1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Peaky Blinders (s5)

Season1.be4,54,55

Peaky Blinders is zonder twijfel een van de beste Britse series in jaren. De serie grijpt je naar de keel door zijn indringende vertolkingen, knappe dialogen, sfeervolle decors en fotografie en door de begeesterende songs van onder meer Nick Cave, PJ Harvey, The Arctic Monkeys, Tom Waits en The White Stripes. Maar bovenal is er het briljante scenario van Steven Knight (scenarist van onder meer Eastern Promises, Locke en Dirty Pretty Things) dat een episch verhaal vertelt over rivaliserende straatbendes en een bruut politiekorps in Engeland in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog, dat blijft hangen.

In 1919 is de Britse samenleving een woelige mix van vertwijfeling en hedonisme in een land dat de verschrikkingen van de 'Grote Oorlog' tracht te verwerken. Terugkerende soldaten, vastberaden revolutionairen, criminele bendes vechten om te overleven in een economisch totaal ontredderd, grauw industrieel landschap. Rivaliserende bendes, communistische agitatoren, radicale Ierse republikeinse vrijheidsstrijders (IRA) streven allemaal naar macht over het district Small Heath in Birmingham. Oorlogsminister Winston Churchill stuurt de keiharde Chief Inspector Chester Campbell (Sam Neill) vanuit Belfast naar Birmingham om de orde te herstellen in de gaandeweg straffelozer wordende stad.

Tommy Shelby (Cillian Murphy) en zijn familie leiden de meest gevreesde en machtigste lokale bende, de Peaky Blinders. Hun naam verwijst naar de scheermesjes die ze in de klep van hun pet naaien. Zij verdienen aan illegaal gokken, afpersing en zwarte markt. Tommy's ambities reiken echter verder dan macht over de straat. Wanneer een vrachtje wapens uit een wapenfabriek wordt onderschept, ziet hij kansen om een niveau hoger te klimmen. Misdaad loont, maar de misdaadbusiness loont nog veel meer. Rivaliserende bendes bundelen hun krachten, terwijl de politie alles in het werk stelt om de wapens op te sporen: de spanningen lopen op en leiden naar een onafwendbare bloedige confrontatie.

Peaky Blinders is een verbluffende schets van het criminele leven, een inkijk in de donkerste, geheime bladzijden van de geschiedenis van de Britse steden. De personages zijn veelgelaagd en complex en de verhaallijnen zijn vaak onvoorspelbaar.
Critici en vakpers waren laaiend enthousiast over Peaky Blinders. The Guardian noemde de serie ronduit geweldig en loofde het adembenemende tempo. The Australian had het over een adembenemend spektakel in theatrale stijl, met diep uitgewerkte karakters en confronterende gewelddadige scènes, als van de hand van Scorcese himself. De rol van Cillian Murphy staat als een huis, zo looft ook het Engelse Metro deze diep doorleefde vertolking. Ook The Telegraph is onder de indruk van de acteerprestatie van Cillian Murphy die een feilloze Tommy neerzet, met vreemde, sprekende ogen die de spil vormen voor het hele web eromheen: Peaky Blinders moet zowat het summum van Murphy’s carrière zijn.

Peaky Blinders, dat op het 27th Festival International de Programmes Audiovisuels in Biarritz Cillian Muprhy en Helen McCrory zag bekroond worden voor hun acteerprestatie en waar ook de muziekscore onderscheiden werd met een prijs, werd genomineerd voor een BAFTA Craft award in de categorieën: Beste Regisseur, Beste Muziek, Beste Geluid, Beste Decors, Beste Fotografie en Beste Speciale Effecten. De categorieën ‘Beste Regisseur’ en ‘Beste Fotografie’ werden verzilverd met een BAFTA.

In de hoofdrollen van deze gewelddadige reeks zien we Cillian Murphy (Breakfast On Pluto, The Wind That Shakes The Barley, The Dark Knight), Sam Neill (Alcatraz, Jurassic Park) en Helen McCrory (de Harry Potter-films, Doctor Who, Penny Dreadful). Paul Anderson (Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Passion, The Sweeney) , Sophie Rundle (Happy Valley, Episodes), Joe Cole (The Hour, Skins), Annabelle Wallis (The Tudors, Pan Am) vullen de cast aan. Wel jammer dat de special feature 'Making Peaky Blinders' zoals vermeld op de inlay van het eerste seizoen, nergens is terug te vinden op de DVD. Foei!

Het tweede seizoen is op zijn minst even sterk als het eerste. Het feit dat de familie zijn imperium uitbouwt buiten Birmingham, levert tal van nieuwe verhaallijnen én personages op. Een klein nadeel is wel dat de broers Arthur en John minder aan bod komen en meer fungeren als soldaten in dienst van hun broer Tommy, dan te zorgen voor het nodige tegengewicht. De aandacht voor deze personages wordt verlegd naar Michael, de 'verloren' zoon van Polly en naar Alfie Solomons, hoofd van de Joodse maffia, overigens schitterend vertolkt door Tom Hardy. 

Het derde seizoen dat zich afspeelt in het Birmingham van de jaren ’20, krijgt een internationaal tintje. Tommy brengt zijn ganse organisatie en zijn familie in gevaar waardoor hij genoodzaakt wordt zijn eigen wensen en ambities in vraag te stellen. Voor wie Tommy uiteindelijk zal kiezen, Grace of May is nog niet duidelijk, feit is wel dat de eerste aflevering zich afspeelt op het bruiloftsfeest van Tommy. Naast Cillian Murphy zijn ook Tom Hardy, Helen McCrory, Paul Anderson, Sophie Rundle en Joe en Finn Cole opnieuw van de partij. Nieuwkomers zijn Paddy Considine (The World’s End, Informer) en onze landgenoot Jan Bijvoet (Borgman). Opvallend is ook dat Cordon-regisseur Tim Mielants dit seizoen regisseert.

Was het derde seizoen iets minder dan de eerste twee, dan pakt seizoen 4 opnieuw heel sterk uit. De familie Shelby wordt op het nippertje gered van de dood, maar moet zich alweer opmaken voor een helse battle. De Amerikaanse maffia, die nog een openstaande rekening te vereffenen heeft, heeft haar mannetjes naar Birmingham gestuurd en dat blijft niet zonder gevolgen voor de familie van Tommy. Nieuwkomers in de cast zijn Adrien Brody (The Pianist) en Aidan Gillen (Game Of Thrones).

Ondertussen werd ook bekend dat er een vijfde én zesde seizoen komt. Het vijfde seizoen zal te zien zijn in 2019.
Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Paul Anderson, Sophie Rundle, Joe Cole, Annabelle Wallis, Tom Hardy

Prijzen: 14 prijzen (waaronder 3 BAFTA's) en 23 nominaties (waaronder 9 voor een BAFTA)

Aantal seizoenen: 6 (het zesde seizoen is besteld)

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1, 2, 3, 4 

Bekijk de trailer


Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •