1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Mindhunter

Season1.be445

Nadat hij eerder House Of Cards maakte voor Netlflix, pakt producent/regisseur David Fincher nu uit met Mindhunter, een nieuwe dramaserie die gebaseerd is op het boek ‘Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit’ van voormalig special agent John Douglas en Mark Olshaker uit 1996.

Douglas heeft jarenlang de meest vermaarde seriemoordenaars en verkrachters opgespoord. Hierbij ontwikkelde hij speciale technieken om ze in te rekenen. Om zijn technieken te verscherpen, interviewde hij ook verscheidene seriemoordenaars. Het boek neemt ons mee achter de schermen van belangrijke cases zoals de zaak van een man die op prostituees joeg in Alaska, de Atlanta kindermoordenaar en de killer van Green River in Seattle. Tal van personages uit films en tv-series zijn op hem gebaseerd, denken we maar aan Jack Crawford uit Silence Of The Lambs, Will Graham uit Hannibal of Jason Gideon uit Criminal Minds.

Het eerste seizoen van Mindhunter speelt zich af in 1979. De talentrijke en nieuwsgierige FBI agent Holden Ford (Groff) neemt geen vrede met zijn opdracht binnen de FBI. Toekomstige FBI-agenten bepaalde technieken aanleren om gijzelingsacties tot een goed einde te brengen, biedt niet wat hij verhoopt had. Hij wil meer. Gefascineerd door bekende moordenaars als Ed Kemper, wil hij middels interviews erachter komen hoe zo’n moordenaar denkt, wat hem drijft, wat hij voelt bij het voltrekken van de daad. Tot dan toe stelde de FBI zich nooit de vraag “waarom?”

Hoewel zijn eerste pogingen om iets nieuw op te zetten in alle stilte plaatsgrijpen, krijgt Ford gaandeweg meer en meer respect, niet enkel van zijn collega, FBI Agent Bill Tench, maar ook van de baas van de FBI National Training Academy én van de buitenwereld. Zeker wanneer hij en zijn collega Bill helpen bij het oplossen van enkele moorden. De Behaviour Science Unit krijgt een eigen kantoor en met Dr. Wendy Carr krijgen ze een externe medewerker die hen kan helpen bij het structureren en inventariseren van hun bevindingen. Ford en Tench waren ook diegenen die voor het eerst komen aandraven met de term ‘seriemoordenaar’.

Mindhunter gaat na hoe psychologie en traditioneel speurwerk gecombineerd kunnen worden bij het oplossen van gewelddadige moorden. De serie maakt duidelijk hoe het opstellen van een psychologisch profiel het aantal verdachten kan reduceren, welke misopvattingen er bestonden over crimineel gedrag en hoe er in die tijd gewerkt werd met stereotypes.

Mindhunter mag dan wel een serie zijn over en rond seriemoordenaars, buiten enkele foto’s is er geen expliciet geweld te zien in deze reeks. Wat je wel te zien krijgt is een uiterst boeiend relaas van twee FBI-agenten die hun eerste stappen zetten in het verbreden van de onderzoeksmethodes, hoe belangrijk de profilering van een misdadiger eigenlijk wel is. Je wordt deelgenoot in hun tegenslagen en tegenkantingen, hun persoonlijk engagement en hun ontgoochelingen. Soms zijn er momenten die erg confronterend zijn waardoor je uit je evenwicht gebracht wordt, vooral in de gesprekken met de moordenaars. De serie komt wat traag op gang, maar vanaf de derde aflevering raak je volop in de sfeer en is het doorkijken tot op het einde.

Fincher heeft ervoor gezorgd dat de serie structureel erg goed is opgebouwd. Naast hun professionele kruistocht en hun persoonlijke problemen, krijg je boeiende interacties met enkele ‘grote’ seriemoordenaars (denk aan de confrontaties tussen Foster en Hopkins in Silence Of The Lambs) en onderzoeken naar de daders van enkele moorden (het koppel wordt bijna overal waar ze komen aangesproken om te helpen met bestaande – onopgeloste – zaken). Deze verschillende elementen zorgen voor evenveel verhaallijnen die net lang genoeg duren om onafgebroken te boeien. Oké, bepaalde verhaallijnen krijgen wellicht een vervolg in het tweede seizoen dat ondertussen werd besteld.

Daarnaast biedt de serie ook voldoende materie om ook de hersenen te stimuleren. Zo loopt er een rode draad doorheen de reeks rond de vraag stelt “wat of wie is normaal?”. “Wanneer kun je met zekerheid stellen dat iemand de grens van het normale overschreden heeft?”. Ford en Trench worden de serie lang geconfronteerd met mensen die afwijkend gedrag vertonen, maar mogen ze daarom ondergebracht worden in de categorie “potentiële seriemoordenaar”? Zo zijn er bvb. het autistische zoontje van Tench of de directeur van de school die kickt op het kietelen van de voeten van leerlingen.

Naast David Fincher (Seven, Zodiac) die ook uitvoerend producent is – samen met actrice Charlize Theron – werken ook volgende gerespecteerde regisseurs mee aan deze reeks: Andrew Douglas (The Amityville Horror, Searching For The Wrong-Eyed Jesus), Asif Kapadia (Senna, Amy) en de Deen Tobias Lindholm die niet alleen bekend is als de scenarist van onder meer Borgen, Kollektivet, Jagten, Follow The Money en Submarino, maar ook zijn sporen verdiende als regisseur van Kapringen en het Oscar genomineerde Krigen. Voor het scenario deed Fincher beroep op Joe Penhall, de scenarist van de bioscoopfilm The Road.

De hoofdrollen worden schitterend vertolkt door Jonathan Groff (Looking, The Normal Heart, American Sniper), Holt McCallany (Jack Reacher: Never Go Back) en Anna Torv (Fringe).

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Hannah Gross, Cotter Smith

Prijzen:
nog geen prijzen of nominaties

Aantal seizoenen:
2 (het tweede seizoen is besteld)

Beschikbaar op DVD:
nog niet beschikbaar op DVD of BR

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2017) aantal afleveringen: 10

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •