1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Overspel

Season1.be445

De Nederlandse serie Overspel is zonder twijfel een van de sterkste Nederlandse series van de laatste jaren. Hoewel de titel een of ander drama over overspel laat veronderstellen is niets minder waar. Oké, overspel speelt inderdaad een cruciale rol, maar de intriges tussen de personages, hun manipulatief gedrag en de gevolgen ervan, nemen een veel prominentere plaats in dan het overspel an sich. Je zou Overspel dan ook eerder als een misdaad/thriller kunnen omschrijven dan als een vrouwendrama.

Het scenario, geschreven door Frank Ketelaar die voorheen ook al tekende voor Vuurzee, zit heel goed in elkaar en weet de spanning aflevering per aflevering op te bouwen. De situaties zijn heel realistisch en nergens is er sprake van clichés, ongeloofwaardigheid of een deus ex machina die het verhaal moet redden. Hiervoor is natuurlijk ook de sterke vertolking van de volledige cast mede voor verantwoordelijk. Sylvia Hoeks als Iris is kwetsbaar, maar vastberaden, Ramsey Nasr als openbaar aanklager gemeen en uiterst gedreven en Fedja van Huêt als Steenhouwer, eerlijk en consequent met zichzelf en met zijn gevoelens. Ook Kees Prins als de vileine Couwenberg weet absoluut te overtuigen.

Ook het tweede seizoen, dat intussen is afgelopen, is een topper. Vooral dan de ingenieuze ontknoping, waarin de schuldigen uiteindelijk krijgen wat ze hebben verdiend. Oké, het verhaal draait ditmaal rond een kidnapping die voornamelijk als kapstok dient om de personages van Huub Couwenberg en Pepijn van Erkel en hun gemene spelletjes extra in de verf te zetten.

Met het derde seizoen komt er ook een einde aan de serie. De gemene spelletjes duren verder en krijgen nu nog een extra dimensie als Pepijn voor Counwenberg gaat werken. Maar je ziet duidelijk dat de serie naar zijn einde loopt. De introductie van twee nieuwe personages (waaronder de ravissante Thekla Reuten) zorgt voor nieuwe intriges, maar kan niet voorkomen dat het verhaal uitgemolken lijkt. Niettemin zorgen de makers ook nu weer voor spannende (en verslavende) televisie. De ontknoping is bevredigend, maar is wellicht niet diegene die we konden en mochten verwachten aan het einde van een serie als deze. Was het de bedoeling dat er nog een vierde seizoen kwam, we zullen het wellicht nooit weten. 

Voor de al wat oudere kijker is het ook leuk om al die oude popnummers opnieuw te horen. Huub Couwenberg heeft immers in zijn kantoor een platenspeler staan en een hele verzameling singles. Een van z'n favoriete nummers is 'Tracks Of My Tears' van Smokey Robinson, dat tevens de muziek is voor de openingsgeneriek. 'If You Don't Know Me By Name' van Harold Melvin & The Bluenotes mag de serie afsluiten.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Sylvia Hoeks, Fedja van Huêt, Ramsey Nasr, Rifka Lodeizen, Kees Prins, Guido Pollemans

Prijzen: winnaar van 2 prijzen (2 Gouden Kalveren) en 2 nominaties (2 voor een Gouden Kalf)

Aantal seizoenen:

Beschikbaar op DVD: 1, 2, 3 (vanaf 24 november 2015)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 12
Wanneer een ongeluk fatale gevolgen heeft, zit de louche zakenman Couwenberg serieus in de problemen. Zijn mentaal gehandicapte zoon Björn was hiervoor verantwoordelijk, maar niets daarover mag aan het licht komen. Couwenberg zet zijn advocaat Willem Steenhouwer op de zaak. Toevallig is de openbare aanklager Pepijn van Erkel ook bezig met een zaak tegen Couwenberg, een zaak die te maken heeft met verduistering en wit wassen van geld. Het ongeval brengt plots alles in een stroomversnelling. Wanneer fotografe Iris Hoegaarde op een vernissage in contact komt met Steenhouwer is het liefde op het eerste zicht. Ondanks zijn geslaagd huwelijk met de dochter van Couwenberg, probeert Steenhouwer de relatie in eer te houden. Wanneer ze er echter achter komen dat Pepijn, de echtgenoot van Iris, probeert Steenhouwer te pakken, wordt de band alleen maar versterkt.

Seizoen 2 (2013) aantal afleveringen: 10
Wanneer Iris en Willem afspreken om samen een weekendje naar Parijs te gaan, komt Willem niet opdagen. Een brief thuis wijst erop dat hij tijd nodig heeft om alles een plaats te geven. Maar al vlug blijkt at Willem gekidnapt werd zodat hij niet kan verschijnen op een proces tegen Couwenberg en wethouder Royackers. Willem zou immers belastende informatie hebben tegen zijn schoonvader Huub Couwenberg i.v.m. de toewijzing van een groot bouwproject. Wanneer Willem een paar dagen later niet opdaagt, groeit de onrust aan het thuisfront. Elsie mag na een mislukte zelfmoordpoging haar straf thuis met een enkelband uitzitten. De politie hecht weinig geloof aan een kidnapping, vooral omdat er brieven en videofilmpjes opduiken die aangeven dat Willem de relatie met Iris niet meer ziet zitten. Maar als wordt bloedernstig wanneer er plots foto's binnenkomen met daarop een dode Willem...

Seizoen 3 (2015) aantal afleveringen: 10
Willem Steenhouwer is vastberaden zijn huwelijk met Iris alle kansen te geven. Daarom wil hij voor eens en voor altijd schoon schip maken met zijn voormalige schoonvader, Huub Couwenberg. Pepijn van Erkel wil een en ander rechtzetten en besluit te gaan werken voor Couwenberg. Op die manier wil hij bezwarende informatie inzamelen. Wanneer Willem aangeklampt wordt door een zekere Anna Eckhardt, die beweert bezwarende info te hebben tegen Couwenberg, besluit hij met haar samen te werken, tot groot ongenoegen van Iris. Couwenberg wordt met nog meer problemen geconfronteerd als blijkt dat zoon Bjorn verliefd is op prostituee Wendy. Die wil door een (schijn)huwelijk in het bezit komen van het fortuin van Couwenberg. En dat is geen probleem want alle aandelen staan - via een louche constructie waarbij het meeste geld in Panama staat - op naam van... Bjorn.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •