwe Dallas brengt weinig of geen vernieuwing, maar gaat verder op de eeuwige vete, ditmaal tussen de neefjes John Ross en Christopher, waarbij John Ross een kopij is van z’n vader: een machtswellusteling die uit is op geld, olie en hebzucht. Christopher is de zachtaardige van de twee die het in stand houden van de Southfork-ranche als voornaamste doelstelling heeft. Nieuw is dat Christopher zich op alternatieve energie heeft geworpen.

Naast vertrouwde personages als Lucy Ewing, Ray Krebbs en Cliff Barnes die allemaal in het eerste seizoen de revue passeren – zij het kort – zien we ook heel wat nieuwkomers. Nieuwe personages die voor de nodige strubbelingen en romantische intermezzo’s moeten zorgen, zijn: Ann, de derde vrouw van Bobby, Rebecca Suttler, de echtgenote van Christopher, Elena Ramos, de dochter van de kok van de Ewings die verwikkeld zit in een driehoeksverhouding met John Ross en Christopher en Harris Ryland, de misdadige ex van Ann. In het tweede seizoen komen daar nog bij: Emma Ryland, de dochter van Ann en Harris, Drew Ramos, de broer van Elena, Judith Ryland, de moeder van Harris en Ken Richards (vertolkt door de ‘Man van zes miljoen’ Lee Majors) als een oude kennis van Sue Ellen. En voor de echte fans ook nog dit: ook Afton Cooper, Cally Harper Ewing en de sexy Mandy Winger mogen ook nog eens meedoen.

In tegenstelling tot wat men van dergelijke soaps, waarbij de focus op de intriges ligt, zou kunnen verwachten, kregen zowel het eerste als tweede seizoen goede kritieken. Zoek echter niet achter inventieve verhalen, nuanceringen of enige subtiliteit, in de nieuwe Dallas zul je ze niet vinden. Wat je wel krijgt is een nieuwe tweestrijd met uiteraard een vleugje nostalgie, met heel wat dubbelspel en met goede vertolkingen van zowat iedereen die meespeelt. Een serieuze tegenvaller was wel het plotse overlijden van acteur Larry Hagman, die de rol speelt van JR. Dat betekende dat zijn overlijden in de serie moest verwerkt worden ook al was het verhaal op dat moment al geschreven.

Het derde seizoen zit andermaal vol met intriges en onverwachte (vergezochte) verhaallijnen. Laatste deel van dit derde seizoen moet zowat het beste zijn van de hele serie. Maar helaas, driewerf helaas, TNT besloot de serie te stoppen aan het einde van dit derde seizoen. Fans blijven dus achter met een serieuze cliffhanger (een Ewing die verongelukt...) want er komt geen vierde seizoen meer. Die onverwachte ingreep van TNT (wel te verklaren als men de kijkcijfers ziet: van 6,82 miljoen bij de start naar 1,92 miljoen aan het einde van seizoen 3) viel niet in goede aarde bij de fans die met een petitie online 20.000 handtekeningen verzamelden. Of Dallas eventueel opgepikt wordt door een andere zender, valt echter te betwijfelen. Hoewel de wonderen de wereld niet uit zijn, want Longmire – die andere serie van TNT – vond voor zijn vervolg onderdak bij Netflix.Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Josh Henderson, Jesse Metcalfe, Jordana Brewster, Julie Gonzalo, Patrick Duffy, Larry Hagman

Prijzen: 8 nominaties

Aantal seizoenen:

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1, 2, 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 10
John Ross Ewing III, de zoon van Sue Ellen en JR Ewing, en Christopher Ewing, de adoptiezoon van Bobby en Pamela bevechten elkaar voor de macht over Southfork. John Ross wil het domein omdat het rijk is aan olie en olie nog altijd gelijk staat met veel geld, Christopher wil de wens van zijn oma respecteren en wil dat het domein en de ranch erkend worden als beschermd erfgoed. Binnen de twee families moet iedereen een kant kiezen. De meesten gaan voor John Ross, maar dat schrikt Christopher niet af. Ook al krijgt John Ross alle hulp van de doortrapte JR. O ja, de twee neefjes krijgen het ook amoureus moeilijk want de mooie Elena, de dochter van de kok, heeft een oogje op allebei.

Bonusmaterialen op DVD: commentaar bij de pilootaflevering; deleted scenes (26:54); featurette Southfork Legacy: Making Dallas Season One (19:38); featurette Oil and Water: A Family Tradition (9:48); featurette Back in Production (1:32); featurette Dressing Dallas (3:04); featurette Ewing Family Love Oak (1:18) en featurette Who Shot JR (3:04)?

Seizoen 2 (2013) aantal afleveringen: 15
J.R. Ewing blaast tijdens dit seizoen zijn laatste adem uit in heel verdachte omstandigheden, maar niet voordat hij voor heel wat beroering heeft gezorgd. Hij laat immers een erfenis na die hij zijn ‘meesterwerk’ noemt en die de normaal onwrikbare Ewing-familie de schok van hun leven bezorgt. Voor zijn overlijden heeft hij zijn zoon John Ross geholpen om het familiebedrijf op een sluwe manier af te pakken van Christopher en Bobby. Ook de dames rusten niet op hun lauweren tijdens dit seizoen: Sue Ellen stelt zich kandidaat voor gouverneur, Ann legt het aan met haar ex Harris en Pamela en Elena bewijzen dat mooi zijn en vuile spelletjes spelen soms perfect samengaan. Daarnaast zijn er ook nog Elena’s broer Drew en Anns verloren gewaande dochter Emma, die hun eigen agenda’s aan het leven op Southfork toevoegen. 
 
Bonusmaterialen op DVD: Behind the scenes: Dallas Fashion file 201 (2:48); Behind the scenes: Dallas Fashion file 202 & 203 (2:30); Deleted scenes (27:55); Extended cut: JR's Masterpiece (49:23); Extended cut: JR's Masterpiece met commentaar (49:23); Behind the scenes: Dallas Fashion file 204-206 (2:45); featurette Dallas at Paley Fest 2013 (28:53); Behind the scenes: Dallas Fashion file 207-209(2:57).

Seizoen 3 (2014) aantal afleveringen: 15
Na de overname van het bedrijf van Cliff Barnes, lijken de Ewings herenigd. Maar niets is minder waar: tussen John Ross, die nog steeds wil bewijzen dat hij de zoon is van JR, en Christopher, opnieuw vrijgezel en vastberaden het te maken in de wereld van het aardgas, lopen de spanning hoog op met betrekking tot de heerschappij over Southfork. Ondertussen keert Elena, gekweld door haar drang naar gerechtigheid, terug naar Southfork met haar eigen duistere agenda. Wanneer Sue Ellen ontdekt dat haar zoon John Ross een geheime relatie heeft met Emma, probeert ze z’n huwelijk met Pamela, de dochter van Cliff Barnes, te dwarsbomen door z’n affaire aan het licht te brengen. Emma laat het hier niet bij en schakelt haar oma Judith Ryland in, die net ontslagen is uit de gevangenis.

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted scenes (47:16 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •