1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Dexter

Season1.be4,54,55

De serie Dexter is opgebouwd rond de gelijknamige antiheld Dexter Morgan. Het hoofdpersonage werkt voor het Miami Metro Police Department als forensisch onderzoeker, gespecialiseerd in bloedsporen. Waar de kijker ook vlug achterkomt – en dit is voor een stuk af te leiden uit de generiek – is dat Dexter ook een seriemoordenaar is, die heel methodisch te werk gaat. Hij doodt niet zomaar mensen, maar rekent af met de onderbuik van de maatschappij. Dexter kreeg omwille van zijn thema aardig wat kritiek te verwerken. Tegelijkertijd werd de serie ook door iedereen bejubeld omwille van de perfecte combinatie van spanning en onderhuidse zwarte humor. Dexter is dan wel een sluwe seriemoordenaar, hij weet zich toch sympathiek en intelligent op te stellen naar collega’s en kijkers. Je gaat als het ware sympathiseren met een echte seriemoordenaar. En dat was tot op heden nog maar weinig gezien in Amerikaanse series.

De plaats waar de reeks zich afspeelt, is Miami. Een zwoele, sensuele stad waar bezwete en op salsa heupwiegende sexy lichamen het strand en de promenade een extra dimensie geven. Waar de lucht azuurblauw is en de palmen wiegen op de tonen van de muziek. Ook hier weer de perfecte antipode van ons hoofdpersonage. De combinatie van humor en goor werkt uitstekend, net als de vertolking van Michael C. Hall als de beminnelijke psychopaat.

Naarmate de seizoenen vorderen, krijgen we ook meer inzage in het verleden van Dexter en zijn zus Debra, die als inspecteur te werk is gesteld op de dienst waar Dexter werkt. Maar net als bij verschillende andere series was ook deze serie té populair voor eigen goed. Je voelt na een tijdje dat de serie zijn verhaal verteld heeft en dat het over en out is. Maar dan omdat de kijkcijfers te goed waren om ermee te stoppen en te serie te geliefd bij de kijkers, kwam de noodzaak om er nog een seizoen aan te breien, en nog één, en nog één. Dus zocht men naar nieuwe uitdagingen voor Dexter: nieuwe booswichten, nieuwe personages die plots opduiken uit het verleden, gelijkgestemde loners waarmee Dexter een zekere verbondenheid vertoont enz... Verhaallijnen die voldoende zijn voor een nieuw seizoen, maar die te weinig toevoegen aan het geheel. Inmiddels is het achtste seizoen verschenen, 'the final season' zoals de inlay vermeld. Je zou je dus kunnen verwachten aan een einde waarbij alle registers worden open getrokken, maar voor velen was het einde van het achtste seizoen een afknapper. Dit kunnen we in zekere zin bijtreden, hoewel we er ook wel de waarde van inzien. 

Niettemin is Dexter een serie die we heel graag bekeken hebben, een serie die de kijker telkens weer weet te verassen door zijn onverwachte twists, zijn tongue in cheek humor en zijn spannende set-ups. Naast de vertrouwde cast die in alle seizoenen te zien is, maken ook heel wat leuke acteurs hun opwachting in vertolkingen die nog lang blijven nazinderen: John Lithgow, Charlotte Rampling, Yvonne Strahovski, Julia Stiles, Edward James Olmos, Colin Hanks en Jimmy Smits.

Dexter
is vernieuwend, grappig, heel donker, zwoel en intrigerend. Kortom, één van de betere misdaadseries in jaren.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Lauren Vélez, David Zayas, James Remar, C.S. Lee

Prijzen: 42 prijzen (waaronder 4 Emmy’s, 1 Golden Nymph en 2 Golden Globes) en 173 nominaties (waaronder 21 voor een Emmy en 8 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 8

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2006) aantal afleveringen: 12
Wanneer zijn afdeling op een dag geconfronteerd wordt met een seriemoordenaar, die zijn slachtoffers in stukken snijdt en ze bewaart in een vrachtwagen met een koelcel, krijgt Dexters leven een andere wending. Gaandeweg ontdekt hij immers dat de Ice Truck Killer een spel met hem speelt en als het ware de handschoen geworpen heeft om met hem te duelleren. Het lijkt er zelfs op dat de moordenaar Dexter beter kent dan hij wel zou denken.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij aflevering 6 en 12

Seizoen 2 (2007) aantal afleveringen: 12
In het tweede seizoen dat in juni verschijnt, krijgt Dexter het extra moeilijk. Rita, zijn vriendin uit seizoen 1, begint te vermoeden dat hij wel eens verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het arresteren van haar man Paul, Dexter zelf wordt ontmaskerd en aanzien als de Bay Harbor Butcher en bovenal wordt het leven hem zuur gemaakt door collega sergeant Doakes, die Dexter op de voet volgt omdat hij vermoedt dat onze antiheld een tweede leven lijdt. Seizoen 2 laat ons ook kennismaken met nieuwe personages zoals FBI Special Agent Frank Lundy (Keith Carradine) en JoBeth Williams als Rita’s moeder Gail. Zus Debra, die het moeilijk heeft met de verwerking van de Ice Truck Killer zaak, woont voor haar veiligheid in bij Dexter, voor hem een bijkomende last die hem aardig beperkt in zijn bewegingsvrijheid…

Bonusmaterialen op de DVD: Bonusmaterialen op de DVD: Interviews with the cast (40:14 min.); Victim slides (3:22 min.); Dexter's Toolkit; Stills gallery

Seizoen 3 (2008) aantal afleveringen: 12
In seizoen 3 doet Dexter Rita een huwelijksaanzoek wanneer hij verneemt dat ze zwanger is. Een nieuwe belangrijke persoon in dit derde seizoen is Miguel Prado (Jimmy Smits), de assistent van de openbare aanklager die Dexter leert kennen wanneer hij bij een gevecht diens broer in wettige zelfverdediging doodt. In tegenstelling tot wat Dexter verwacht had, gaat Miguel mee in het verdoezelen van het ongeval. Meer nog, Miguel en Dexter worden een hecht team in het opruimen van misdadigers. Maar dan komt Dexter erachter dat Miguel ook een eigen agenda heeft. Zus Debra van haar kant, maakt jacht op The Skinner, een seriemoordenaar die zijn slachtoffers levend vilt.

Bonusmaterialen op de DVD: Victim's Match; Miami's Finest; Cast Interviews (25:00 min.); Photo Gallery

Seizoen 4 (2009) aantal afleveringen: 12
In dit vierde seizoen zien we hoe Dexter het maakt als kersverse huisvader. Rita is bevallen van een zoon, waardoor Dexter plots een aantal extra verantwoordelijkheden krijgt. Maar of die te rijmen vallen met z’n drang naar moorden, valt te betwijfelen. Speciaal Agent Frank Lundy is afgezakt naar Miami en maakt jacht op de Trinity Killer die volgens hem steeds drie mensen vermoordt en dit volgens een vast patroon. Dexter komt er al vlug achter wie Trinity is en wil hij zijn evenknie vermoorden, dan zal hij hem zo dicht mogelijk moeten benaderen.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij episode 12; Dexter: A Sitdown with Michael C. Hall and John Lithgow (11:00 min.); Blood, Guts and Body Parts: The Blood (5:59 min.); Blood, Guts and Body Parts: The Props (6:52 min.)

Seizoen 5 (2010) aantal afleveringen: 12
De gebeurtenissen in seizoen 4 brengen voor Dexter een hele verandering met zich mee. Ondertussen krijgt de politie van Miami af te rekenen met een nieuwe moordzaak, die van de Santa Muerta Killer. Maar ook Dexter is op zoek naar nieuwe slachtoffers. Eén daarvan is Boyd Fowler, een jongeman die een aantal moorden op zijn geweten heeft. Zijn slachtoffers dobberen rond in tonnen ergens in de swamps. Wanneer Dexter Fowler wil ombrengen wordt hij betrapt door één van de komende slachtoffers van Fowler. Lumen Pierce zal Dexter gebruiken om haar wraakplan uit te voeren.

Bonusmaterialen op de DVD: Making Of A Scene (15:39 min.); Sounds Of Spatter (7:12 min.); Dexter's Killroom (3:23 min.); Interview with artist Ty Mattson (4:59 min.); 20 Questions (0:53 min.); Photo Gallery; Get Connected

Seizoen 6 (2011) aantal afleveringen: 12
In dit zesde seizoen komt Dexter op diverse manieren in aanraking met religie, wat hem meteen doet nadenken over zijn duistere kant en over zijn geweten. Na een reeks gruwelijke moorden die gebaseerd zijn op de Openbaring, gaan Dexter en de recherche van Miami op jacht naar de Doomsday-moordenaar, een monster van Bijbelse omvang. Kan Dexter de dader(s) vinden voor de Apocalyps toeslaat of wordt deze heilige missie zijn eigen ondergang? Feit is dat dit seizoen eindigt met een kanjer van een cliffhanger!

Bonusmaterialen op de DVD: Guest Stars (4:13 min.); Dissecting Dexter (4:03 min.); H.R. Nightmare (2:22 min.); DDK's Art Gallery: Interview with artist Dave Lebow (1:39 min.); Photo Match

Seizoen 7 (2012) aantal afleveringen: 12
Wanneer iemand van Miami Metro neergeschoten wordt door een bendelid van de Oekraïnse maffia, betekent dit het begin van een hele reeks evenementen waarbij Debra's vertrouwen in Dexter voortdurend beschaamd en in vraag gesteld wordt. Bovendien komt Dexter in contact met Hannah, een mooie blondine met een zwaar verleden. Het feit dat Dexter bij haar zichzelf kan zijn versterkt hun wederzijdse gevoelens voor elkaar, dit tot grote ergernis van Debra die er alles aan doet om Hannah achter de tralies te krijgen. Kapitein LaGuerta heropent het onderzoek naar de Bay Harbor Butcher als blijkt dat haar vroeger lief James Doakes de schuldige niet kan zijn...

Bonusmaterialen op de DVD: Behind episode 1 (2:38 min.); Behind episode 2 (2:48 min.); Dissecting A Scene: The Mighty Pen (2:08 min.); Becoming Ray Speltzer (5:56 min.); Writer's Roundtable (16:06 min.); Episode 12: Select Scenes Commentaries by Jennifer Carpenter

Seizoen 8 (2013) aantal afleveringen: 12
Debra is helemaal van de kaart na de gebeurtenissen op het einde van seizoen 7. Ze werkt voortaan bij een privé-detective en wil niks meer te maken hebben met Dexter. Die krijgt het moeilijk wanneer een zekere Dr. Vogel haar diensten komt aanbieden bij Miami Metro. Vogel kent Dexter van vroeger en weet heel goed wat er met hem aan de hand is. Meer nog, ze vraagt zijn hulp wanneer ze bedreigd wordt door een van haar ex-patiënten. Angel is nu luitenant en heeft het moeilijk om een nieuwe korpschef aan te stellen: Joey die een vaste relatie heeft met Angel's zus of Miller, die op papier meer credentials heeft. En dan is er ook nog iemand uit Dexter's verleden die hem een onverwacht bezoekje komt brengen...

Bonumaterialen op de DVD: Episode 2: Directed by Michael C. Hall (2:13 min.); The Code (7:11 min.); From Cop To Killer (3:09 min.); The Evolution Of Dexter Morgan (6:14 min.); Dubbing Dexter (3:43 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •