1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

24: Live Another Day

Season1.be445

Hoewel de serie 24 volledig werd afgesloten met een achtste seizoen, zorgden de makers voor een open einde en lieten ze de deur op een kier voor het geval er ooit nog een vervolg of ‘iets gelijkaardig’ zou volgen. Bvb. een langspeelfilm, een nieuw seizoen of – wat ze tegenwoordig in Amerika zo mooi omschrijven als een ‘event series’ – een miniserie.

24: Live Another Day is inderdaad een miniserie geworden, een reeks die bestaat uit 12 afleveringen. Op zich niks speciaal, maar voor 24 wel erg belangrijk want in de serie speelde alles zich in real time af. Daar kreeg je elk uur van de dag in beeld. In deze nieuwe serie, die zich ditmaal afspeelt in Londen, worden enkel de belangrijkste 12 uur belicht. Vtm, de zender die de serie bij ons uitzendt vanaf 3 november, wil daar niet teveel de focus op leggen en ziet deze miniserie gewoon als een vervolg, m.a.w. voor hen is dit het negende seizoen. Net als Fox overigens die de DVD uitbrengt. In Nederland werd de serie de voorbije zomer, in juli, uitgezonden op RTL5.

Het verhaal speelt zich vier jaar na het einde van het achtste seizoen van 24 af. Jack Bauer, ooit een van de drijvende krachten achter de antiterreurorganisatie CTU, is nog steeds op de vlucht voor de Amerikaanse en Russische overheid nadat hij verschillende diplomaten heeft vermoord die betrokken waren in een terroristisch complot. Nadat hij zich vier jaar gedeisd hield, komt Jack in Londen boven water omdat hij vernomen heeft dat zijn vroegere rechterhand Chloe gevangen wordt gehouden door de CIA. Bovendien ontdekt Bauer dat zijn vroegere mentor, president James Heller, het doelwit is van een aanslag. Jack wil die koste wat het kost verijdelen. In eerste instantie krijgt hij tegenkanting van de CIA, meer bepaald CIA-baas Steve Navarro en CIA-agent Kate Morgan, die hem nog altijd willen oppakken voor zijn misdaden in het verleden. Maar met de hulp van een gevallen CIA-agent en zijn vroegere collega Chloe O'Brian die nu actief is in het underground-circuit samen met superhacker Adrian Cross, probeert Bauer een ongeziene vijand te verslaan die dreigt een nieuwe wereldoorlog te ontketenen. Bij de reddingsoperatie van de president komt Jack ook oog in oog te staan met zijn ex-vriendin Audrey, de dochter van de president, die ondertussen getrouwd is met diens stafchef Mark Boudreau.

Aan het concept hebben de makers niet veel veranderd. Het verhaal wordt verteld aan een hels tempo, zit vol onverwachte wendingen en staat bol van de actiescènes als daar zijn: achtervolgingen, vuurgevechten, ontploffingen enz... Opvallend is wel dat Bauer in deze reeks nauwelijks kan lachen, nog nooit zagen we hem zo cool en bloedserieus. Leuk zijn ook de nieuwe decors. Londen biedt verrassende beelden en geeft het geheel ook - en uiteraard - een meer Europese uitstraling. Wat wel opviel na al die jaren is dat de geloofwaardigheid van de serie erg op proef wordt gesteld. Nooit eerder stonden wij stil bij de talrijke ongeloofwaardigheden in het verhaal of in bepaalde scènes. Waar de relatie tussen Chloe en Jack zich afspeelde vanuit CTU en bijgevolg alle verbindingen, geheime telefoonlijnen, afluistertoestanden nog enigszins geloofbaar waren, is dit niet langer het geval. Chloe werkt immers vanuit een of ander leegstaand pand, vanuit de wagen of vanuit café. En in al die gevallen is het contact tussen beide feilloos. Maar goed, dat neemt niet weg dat 24: Live Another Day vermakelijke televisie is met een hoog entertainmentgehalte en is het ons daar uiteindelijk niet om te doen?

Naast Kiefer Sutherland in de hoofdrol zien we ook nog andere '24- getrouwen' zoals Mary Lynn Rajskub (Chloe), Kim Raver (Audrey) en William Devane (James Heller). Nieuwkomers zijn onder meer Tate Donovan (Damages), Benjamin Bratt (Modern Family), Yvonne Strahovski (de vriendin van Dexter in het laatste seizoenen van de gelijknamige serie), de Brit Stephen Fry en Michelle Fairley (Game Of Thrones) die hier te zien is als een gevaarlijke terrorist.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Kiefer Sutherland, Mary Lynn Rajskub, Kim Raver, William Devane, Tate Donovan, Benjamin Bratt, Yvonne Strahovski, Stephen Fry en Michelle Fairley

Prijzen: 19 nominaties (waaronder 4 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1

Bekijk de trailer


Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •