1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Smeris (s5)

Season1.be445

Hoewel Nederlandse fictie geen goede reputatie heeft, is Smeris een uitzondering op de regel: een heel degelijke, onderhoudende politieserie met een goed, spannend verhaal dat evolueert naar een climax, knap geregisseerd en met sterke vertolkingen.
De serie werd geschreven door Michael Leendertse, die eerder instond voor het scenario van Bellicher: Cel en voor afleveringen van The Spiral en Feuten. Producent is Pieter Kuijpers van onder meer Bellicher: Cel, Feuten en Van God Los. Opvallend aan deze serie is dat de hoofdrollen gespeeld worden door 'comedians' Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, het duo dat in het verleden verantwoordelijk was voor de satirische programma’s Neonletters en JURK! en nu te zien is in Draadstaal. Dat de twee uitstekend op elkaar ingespeeld zijn komt prima tot zijn recht in het tweede seizoen.

Van Koningsbrugge speelt in Smeris de rol van Theo Kamp, de beste, maar ook meest onstuimige rechercheur moordzaken van Tilburg. Als hij voor de zoveelste keer buiten zijn boekje gaat in het onderzoek naar topcrimineel Freddy van Nuenen, wordt hij van de zaak gehaald en voor straf gedegradeerd naar het hennepteam. Hier mag hij zich voorlopig even rustig houden onder toezicht van zijn nieuwe partner Willem Niessen (Dennis van de Ven), de meest correcte rechercheur van het Korps. Theo is niet van plan zijn onderzoek op te geven, maar heeft met Willem een waakhond die zich voortdurend informeert over het reilen en zeilen van Theo. Theo heeft lak aan regeltjes en afspraken, maar gaat altijd recht op zijn doel af. Bij een speurtocht naar een hennepplantage ergens in een woonhuis, raakt het team betrokken bij een veel grotere zaak: het grootste wiettransport ooit in Tilburg. Maar wat het hele onderzoek erg lastig maakt is de aanwezigheid van een mol in het team én de hardnekkige pogingen van de officier van justitie, Jozias Blok, om Theo in te rekenen.

Wat ook leuk is en typerend voor een goeie serie, is dat je de personages ziet evolueren. Theo begint meer en meer rekening te houden met anderen, en Willem evolueert van een mietje naar een flik die verantwoordelijkheden durft te nemen. De stijl en regie doen vaak denken aan een Scandinavische serie, maar dat is geen verwijt, eerder een pluim. Spijtig genoeg verwatert het een beetje en wordt het verhaal gewoon afgehaspeld om dan in de laatste aflevering te eindigen in een climax die héél duidelijk laat zien dat er nog een tweede seizoen aankomt. Een beetje een onbevredigend einde voor een anders knappe serie. In de laatste afleveringen speelt 'Belg' Axel Daeseleire overigens een belangrijke schakelrol.

De serie startte uitstekend (bijna één miljoen kijkers), maar kreeg na de commentaren van Peter R. de Vries in het programma De Wereld Draait Door (als zou de serie eerder een karikatuur, parodie zijn van het echte speurwerk) een flinke dreun waarvan het zich nooit kon herstellen. Maar als het een geruststelling mag zijn, dhr. de Vries haalde eerder ook The Killing en True Detective… stevig door de mangel.

Het tweede seizoen is misschien nog beter dan het eerste: het verhaal speelt zich ditmaal hoofdzakelijk af in Amsterdam en heeft betrekking op een bende die actief is in de drugswereld en vrouwenhandel. Het geheel zit perfect in elkaar, met heel wat schalkse humor en veel actie. De nieuwe personages worden zo neergezet dat je niet weet of ze nu de 'good guy' of de 'bad guy' zijn. Ook leuk is dat Willem een nieuwe partner krijgt: Sam de Koning, een knappe vrouwelijke inspecteur die Niessen gebruikt als soort van informant. En Theo zult u zich afvragen, wel, die is dood of niet soms?
Seizoen 2 is geen seizoen dat losstaat van het eerste, nee, het sluit er perfect op aan en begint waar het eerste seizoen eindigde: de aanslag op Theo, die overigens al negen jaar op zoek is naar zijn vader. Inderdaad, Robert Kamp zal in seizoen 2 een cruciale rol spelen. Ook Axel Daeseleire is weer van de partij samen met Pieter Embrechts die zijn Wolven-look opnieuw uit de kast mag halen. Over het feit dat Axel een Luikenaar speelt die 'plat Aantwarps' spreekt, zullen wellicht alleen de Belgische kijkers vallen. 


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jeroen van Koningsbrugge, Dennis van de Ven, Lindsay Zwaan, Hans Ligtvoet, René van Zinnicq Bergman, Kiki van Deursen

Prijzen: 1 nominatie

Aantal seizoenen:

Beschikbaar op DVD: 1, 2, 3, 4, 5 (vanaf 25 mei 2020)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 10
Theo Kamp is de beste, maar ook meest onstuimige rechercheur moordzaken van Tilburg. Als hij voor de zoveelste keer buiten zijn boekje gaat in het onderzoek naar topcrimineel Freddy van Nuenen, wordt hij van de zaak gehaald en voor straf gedegradeerd naar het hennepteam. Hier mag hij zich voorlopig even rustig houden onder toezicht van zijn nieuwe partner Willem Niessen, de meest correcte rechercheur van het Korps. Theo is niet van plan zijn onderzoek op te geven, maar lukt het hem om vanuit deze achterstandspositie en met Willem als waakhond, Freddy van Nuenen alsnog te pakken en zo zijn oude baan weer terug te krijgen?

Geen bonusmaterialen op de DVD

Seizoen 2 (2015) aantal afleveringen: 10
Een zwaar gekwetste Theo belandt in het ziekenhuis, maar is nog steeds niet veilig. De enige manier om te ontsnappen is 'dood zijn'. Willem van zijn kant, belandt in Amsterdam waar hij de kidnapper van zijn dochter opnieuw tegen het lijf loopt. Thomas Mertens is de rechterhand van Guy Moliers, een crimineel die bezig is met de voorbereiding van een gigantische drugssmokkel. Hiervoor is hij een samenwerking aangegaan met een bende die gespecialiseerd is in vrouwenhandel. Een van de meisjes wordt ingezet om de Officier van Justitie te verleiden zodat ze hem kunnen chanteren wanneer ze hem nodig hebben. Voor Willem en zijn nieuwe partner, de knappe Sam de Koning, is het werken de klok rond. Niemand in dit kluwen is nog te vertrouwen, zeker niet de mensen waarvan je het het meeste zou verwachten. 

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •