1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Veep

Season1.be445

De Amerikanse comedy serie Veep (staat voor Vice President) is geschreven door de Schot Armando Iannucci die overladen werd met alle lof toen hij uitpakte met The Thick Of It, een messcherpe satire op de Britse politiek. Voor het Amerikaanse HBO ontwikkelde hij Veep, een gelijkaardige serie die op een satirische manier vertelt hoe het eraan zou kunnen toegaan op het bureau van een respectvol politicus, zijnde de Vice President van Amerika. Iannucci is geen onbekende met politiek want tussendoor schreef hij ook het nog scenario van de langspeelfilm In The Loop, alweer een politieke satire over de Amerikaanse President en de Britse Premier die een oorlog willen ontketenen.

Het hoofdpersonage in Veep is Selina Meyer, een voormalig senator met de ambities om ooit President te worden. Maar zover is het nog niet. Wel is ze ingegaan op het voorstel om Vice President te worden. Helaas, een job die totaal niet beantwoordt aan haar verwachtingen. Noch zij, noch haar personeel zijn erg opgetogen met de job gezien ze zeer weinig invloed hebben, ook al klinkt een titel als Vice President veelbelovend. Door middel van een paar kleinere projecten probeert Selina naam te maken en iets achter te laten wat waarde heeft, maar dat is moeilijker gezegd dan gedaan vermits ze haar handen vol heeft met het indijken van haar frustraties en die van haar dichtste medewerkers zoals daar zijn haar kabinetschef Amy, haar trouwe rechterhand Gary Walsh en de ambitieuze nieuwkomer Dan Egan. Misschien zou het de zaken ook vooruithelpen moest de President haar telefoontjes willen beantwoorden. Maar vanaf seizoen 4 komt daar verandering in, vermits Selina door een samenloop van omstandigheden verkozen wordt tot President van Amerika. Ondanks de nodige problemen weet ze ook voor de volgende termijn een nominatie te versieren. Selina gaat voor een tweede ambtsperiode...

Veep leunt meer aan bij The Office dan bij The West Wing, om maar te zeggen dat er een serieus loopje genomen wordt met de politieke correctheid en met de wettelijke gang van zaken. De dialogen zijn, zoals we van Iannucci gewoon zijn, vlijmscherp en de grappen treffen altijd raak, soms zijn ze boertig, dan weer erg subtiel, maar wel altijd super grappig. En wat belangrijk is, het is humor die geschikt is voor een breed publiek.
Wie echter naar Veep wil kijken om te weten hoe het eraan toe gaat op het Witte Huis, kijkt liever naar een of andere documentaire (of naar de serie The West Wing) want alle geloof en vertrouwen die je in de politiek had, zijn na het bekijken van deze leuke serie verdwenen.

De hoofdrol wordt schitterend gespeeld door Julia Louis-Dreyfuss die bekend werd met Seinfeld en daarna ook regelmatig te zien was in een gastrol in Curb Your Enthousiasm. De rol van kabinetschef wordt gespeeld door Anna Chlumsky, het kleine meisje (dat inmiddels groot geworden is) uit de film My Girl en het vervolg My Girl 2. Tony Hale, die de meesten zullen kennen van Arrested Developement, is schitterend als de assistent van de Veep. In het vierde seizoen wordt de cast aangevuld met niemand minder dan Hugh - Dr. House - Laurie die de rol op zich neemt van Tom James, de charmante en zeer  populaire senator die de running mate wordt van President Meyer.

Zoals het vaak het geval is bij series, duurt het even om vertrouwd te raken met de personages. Maar eens dat is gebeurd, is het volop genieten, ook vaak van hele kleine dingen. Je gaat er niet om schaterlachen, maar je zit je wel voortdurend te verkneukelen. Je mag er van uit gaan dat je om de minuut minstens moet glimlachen.

Dat Veep een serie is die voortdurend groeit mag niet alleen blijken uit de kwaliteit van de serie, maar ook uit het aantal prijzen die de serie won: het eerste seizoen werd bekroond met o.a. 1 Emmy, het tweede seizoen verdubbelde dat aantal (telkens voor beste vertolking) en was de vierde serie die sedert 2000 in hetzelfde jaar de prijzen won van de Screen Actors Guild en de Writers Guild of America. Enkel The Office US, 30 Rock en Modern Family gingen Veep hierin voor. Het vierde seizoen ging nog een stapje verder en haalde vijf Emmy's binnen, waaronder 'beste comedyserie'.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Julia Louis-Dreyfus, Anna Chlumsky, Tony Hale, Reid Scott, Gary Cole, Kevin Dunn

Prijzen: 30 prijzen (waaronder 9 Emmy's) en 100 nominaties (waaronder 5 voor een Golden Globe en 17 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 6 (het zesde seizoen is net begonnen in de VS en ook te zien op HBO NL)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3 en 4

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 8
Senator Selina Meyer wordt aangesteld als vice president van Amerika. Selina wil zich van haar taak kwijten als de beste, maar merkt al vlug dat zij geen vinger in de pap heeft. Als hoofddoel heeft zij zich voorgenomen de implementatie van de Clean Jobs Comission tot een goed einde te brengen, maar uiteraard loopt er een en ander verkeerd, mede door het geklungel van haar personeel. Verder komt Selina er ook achter dat een verspreking, een opmerking of een onverwachte verschijning soms grote gevolgen kunnen hebben.

Bonusmaterialen op de DVD: The making of VEEP; VEEP: Misspoke; VEEP: Obesity; deleted scenes en outtakes; 12 audiocommentaren van cast en crew.

Seizoen 2 (2013) aantal afleveringen: 10
Selina scoort uitstekend bij de tussentijdse verkiezingen, in tegenstelling tot haar partij die het minder goed doet. Die populariteit wil ze uitspelen om haar invloed in het Witte Huis te verhogen. Maar dan zal ze eerst vrede moeten sluiten met Kent Davison, de strateeg van de President die teruggekeerd is en met wie Selina een verstoorde relatie had. In dit seizoen wordt Selina verder nog geconfronteerd met een gijzeling in Oezbekistan, verloopt een bezoek naar Helsinki minder vlot dan verwacht en moet ze een deel van haar personeel ontslaan. Ook wordt ze opnieuw geconfronteerd met haar ex op het verjaardagsfeestje van haar dochter. Als het gevolg van alle problemen en de geringe belangrijkheid, ziet Selina een volgende ambtstermijn niet meer zitten totdat de President plots een belangrijke verklaring aflegt...

Bonusmaterialen op DVD: Audiocommentaar bij aflevering 1, 3, 8,10; deleted scenes bij elke episode.

Seizoen 3 (2014) aantal afleveringen: 10
Na de onthulling dat de president niet herkozen wil worden, aast de Veep op het Presidentschap. Maar vooraleer ze de officiële kandidaat is, moet ze uiteraard de voorverkiezingen succesvol overleven. Dat heel wat mensen haar ter kwade wil zijn, mag blijken uit de filmpjes op internet en televisie, de roddels en de vernietigende commentaren van concurrenten als Chung, Maddox en Thornhill. Maar Selina blijft niet bij de pakken zitten en engageert zelfs een personal trainer, tot groot ongenoegen van het team wanneer blijkt dat Selina meer naar hem luistert dan naar haar teamleden. Samen met haar crew bezoekt ze Detroit en Silicon Valley, gaat ze mee met de kustwacht van Maryland en vliegt ze naar Londen om er met enkele staatshoofden te spreken. Ondertussen bekampen Amy en Dan elkaar om het zitje van campagnemanager en dat wordt Dan teveel. In de laatste polls heeft Thornhill de leiding…

Bonusmaterialen op DVD: Audiocommentaar bij aflevering 7, 8, 9, 10; deleted scenes (18:18 min.).

Seizoen 4 (2015) aantal afleveringen: 10
Nu Selina verkozen is tot President, wordt het voor haar staff steeds moeilijker om hun taken correct uit te voeren. Gary stelt zich vragen over zijn relatie met de President gezien de afstand tussen beide alsmaar groter lijkt te worden en dochter Catherine wil een campagne opzetten tegen pesten, maar komt in het vaarwater van haar moeder die naar Iran moet om te onderhandelen over een Amerikaanse reporter die wordt vastgehouden. Verder moet er voor de Israëlische premier een staatsdiner worden georganiseerd, is er een vreemd pancakeontbijt om geld in te zamelen voor de nieuwe verkiezingen en wordt Selina ook nog eens geveld door griep. De hele ploeg raakt betrokken in een groot schandaal waarbij ze op zoek moeten gaan naar een ‘zwarte piet’ die alle schuld op zich kan nemen. Bovendien bedankt Vice President Doyle voor een nieuwe termijn zodat Selina op zoek moet naar een nieuwe running mate. En dat wordt de charmante en zeer populaire Tom James.

Bonusmaterialen op DVD: deleted scenes (15:52 min.)


Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •