1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

My Brilliant Friend (s2)

Season1.be4,54,55

De Italiaanse serie My Briljant Friend (L’Amica Geniale) is de verfilming van de eerste van de vier ‘Napolitaanse romans’ die Elena Ferrante (een pseudoniem) schreef tussen 2011 en 2014. De romans gaan over de levenslange vriendschap tussen twee Italiaanse vrouwen, van hun kindertijd in Napels in de jaren ’50 tot in 2014. Het eerste boek loopt specifiek van hun kindertijd tot hun adolescentie, hun eerste liefdesrelaties en seksuele ervaringen.

De serie begint in het heden en toont ons een vrouw van in de zestig die in een huis vol boeken leeft. Op een avond krijgt ze een verontrustend telefoontje dat haar vertelt dat haar goede vriendin spoorloos is verdwenen. De vrouw zet zich voor de computer en begint het verhaal te schrijven van haar vriendschap met Lila Cerullo…

Elena, zo heet de oude vrouw, en Lila werden vriendinnen op de lager school in een buitenwijk van Napels, een bruisende buurt, maar een verstikkend milieu voor jonge meisjes die iets wilden bereiken in het leven. Naargelang ze opgroeien, ontdekken ze hoe fragiel het leven is voor jonge, intelligente en talentvolle meisjes in hun Napolitaanse werkman buurt, die wordt gedomineerd door mannen, hebzucht en geweld. En door machtige, rijke families die al dan niet lid waren van de maffia. Ook naar school gaan was niet evident.

De centrale thema’s in deze serie zijn de vriendschap tussen vrouwen, seksisme, intellectuele jaloersheid en de wijze waarop maatschappelijke en ouderlijke verwachtingen iemands mogelijkheden kunnen limiteren. De relaties tussen de kinderen en hun vrienden, familie en de andere buurtbewoners worden treffend in beeld gebracht (regie en fotografie zijn voortreffelijk) en doen je met weemoed terugdenken aan je eigen kinderjaren. De Napolitaanse setting (prachtige decors) en sfeer worden perfect geëvoceerd, zonder te vervallen in nostalgische clichés enerzijds of naturalistische miserie anderzijds. Dit is gewoonweg een erg mooie en subtiele serie, een episch drama dat meermaals doet denken aan La Meglio Gioventù. De chemie tussen de kinderen die de jonge Elena en Lila spelen, is zo natuurlijk en ongedwongen dat ze ontroert en je aanzet om onafgebroken te blijven kijken.

My Brilliant Friend is toptelevisie die je niet mag missen.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Valentina Acca, Antonio Buonanno, Gennaro Canonico

Prijzen: 2 prijzen (een Italiaanse Golden Globe en een Gouden Nimf) en 7 nominaties

Aantal seizoenen: 3 (het derde seizoen is besteld)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •