1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Bates Motel

Season1.be445

Bates Motel is een nieuwe serie die showrunner Carlton Cuse (Lost) schreef samen met ondermeer Kerry Ehrin van Friday Night Lights en Parenthood en die een soort van hedendaagse prequel is op Psycho, de bekende film van Hitchock. Volgens Cuse zou de serie elementen bevatten van zowel Lost als Friday Night Lights, overgoten met een serieuze Twin Peaks-saus, een serie die hen beide erg beïnvloedde.

White Pine Bay in Oregon, een duister stadje dat vergeleken kan worden met het bekendere Twin Peaks. Na de dood van haar man, koopt Norma er een motel waar zij en haar 17-jarige zoon Norman een nieuw leven kunnen beginnen. De jonge Norman maakt zich erg nuttig en helpt ijverig mee in het motel. Bovendien vindt hij het leuk om tijd door te brengen met z’n moeder. De serie vertelt hoe deze charmante jongeman uitgroeit tot de psychopathische killer zoals we hem kennen uit de film Psycho van Hitchcock.

Bates Motel ademt inderdaad een zelfde sfeertje uit als Twin Peaks. Bij momenten doet de muziek zelfs heel sterk denken aan de cultserie van David Lynch. Dat neemt echter niet weg dat Bates Motel genoeg elementen bevat om niet aanzien te worden als doorslag van Twin Peaks. Zo zijn er bijvoorbeeld de schitterende vertolkingen van Freddie Highmore (Charlie And The Chocolate Factory, Toast, The Art Of Getting By) en Vera Farmiga (Up In The Air, The Departed) en juiste plotontwikkelingen waardoor de serie voortdurende mysterieus en spannend blijft. In het begin is het even wennen aan het tijdskader waarin de serie wordt gesitueerd. Je denkt aanvankelijk dat alles zich afspeelt in de fifties (de kleding van Norma liegt er niet om...), maar dan haalt er iemand zijn mobieltje boven en besef je dat alles zich nu afspeelt.

Belangrijk voor Cuse is een goeie en evenwichtige mix tussen plot en karakterontwikkeling. Die horen volgens hem steeds samen binnen een goede tv-serie. Hij hoopt dan ook dat de kijkers verslaafd zullen worden aan de serie zoals ze verslaafd werden aan Breaking Bad, Mad Men of Homeland. Batels Motel is volgens Cuse een serie vol verrassende wendingen met serieuze cliffhangers die op het einde van het seizoen tot een volwaardig einde komt. De serie scoorde heel goed, zowel bij de pers als bij de kijkers. Het was dan ook logisch dat er een vervolg kwam. Cuse en Ehrin hebben bovendien al een heel duidelijk idee waar ze met Norman en zijn moeder naartoe willen in een tweede seizoen. Dat Norman psychische problemen heeft en dat hij de symbiotische verhouding met zijn moeder moeilijk kan verbreken, wordt duidelijk in het tweede seizoen, maar komt pas ten volle tot zijn recht in het derde seizoen dat ook een stuk heviger is dan seizoen twee. Het evenwicht tussen plot en karakterontwikkeling blijf behouden en ondanks de introductie van een paar nieuwe personages blijft er voldoende ruimt over om de hoofdpersonages verder uit te diepen.   

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Vera Farmiga, Freddie Highmore, Max Thieriot, Olivia Cooke, Mike Vogel

Prijzen: 6 prijzen en 67 nominaties (waaronder 3 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 5 

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 10
Norma Bates en haar zoon Norman nemen hun intrek in een aftands hotel dat ze gekocht hebben van een zekere Keith Summers, een ongure figuur die samen met officier Shelby betrokken was in een duistere zaak. Alex Romero, hoofd van de politie, heeft Norma en haar hotel in de gaten want hij vermoedt dat er dingen gebeurd zijn die het daglicht niet mogen zien. Ondertussen wordt de onzekere en introverte Norman verliefd op Bradley, het mooiste meisje van de klas. Norman heeft echter geen oog voor de zieke Emma die smoorverliefd is op hem. Samen ontdekken ze wel met welke verschrikkelijke dingen Shelby en co bezig waren. Tot overmaat van ramp wordt Norma verliefd op Shelby en daagt plots de verloren zoon Dylan, opnieuw op...

Seizoen 2 (2014) aantal afleveringen: 10
Norman bezoekt regelmatig het graf van zijn lerares Blair Watson omdat hij haar dood maar niet kan verwerken. Thuis zondert hij zich af in de kelder en begint met het opzetten van dode dieren. Bradley, die een zelfmoordpoging achter de rug heeft zoekt hulp bij Norman wanneer ze Gil, die verantwoordelijk was voor de dood van haar vader, in koelen bloede neerschiet. Samen met Norman zet ze haar eigen zelfmoord in scène om in een andere stad een nieuw leven te kunnen beginnen. Norma krijgt onverwacht bezoek van haar broer Caleb, de echte vader van Dylan. Wanneer Norman hier achter komt gaat hij Caleb een lesje leren…

Seizoen 3 (2015) aantal afleveringen: 10
Op school gaat het niet zo goed met Norman. Hij lijdt meer en meer aan hallucinaties zodat Norma besluit hem thuis les te geven. Annika, een gaste in het motel waarvoor Norman een zwak heeft, verdwijnt plots. Wanneer ze later met een schotwonde opnieuw opduikt geeft ze Norma – alvorens te sterven – een USB-stick met bezwarende informatie. Norman komt erachter dat Caleb en Dylan ondertussen goede maatjes zijn geworden en dreigt ermee het te vertellen tegen Norma. Norman krijgt meer en meer aanvallen en neemt daarbij vaak de identiteit over van zijn moeder. Norma krijgt ondertussen hulp van James Finnigan, een professor in de psychologie. Dyaln en Emma groeien alsmaar dichter tot elkaar. Normans wereld kleurt mooier wanneer plots Bradley opnieuw opduikt.

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted scenes (23:46 min.); Featurette: A Broken Psyche: Creating Norma-n (6:58 min.)

Seizoen 4 (2016) aantal afleveringen: 10

Terwijl Norman steeds verder ontspoort, voelt Norma zich nog meer verplicht om haar zoon te helpen. Maar tegelijkertijd wordt ze steeds banger voor haar zoon zodat ze er alles aan doet om voor hem de professionele hulp te vinden die hij nodig heeft. Hun blinde vertrouwen in elkaar komt onder druk te staan wanneer Norman de grip op de realiteit dreigt te verliezen. Sheriff Romero komt weer terug in hun leven, maar hoe ver durft hij te gaan om Norma te beschermen?

Bonusmaterialen op de DVD:

Seizoen 5 (2017) aantal afleveringen: 10

Twee jaar na de gebeurtenissen in seizoen 5 zit Norman in een diepe psychose. In het openbaar is hij een welgemanierd onderdeel van de White Pine Bay gemeenschap, maar thuis gaan de gewelddadige black-outs door en probeert ‘Moeder’ zijn bewustzijn over te nemen. Sheriff Romero zit in de gevangenis voor meineed en droomt over een kans om Norman te vernietigen om de moord van zijn ware liefde te wreken.

Bonusmaterialen op de DVD:

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •