1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

De Luizenmoeder (NPO 3)

Season1.be3,53,55

De Luizenmoeder speelt zich af op de basisschool De Klimop. De school heeft een zwaar jaar achter de rug, waarin enkele leraren en de conciërge ontslagen werden. Het is nu aan de schoolleiding om in het nieuwe schooljaar een frisse start te maken.

Gescheiden moeder Hannah probeert haar leven na haar scheiding zo vlug mogelijk weer op de rit te krijgen en stort zich volop op de school waar haar dochtertje Floor eveneens nieuw is. Wanneer ze met Floor op de speelplaats arriveert, wordt ze al vlug geconfronteerd met de regeltjes van de school. De andere moeders (en vaders) laten immers merken dat Hannah en Floor zich net als alle anderen moeten aanpassen aan de gang van zaken. Als moeder van een nieuwe leerlinge moet Hannah zich staande houden in een wereld van hangouders, moedermaffia, schoolpleinregels, rigide verjaardagsprotocollen, verantwoorde andere traktaties, parkeerbeleid, een bos van app-groepjes, ouderparticipatie en ander leed. Maar door de macht van de 'moedermaffia' en de 'hulpvaardigheid' van de vreemde leerkrachten is dit geen makkelijke taak.

Binnen de school zelf zwaait Juf Ank de plak, probeert directeur Anton Fier wanhopig zijn autoritaire positie waar te maken, loopt Nancy de voeten onder het lijf om in de gratie te komen van Anton, maar is het uiteindelijk de pas aangeworven conciërge Volkert die voor de echte veranderingen zorgt. De titel werd ontleend aan een van de taken binnen de schoolhiërarchie. Als je nieuw bent begin je helemaal onderaan de ladder als… luizenmoeder.

De Luizenmoeder is een vlijmscherpe satire op het gedrag van ouders en schoolpersoneel en karakteriseert zich onder andere door kwinkslagen, dubbele bodems en ongemakkelijke (ook wel "politiek incorrecte") humor. Zo wordt de zwarte vader Kenneth door juf Ank aangezien voor de schoonmaker en neemt zij bij het zien van een meisje met een Aziatisch uiterlijk meteen aan dat die geen Nederlands spreekt. Verder wordt de draak gestoken met vreemd aandoende voornamen van kinderen.

Het idee was afkomstig van regisseur Jan Albert de Weerd en actrice Ilse Warringa (Toren C), die heel overtuigend Juf Ank neerzet. Andere rollen zijn er voor Jennifer Hoffman (Sophie's Web, Verborgen Gebreken, Dokter Tinus) die de hoofdrol speelt, Diederik Ebbinge uit Jeuk! die op een grandioze manier directeur Anton vertolkt, Bianca Krijgsman (Als De Dijken Breken, t Schaep met de 5 pooten) als het smoorverliefde manusje van alles, Henry Van Loon (Ron Goossens, Low Budget Stuntman, De Boskampi’s) als Volkert en Rop Verheijen (De Familie Kruys) homofiele papa Walter.

Nederland was helemaal in de ban van de reeks. Gemiddeld keken er lineair 2,6 miljoen en uitgesteld 3,65 miljoen met als uitschieter aflevering 4 met een totaal van 4,75 miljoen kijkers. De Luizenmoeder was een serie die groeide, vooral door de goede kritieken en de uitstekende mond-aan-mond reclame. Als je weet dat de eerste uitzending goed was voor ‘slechts’ 545.000 kijkers, dan weet je ook dat de groeimarge in de komende weken enorm was.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jennifer Hoffman, Ilse Warringa, Diederik Ebbinge, Bianca Krijgsman, Henry Van Loon

10 afleveringen

Aantal seizoenen:
2

Beschikbaar op NPO 3

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •