1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Low Winter Sun

Season1.be445

Low Winter Sun is gebaseerd op een tweedelige miniserie die in 2006 op BBC Two te zien was, een serie die op zijn beurt gebaseerd was op de gelijknamige novelle van Simon Donald.

Het verhaal van deze Amerikaanse remake speelt zich af in het corrupte Detroit. Twee gelauwerde detectives, Frank Agnew en Joe Geddes, hebben hun collega, detective Brendan McCann, omgebracht en laten het uitschijnen als een zelfmoord. McCann was een corrupte flik die de hele afdeling in gevaar bracht. Zijn collega’s deden wat ze moesten doen.

Omdat de zaak veel ophef maakt, wil de burgemeester ze zo vlug mogelijk oplossen. Daarom zet hij er zijn beste twee detectives op, toevallig ook diegenen die het slachtoffer ombrachten. Agnew en Geddes worden vanaf dan constant in de gaten gehouden door de burgemeester, die wil dat de zaak vlug vordert, en door Simon Boyd van Internal Affairs die een onderzoek voert naar de drugshandel binnen de politie. Daarnaast probeert Damon, een lokale misdaadkoning samen met zijn echtgenote Maya, zijn crimineel imperium verder uit te bouwen. Zijn praktijken brengen het onderzoek naar de moord in de problemen…

Low Winter Sun voelt aan als een film-noir-achtige serie. Het uitgangspunt heeft alles van een traditionele film-noir: een brave, onschuldige ziel wordt verleid tot een duivels plan om iemand te vermoorden en alzo wraak te kunnen nemen op zijn geliefde. Ook de sfeer, die hier wel een aparte rol speelt, is heel typerend voor een groezelige film-noir.
Inhoudelijk is Low Winter Sun in de eerste plaats geschikt voor liefhebbers van een complexe karakterstudie. Voor hen die graag in het binnenste van de personages kijken en gefascineerd zijn door wat er achter de schermen gebeurt, met de nodige subplots en onverwachte wendingen. Als je scènes wil die elkaar aan een hels tempo opvolgen of een verhaal dat vlugge oplossingen opdient, dan kijk je best iets anders. Dit is in de eerste plaats een karaktergedreven verhaal. Erg sfeervol en entertainend en knap vertolkt door een handvol briljante acteurs zoals Marc Strong (Frank Agnew) die ook de hoofdrol speelde in de Britse miniserie, Lennie James (Joe Geddes) en David Costabile (Simon Boyd). Die laatste kennen we o.a. van Breaking Bad en The Wire, een serie waar Low Winter Sun qua sfeer soms doet aan denken.

Helaas is dit ook weer een voorbeeld van een serie die soms nodeloos gerokken wordt. Het lijkt erop dat het ruziemaken tussen de twee antihelden weinig onderbouwd is en enkel als functie heeft de hiaten in het verhaal op te vullen. Bovendien drukt de overdreven donkere sfeer voortdurend op de afwikkeling van het verhaal: donkere interieurs, leegstaande gebouwen, honden die rondlopen in levenloze straten en grauwe stadsbeelden krijgen binnen het verhaal een eigen plaats.

Dat Low Winter Sun geen vervolg kreeg, is logisch. Het betreft hier een serie die opgebouwd is rond één welbepaalde moordzaak. Veel mogelijkheden om het verhaal verder te laten lopen, zijn er niet. Bovendien werd in Engeland het hele verhaal verteld in twee afleveringen, AMC (de zender van Breaking Bad, Mad Men en The Walking Dead) doet het in tien afleveringen wat ons meteen terugvoert naar de voorlaatste paragraaf.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Mark Strong, Lennie James, David Costabile, James Ransone

Prijzen:
geen prijzen

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 10
Frank en Joe, twee topdetectives verdrinken hun collega Brendon McCann. Hij was de rotte appel en verdiende niet beter. Ze steken hem in zijn auto, met in de koffer nog een lijk, en dumpen hem in het water zodat alles er op lijkt dat McCann een verdrinkingsdood is  gestorven. Terwijl Frank en Joe alle sporen zo goed mogelijk proberen te wissen, trekt Frank naar Canada en vandaar naar Chicago om op zoek te gaan naar Katia, een prostituee waarop hij een oogje had. Wanneer Damon, een crimineel, opgepakt wordt voor verhoor, probeert Frank hem van drie moorden te betichten.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •