1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Gossip Girl

Season1.be335

Oorspronkelijk zou Gossip Girl een bioscoopfilm worden gebaseerd op de boeken van Cecily von Ziegesar met Lindsay Lohan in de hoofdrol. Het project werd gecanceld wat voor producenten/scenaristen Stephanie Savage en Josh Schwartz van The O.C., het licht op groen zette voor een tv-serie. De serie was in het begin één van de meest populaire reeksen op The CW, een zender die gespecialiseerd is in series voor tieners. Maar geleidelijk aan verminderde - parallel met het verlies aan kwaliteit - ook het aantal kijkers. Het eerste seizoen opende in 2007 met 3,5 miljoen kijkers, het laatste met amper 780.000. Na zes seizoenen werd besloten om ermee te stoppen.

Gossip Girl is een soap in het genre van Beverly Hills 90210, One Tree Hill of Melrose Place over de belevenissen van een handvol jongvolwassenen uit de rijke Upper East Side in Manhattan. Centraal staan Serena van der Woodsen (Blake Lively), een meisje met een verleden en Blair Waldorf (Leighton Meester), een verwend nest dat altijd krijgt wat ze wil. De twee zijn beste vriendinnen als hun humeur het toelaat. Hun vriendenkring bestaat uit de tweeling Dan en Jenny Humphrey, die nochtans uit de middenklasse komen, Vanessa, de beste vriendin van Dan, de erg rijke playboy Chuck Bass en Nate Archibald, Chuck’s beste vriend en al jaren het vriendje van Blair, niet zonder problemen echter. De verhalen worden verteld door een voice-over (Kristen Bell), de ‘gossip girl’ uit de titel die via een blog als eerste de roddels brengt over het vriendenkliekje van de Upper East Side.

In z’n beschrijving van de personages en het rijke milieu leunt de serie dichter aan bij Dallas en Dynasty dan bij Beverly Hills 90210 of Melrose Place. De vergelijkingen met The O.C. zijn uiteraard ook niet uit de lucht gegrepen gezien de scenaristen precies dezelfde zijn. Gossip Girl zet een beeld neer van bevoorrechte, rijke jongvolwassenen, die geobsedeerd zijn van merken en geld en die houden van drinken, drugs en seks. De manier waarop ze met elkaar omgaan is er dikwijls over: deze jongeren misbruiken vaak hun afkomst of positie om hun sociale of financiële positie te verbeteren. Hun zogezegde vrienden krijgen dikwijls een mes in de rug en worden vaak gekwetst. Zelfmoord, eetstoornissen, verkrachting, ontrouw en seks maken onderdeel uit van de serie, maar nooit in een realistische of opbouwende manier.

Hoewel dit een foute serie is, werkt ze aan de andere kant ook verslavend. Als volwassen kijker volg je met een zeker plezier de belevenissen van die rijke snobs die zich o zo vaak misdragen. Spijtig genoeg nemen de makers zich vaak zelf te veel au sérieux waardoor tieners die niet kunnen relativeren de foute boodschappen krijgen. Het wereldje dat geportretteerd wordt, is erg mooi in beeld gebracht en daardoor aanlokkelijk, maar weinig realistisch. In zijn eerste seizoenen was Gossip Girl wat je kunt noemen een quasi perfecte guilty pleasure: goede verhaallijnen en duidelijk uitgewerkte personages. Maar helaas daalde het niveau gaandeweg wat je vaak ziet bij langlopende series. De verhalen werden vergezocht, bepaalde verhaalwendingen waren niet te snappen en nieuwe personages werden even vlug opgevoerd als afgevoerd. Van enige karakterevolutie was er dan ook geen sprake. De rich kids werden karikaturen van zichzelf. Neemt niet weg dat de serie erg populair was bij tieners wat mag blijken uit de 18 Teen Choice Awards die de serie won en de grote impact die de serie had op bvb. de modewereld, het gebruik van GSM en sociale media.

Serena en Blair worden gespeeld door Blake Lively en Leighton Meester, twee jonge actrices die stevig aan de weg timmeren. Zo was Lively te zien in ondermeer Savages, Green Lantern en The Town. Meester scoorde met The Roommate en speelde ook mee in That’s My Boy en Monte Carlo. Aan mannelijke zijde is het vooral Penn Badgley die alles heeft om een ster te worden. Hij speelt binnenkort de hoofdrol van zanger Jeff Buckley in de film Greetings From Tim Buckley. Daarvoor was hij te zien in The Stepfather en Easy A. Leuk aan de serie is ook dat alle afleveringen refereren naar bestaande filmtitels. Enkele voorbeelden: 'Gone With The Will', 'You've Got Yale' of 'Monstrous Ball'.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Blake Lively, Leighton Meester, Penn Badgley, Chace Crawford, Ed Westwick, Taylor Momsen

Prijzen: 18 prijzen en 32 nominaties

Aantal seizoenen: 6

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1, 2, 3, 4, 5 en 6

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2007) aantal afleveringen: 18
Het eerste seizoen begint met de plotse terugkeer van Serena naar de Upper East Side. Ze was spoorloos verdwenen, wellicht omwille van haar one night stand met Nate, het aan-en-af vriendje van Serena’s beste vriendin Blair, die ondertussen een koude, manipulerende bitch is geworden. Serena neemt de vriendschap van Dan serieus, maar zijn gevoelens worden op de proef gesteld wanneer Vanessa, zijn jeugdvriendinnetje, terugkeert en haar gevoelens voor Dan openbaart. Uiteindelijk worden Serena en Dan toch een koppel, hoewel Dan’s afkomst de relatie dreigt te ondermijnen. Lily, de moeder van Serena, en Rufus, de vader van Dan en Jenny worden een koppel. Jenny en Blair beconcurreren elkaar om wie de populairste is. Aan het einde van het seizoen duikt ook de knappe Georgina Sparks op, een gewezen vriendin van Serena die de echte oorzaak van haar vertrek onthult.

Seizoen 2 (2008) aantal afleveringen: 25
Seizoen 2 begint in The Hamptons, het luxueuze oord waar de rijken hun vakantie doorbrengen. Dan en Serena zijn nog steeds een (onverwacht) koppel, maar hebben hun problemen. Iedereen bereidt zich voor op ‘graduation day’ en het vinden van een nieuwe school die past bij hun status. Bart Bass, de vader van Chuck, verongelukt waarop Chuck met z’n oom Jack in de clinch gaat over de aandelen van Bass Industries. De vriendschap tussen Chuck en Nate wordt, omwille van hun beider interesse in Blair, op de proef gesteld. Rufus en Lily beginnen elkaar meer te zien en hopen het verleden terug op te pakken, maar Dan ontdekt hun geheim. Seizoen twee eindigt met een cliffhanger wanneer ‘gossip girl’ een choquerende mail verstuurt op het moment dat het feest voor ‘graduation day’ gaat beginnen.

Seizoen 3 (2009) aantal afleveringen: 22
Blair en Chuck zijn een koppel. Serena is terug uit Europa en heeft een gecompliceerde relatie met een zekere Carter Baizen. Blair is op NYU niet langer de Queen Bee, de populairste van allemaal. Die eer valt Jenny te beurt. In dit seizoen maakt Olivia Burke (Hilary Duff), een bekende actrice die de roommate wordt van Vanessa, haar opwachting. Dan en Vanessa beginnen een relatie. Serena ontmoet eindelijk haar vader Will, iets waar ze al lang naar uitkeek. Will’s komst veroorzaakt serieuze problemen in de relatie tussen Rufus en Lily. Het seizoen eindigt met een inslaand bericht van ‘gossip girl’ dat betrekking heeft op Dan. Aan het einde duikt ook Georgina Sparks opnieuw op. Tijdens dit seizoen zie je optredens van ondermeer Lady Gaga en Sonic Youth.

Seizoen 4 (2010) aantal afleveringen: 22
Het vierde seizoen begint in Parijs waar Blair Chuck ontmoet in het gezelschap van een mysterieuze vrouw. Zijzelf wordt achtervolgd door iemand waarvan ze vermoedt dat hij tot de Koninklijke familie van Monaco behoort. Ook in dit seizoen zijn er een paar ‘slechteriken’ die voor onrust zorgen in Upper East Side. Zo is er (opnieuw) Georgina die met haar zwangerschap roet dreigt te gooien in een mogelijke relatie tussen Serena en Dan. Verder is er Juliet, een bedriegster die een plan heeft uitgewerkt om Serena neer te halen. En dan hebben we ook nog Russell Thorpe, een keiharde zakenman die Bass Industries wil overnemen. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog de vertrouwde Upper East Siders zelf die zo mogelijk voor nog meer ellende zorgen. Chuck en Blair maken elkaar het leven zuur; Serena moet kiezen tussen haar liefde voor haar nieuwe vlam Ben en haar familie. Het meest verrassende tijdens dit seizoen is de ontluikende vriendschap tussen Blair en Dan, hoewel Blair betrokken is in een romantische driehoek met Chuck en een zekere Prins Louis.

Seizoen 5 (2011) aantal afleveringen: 24
In het vijfde seizoen staan weer ons heel wat verrassingen te wachten. Serena heeft in Los Angeles de perfecte vakantiejob gevonden en krijgt bezoek van Chuck en Nate. Op een party in Hollywood leert Nate de oudere, sexy Diane (Elizabeth Hurley) kennen die hem een aanlokkelijk voorstel doet. In New York kan Blair maar niet kiezen tussen Prince Louis en Chuck, maar alles ziet er naar uit dat ze zal huwen met Louis. Maar dan duikt Georgina weer op en worden Blair en Dan een koppel. Dan heeft ontdekt dat er iemand achter zijn rug een uitgever heeft gevonden die anoniem één van Dan’s verhalen wil uitgeven. De terugkeer van Serena’s nicht Charlie dreigt het evenwicht binnen de familie Van der Woodsen ernstig te verstoren.

Seizoen 6 (2012) aantal afleveringen: 10
Het zesde seizoen opent met de zoektocht van de Upper East Siders naar Serena die vermist wordt. Het resultaat van hun zoektocht komt hard aan. Nate, baas van The Spectator, bindt de strijd aan met 'gossip girl', terwijl de eenzame Dan, met de hulp van Georgina, een nieuw boek heeft geschreven. Hoewel dit boek voor nog meer problemen dreigt te zorgen dan het eerste, is Dan dit keer niet van plan anoniem te blijven. Blair staat aan de vooravond van haar eerste fashion show, maar een gemeen plan zorgt voor een schandaal en Blair moet alles uit de kast halen om aan haar moeder te bewijzen dat ze het kan. Nu Dan ergens anders gaat publiceren, heeft Nate het moeilijk om het voortbestaan van The Spectator te garanderen. Hij is dan ook vastberaden om de identiteit van ‘gossip girl’ vrij te geven. Chuck van zijn kant gaat de confrontatie van zijn leven aan met een persoon die hem nauw aan het hart ligt. Het zesde – en laatste seizoen – eindigt met een flashforward naar de toekomst. We gaan vijf jaar verder in de tijd en komen te weten hoe het met iedereen is gesteld…

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •