1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Gomorra (s4)

Season1.be445

Na het succes van de bekroonde bioscoopfilm Gomorra is er nu ook een schitterende 12-delige Italiaanse kwaliteitsserie die de Napolitaanse maffia toont zoals ze is. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige film van Matteo Garrone uit 2008 (goed voor 7 Italiaanse Oscars en 5 Europese Filmprijzen) die dan weer gebaseerd is op de gelijknamige bestseller van Roberto Saviano. De meeste afleveringen (7 van de 12) werden geregisseerd door Stefano Sollima (Romanzo Criminale).

Gomorra is een bijzonder knap gemaakte serie die erg authentiek overkomt en waarvan de meeste scènes opgenomen werden op echte ‘maffia’-locaties (de opnames duurden 30 weken). De regie is bij momenten erg inventief (kijk vooral naar de schitterende actiescènes) waardoor de serie op een hoger niveau wordt getild. Wie de film van Garrone niet gezien heeft, kan makkelijk volgen, maar voor meer diepgang is het wel aangewezen die film eerst te zien.

Gomorra – De Serie brengt zeker geen ode aan de maffia, integendeel. Luister maar wat auteur Roberto Saviano te zeggen heeft: “Met deze serie wilden we de criminele macht slopen, wat precies het tegenovergestelde is van wat de maffia wil. We wilden hun acties absoluut niet verheerlijken of heroïsche of dramatische daden opvoeren waarmee ze zich profileren naar het publiek toe. We wilden de verschillende niveaus weergeven waarop de organisatie actief is, zodanig dat iedereen zich realiseert dat het een probleem is dat ook hen aangaat. Wij wilden de maffia onder de aandacht brengen, de westerse democratieën wakker schudden en vragen om een duidelijk standpunt in te nemen. Ik hoop dat deze serie een breed publiek bereikt zodat iedereen beseft dat een serie, een boek, een kunstwerk wel degelijk het maatschappelijk leven kunnen beïnvloeden, vooral als er een gevoel van empathie losgemaakt wordt en iedereen ervan overtuigd is dat dit een probleem is dat ons allemaal aangaat, net als de voorgestelde oplossingen".  Op z’n best is dit een Italiaanse versie van The Sopranos en The Wire of van een mix tussen beide.

Het was wellicht onvermijdelijk dat het tweede seizoen de hooggespannen verwachtingen niet helemaal kon inlossen, het niveau van het eerste seizoen lag immers erg hoog. Het is pas vanaf de vijfde aflevering dat we iets van de narratieve vlotheid (in elke aflevering de focus op een ander personage…), het visuele dynamisme en het rauwe sociale realisme – allemaal kenmerken van het eerste seizoen – terugvinden. Het tweede seizoen profileert zich als een gewelddadig gangsterdrama waarin weinig diepgang zit.

In het derde seizoen neemt Don Pietro’s zoon Gennaro (Genny) de macht over in Noord-Napels en Rome. Ciro is alles wat hem dierbaar is kwijt en trekt naar Bulgarije waar hij gaat werken voor de grote drugsdealer Valentin. Waneer hij terugkeert naar Italië sluit hij een alliantie met de jonge en ambitieuze Enzo. Een confrontatie met Gennaro lijkt onvermijdelijk...

Voor het vierde seizoen van dit bloedstollend Italiaans kijkcijferkanon trokken de makers naar Napels, Bologna en Londen. Marco D’Amore staat ditmaal niet voor de camera, maar maakt zijn regiedebuut. In dit vierde seizoen zullen spilfiguren Genny en Patrizia  een nieuwe machtsbalans moeten zoeken, terwijl Enzo en Valeriode leiding van hun bende consolideren in het centrum van Napels. De hoofdpersonages zullen geconfronteerd worden met nieuwe bedreigingen en meedogenloze vijanden terwijl Genny moeilijke beslissingen moet nemen om zijn familie te beschermen.Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Marco d’Amore, Fortunato Cerlino, Maria Pia Calzone, Salvatore Esposito

Prijzen:
9 prijzen (waaronder 3 Golden Nymphs) en 2 nominaties

Aantal seizoenen:

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1, 2, 3, 4

Bekijk de trailer
Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •