1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

House Of Cards (s6)

Season1.be445

Francis Underwood, democraat en lid van het House Of Representatives, is gehuwd met Claire, een businessvrouw die even machtsgeil is als hij. Wanneer Underwood gepasseerd wordt voor de positie van Minister van Buitenlandse Zaken, begint hij samen met z’n vrouw aan een geraffineerde wraakactie, waarbij hij niets of niemand ontziet en met als uiteindelijk doel: de val van de President van Amerika. De eerste die hij voor z’n kar spant is Zoe Barnes, een ambitieuze journaliste die een deal sluit met Frank, die haar - in ruil voor haar 'diensten' - ‘inside information’ uit eerste hand zal bezorgen.

House Of Cards werd gemaakt door Netflix, de on-demand site, die de serie in zijn volledigheid en in exclusiviteit aanbood aan zijn abonnees. Netflix keek op geen dollar meer of minder en investeerde $100 miljoen in de serie. Ze trokken David Fincher (Seven, The Girl With The Dragon Tattoo) en Kevin Spacey aan en engageerden zich meteen voor twee seizoenen. Fincher regisseerde de eerste twee afleveringen en is ook uitvoerend producent, net als Kevin Spacey, die ook de hoofdrol speelt. De andere afleveringen worden geregisseerd door: Joel Schumacher, James Foley, Carl Franklin, Alan Coulter en Charles McDougall.

Andere bekende acteurs in de rolverdeling zijn Robin Wright (Rampart), Kate Mara (American Horror Story), Michael Kelly (Chronicle) en Kristen Connolly (The Cabin In The Woods). Beau Willimon die het scenario schreef van The Ides Of March, ontfermt zich ook hier over het scenario. De serie is een bewerking van de gelijknamige BBC TV-serie uit 1990 met Ian Richardson in de hoofdrol die gebaseerd was op het boek van Michael Dobbs.

Wij hadden het geluk deze serie al te kunnen zien en we moeten zeggen, dit is televisie van de bovenste plank. Fantastische acteerprestaties van Spacey en Wright, een verhaal vol intriges dat niet meteen zijn troeven of informatie prijsgeeft, een strak aangehouden ritme en een sfeer die doet denken aan Zodiac, niet voor niets een film van... David Fincher. Neem bvb. de openingsscène: je hoort het geluid van een hond die aangereden wordt. Spacey haast zich naar buiten en knielt neer bij de kermende hond (je ziet alleen Spacey). Dan richt hij zich tot de kijker en zegt: “Je hebt pijn waaruit je leert en je heb pijn waar je niks aan hebt”, waarop hij de hond de nek omwringt. En meteen weten we dat Spacey over lijken gaat, dat hij voor niets zal terugschrikken om zijn doel te bereiken. Een prima opening die meteen de juiste toon zet. Dit spel van macht en manipulatie speelt zich af binnen een politieke arena. Uiteraard geniet je dubbel zoveel, als je ook geïnteresseerd bent in politiek.

Visueel ziet House Of Cards er verbluffend uit: je zit als het ware naar een big budget blockbuster te kijken. Maar, een film van dan wel 650 min! Apart is ook het toespreken van de camera: vaak laat Frank/Francis het niet na om zich en passant tot de camera te richten om zijn persoonlijke gedachten te ventileren. Iets wat een beetje overkomt als toneel, maar aan de andere kant ook een ingenieuze truc is om meer te weten te komen over de geestesspinselen van het hoofdpersonage. Al met al, een ijzersterke serie die uitstekend werd onthaald en die nu al de toezegging heeft gekregen voor een derde seizoen (hoewel er aanvankelijk maar twee seizoenen gepland waren...).

Dat de eerste twee seizoenen achter elkaar werden opgenomen, is goed te merken. Het verhaal gaat gewoon verder, zelfs zo dat je al in de eerste aflevering van seizoen twee van je stoel wordt geblazen door de onverwachte dood van een van de hoofdpersonages. Het is dan ook belangrijk dat je de twee seizoenen achter elkaar bekijkt.
In dat tweede seizoen speelt Underwood het wraakspel nog geraffineerder: als een professionele schaakkampioen denkt hij drie zetten vooruit. De meeste van zijn tegenstrevers zien zijn acties dan ook niet meteen aankomen en zijn meestal te laat als ze zich voltrekken. Dit is verslavende televisie die je onder geen beding mag missen!

In het derde seizoen krijgen we een ommekeer. Underwood heeft een nieuwe functie wat met zich meebrengt dat ook zijn gedrag en houding moeten veranderen. Voor de makers een hele uitdaging om het geheel boeiend te houden. Daar is men opnieuw in geslaagd, maar als men dit seizoen als één geheel beschouwd dan moet men vaststellen dat bepaalde verhaallijnen weinig ter zake doen (dat met de Russische President) of ontgoochelend eindigen (dat van Doug Stamper). Ook merk je dat in dit seizoen het verhaal primeert op de karakterevolutie. Hoewel dit seizoen in vergelijking met de eerste twee een iets minder niveau haalt, is dit nog steeds hoogst vermakelijke, intelligente televisie die boeit van begin tot eind. 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Corey Stoll, Michael Gill, Michael Kelly

Prijzen: 35 prijzen (waaronder 2 Golden Globes en 7 Emmy's) en 206 nominaties (waaronder 6 voor een Golden Globe, 46 voor een Emmy en 2 voor een internationale BAFTA)

Aantal seizoenen: 6

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5 en 6

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 13
Francis Underwood had bij de aanstelling van de nieuwe President Walker erop gerekend Minister van Buitenlandse Zaken te worden. Ondanks de belofte, wordt hij gepasseerd omdat men hem meer nodig heeft in het House Of Representatives. Heel meticuleus doktert hij een plan uit om wraak te namen. Hierbij wordt hij geholpen door zijn echtgenote Claire die even machtsgeil is als haar echtgenoot. Om zijn plan te doen slagen spant Francis een aantal mensen voor zijn kar: de ambitieuze journaliste Zoe Barnes, die hij voorziet van alle mogelijke primeurs; Cathy Durant die hij pusht als de nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken en parlementslid Peter Russo, die in ruil voor bescherming - de man durft af en toe buiten de lijntjes te kleuren - zijn eeuwige loyaliteit belooft. Het geraffineerde spel van de wraak kan beginnen!

Bonusmaterialen op de DVD: geen bonusmaterialen op de DVD

Seizoen 2 (2013) aantal afleveringen: 13
De eerste stap in Frank Underwood's wraakactie is bereikt. Zijn macht in het Witte Huis neemt alleen maar toe. In zijn functie laat hij zich vervangen door Jackie Sharp, een gewezen officier in het leger die zich echter door niemand laat manipuleren. Wel begint zij een relatie met Remy Danton, een gevaarlijke lobbyist. In dit tweede seizoen draait alles rond een crisis in de relatie tussen Amerika en China, veroorzaakt door een tweestrijd tussen Underwood en Raymond Tusk, miljardair en vertrouwensman van de President. Ook geeft Claire een interview voor de televisie dat verstrekkende gevolgen zal hebben. Frank raakt alsmaar in slechte papieren en ook zijn trouwste medewerker Doug Stamper verliest de pedalen.

Bonusmaterialen op de DVD: Featurettes: Politics for the sake of politics (3:45 min.); Direct Address (5:27 min.); Two Houses (10:21 min.); Table Read (7:19 min.); Line Of Succession (17:10 min.)

Seizoen 3 (2015) aantal afleveringen: 13
Aan het begin van het derde seizoen zien we wat er met Doug Stamper gebeurd is. Frank Underwood zetelt als President en wil zijn prestigieuze banenplan America Works (AmWorks) ten allen prijzen gestemd krijgen. Frank zet alle middelen in waaronder de belofte zich bij de volgende verkiezingen niet meer kandidaat te stellen. Tot zijn grote verbazing en ontstentenis doet rechter Heather Dunbar dat wel. Ondertussen heeft Underwood een journalist aangenomen om een boek te schrijven over AmWorks en zijn vrouw Claire benoemd tot ambassadrice van de VN. Wanneer er in de Jordaanvallei een crisis uitbreekt komen Frank en Claire in slechte papieren te zitten. Nog meer tegenslagen zorgen ervoor dat Underwood als President nog niet veel heeft laten zien…

Bonusmaterialen op de DVD: Featurette: Backstage Politics: On the set of House Of Cards (23:58 min.) Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •