1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The End Of The F***ing World

Season1.be4,54,55

Een van de grootste verrassingen in 2018 was zonder twijfel The End Of The F***ing World, een rebelse Britse televisieserie die in oktober 2017 werd uitgezonden op Channel 4. De achtdelige serie passeerde in alle anonimiteit tot ze werd opgepikt door Netflix die ze op 5 januari 2018 lanceerde als een Netflix Original. Meteen groeide de serie uit tot een ware hit: de bladen en websites stonden er vol van en wat vooral belangrijk was: de critici waren laaiend enthousiast. En terecht want dit verhaal over twee misnoegde jongeren is origineel, verrassend, onvoorspelbaar en overladen met een vitrioolachtige humor.

De 17-jarige James is er vrij zeker van dat hij een psychopaat is. Hij houdt ervan dieren te doden en is fysisch compleet gevoelloos. Dat illustreert hij door op jeugdige leeftijd zijn hand in een frietketel te stoppen in de hoop iets te voelen. Op school wordt zijn aandacht getrokken door Alyssa, net als James een buitenbeentje. De twee schieten met elkaar op, maar James beraamt een plan waarmee hij eindelijk zijn droom in vervulling kan brengen: een mens vermoorden. Zij slaagt erin om James te overtuigen om samen op zoek te gaan naar haar vader die Alyssa verliet toen ze nog een kind was. Een ideale kans voor James om Alyssa te vermoorden…

The End of the F***ing World is een serie vol agressief nihilisme met een romantische kern. De hoofdpersonages zijn twee jonge mensen die getekend zijn door het feit dat ze in hun jeugd in de steek zijn gelaten. Als adolescent vinden ze nu eindelijk geborgenheid en aandacht bij elkaar. Hoewel het geheel overkomt als een coole gitzwarte komedie is er voldoende plaats voor emotionele momenten. Die worden meticuleus benaderd zodat de toon bewaard blijft en wanneer meligheid dan toch de kop dreigt op te steken brengt een geslaagde gag het nodige soelaas.

De vertolking is schitterend. We kunnen ons geen beter duo indenken die zo goed hun personage weet neer te zetten. Alex Lawther speelt de hoofdrol van de 17-jarige psychopaat James. Hij slaagt erin om nu eens gevaarlijk te zijn dan weer erg sympathiek. Lawther was eerder te zien in The Imitation Game, Goodbye Christopher Robin, Black Mirror (de aflevering Shut Up And Dance) en de miniserie Howard’s End. Jessica Barden zorgt voor het perfecte weerwerk als Alyssa. Zij is grappig, agressief en hartveroverend. Het is verrassend hoe makkelijk beiden erin slagen om erg geloofwaardig het wisselende emotionele spectrum te bespelen. Barden die in haar beginjaren meespeelde in de soap Coronation Street, was in kleine rolletjes te zien in Hanna, Tamara Drewe, Far From The Madding Crowd en The Lobster. In de tv-serie Penny Dreadful had ze een meer substantiële rol als Justine die te zien was in zes afleveringen. Verder zien we ook nog Wunmi Mosaku (Dancing On The Edge, Fantastic Beasts And Where To Find Them, Kiri) als detective Teri Darego. Mosaku is binnenkort ook te zien in het nieuwe seizoen van Luther en de prestigieuze serie Lovecraft Country.
Tot slot nog driewerf hoera voor de soundtrack. Die bestaat uit een aantal doo-wop nummers, pakkende love songs (Lonesome Town van Ricky Nelson werd overigens ook gebruikt in Pulp Fiction) en een aantal hedendaagse uptempo-nummers.

De serie werd geschreven door actrice/schrijfster Charlie Covell. Zij baseerde zich hierbij op de stripverhalen van Charles Forsman. Producer Kate Ogborn was eerder verantwoordelijk voor juweeltjes als Bronson, The Red Riding Trilogy en This Is England. De fantastische respons zorgde ervoor dat er volgend jaar een vervolg komt. En daar kunnen we alleen maar blij mee zijn want het enige negatieve puntje aan dit eerste seizoen is dat het veel te kort is.Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs:  Jessica Barden, Alex Lawther, Steve Oram, Wunmi Mosaku, Gemma Whelan

Prijzen: 
4 nominaties (waaronder 1 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
2 (het tweede seizoen is besteld)

Beschikbaar op DVD:
nog niet beschikbaar op DVD

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •