1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Justified

Season1.be445

U.S. Marshal Raylan Givens, een politieman die werkt volgens de oude principes, wordt teruggestuurd naar het stadje waar hij ooit opgroeide. Zijn manier van werken (diegene die het verdient wordt opgeruimd) brengt hem in opspraak en zorgt voor heel wat vijanden, niet in het minst zijn beste vriend van toen, Boyd Crowder die nu aan de andere kant van de wet staat.

Justified is een Amerikaanse serie die zijn inspiratie zocht in het werk van misdaadauteur Elmore Leonard, de man die ook het scenario leverde voor de bioscoopfilms Get Shorty, Jackie Brown, 3:10 To Yuma en Out Of Sight. Hoewel Justified grappig is, hele sterke dialogen heeft en onderhoudende en spannende verhalen opdient, heeft de serie het nooit tot bij ons gehaald. Om welke redenen dan ook, Justified is bij ons nooit uitgezonden. Jammer, want de serie heeft ondertussen de cultstatus bereikt en staat op zowat alle lijstjes van beste tv-series. Elk seizoen heeft zijn eigen verhaallijnen, maar blijft met de andere verbonden door de relatie tussen Raylan en Boyd Crowder, ooit beste vrienden, dan weer ergste vijanden.

De hoofdrol wordt met veel flair vertolkt door Timothy Olyphant, bekend van Damages en Deadwood. Hij is dé geknipte man voor de rol van U.S. Marshal Raylan Givens: stoer, grappig, knap, sexy en vingervlug als het op schieten aankomt (dat merk je bijvoorbeeld al in de openingsscène van de allereerste aflevering!). In de rol van zijn ex herken je zeker ook Natalie Zea die de laatste jaren in heel wat series te zien is: The Following, Under The Dome en Californication. In de regisseursstoel nemen vermaarde filmmakers als John Dahl, Jon Avnet en Tony Goldwin plaats.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Timothy Olyphant, Walter Goggins, Nick Searcy, Joelle Carter, Natalie Zea

Prijzen: 10 prijzen (waaronder 2 Emmy's) en 65 nominaties (waaronder 7 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 6

Beschikbaar op DVD: 1, 2, 3, 4, 5 en 6

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2010) aantal afleveringen: 13
In dit eerste seizoen concentreren de verhaallijnen zich rond de misdaden van de familie Crowder. Zo is er Boyd Crowder, een voormalige neonazi die na een bijna dodelijke schotwonde plots het geloof vindt. Dan is er ook nog Bo, de vader van Boyd en patriarch van de familie, die na een gevangenisstraf, zijn drugshandel opnieuw wil verder zetten. Bo heeft ook nog een rekening te vereffenen met Arlo, de vader van Raylan. Die laatste moet ook alle zeilen bijzetten om Ava Crowder te beschermen tegen wraakacties van de familie. Ava schoot immers haar man Bowman neer nadat hij haar jaren had misbruikt. Op privévlak krijgt Raylan ook te doen met zijn ex Winona Hawkins, voor wie hij nog steeds gevoelens heeft.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij aflevering 1, 8, 9 en 13; What would Elmore do? (18:03 min.); The story of Justified (4:42 min.); Justified - Meet the Characters (4:42 min.); Shooting for Kentucky (15:30 min.); Meeting the Marshalls (12:17 min.); "Long hard times to come" Music Video (4:06 min.); Season 2 - A Look ahead (1:46 min.)

Seizoen 2 (2011) aantal afleveringen: 13
In seizoen 2 staan de misdadige praktijken van de Bennett clan centraal. Nu Bo overleden is en Boyd niet in vaders voetsporen wil treden, willen de Bennetts met aan het hoofd moeder Mags en haar drie zonen (Dickie, Coover en Doyle, het corrupte hoofd van de politie), hun marihuanahandeltje uitbreiden. Maar gezien dit op de grond is van de Crowders, ontstaan er vlug een pak problemen waarbij Raylan tussen twee vuren komt te staan. Bovendien maakt een oude vete tussen de familie van Raylan en de Bennetts het er allemaal niet makkelijker op.

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted scenes (9:46 min.); Outtakes (2:33 min.); On the set of Justified (18:17 min); Clans, Feuds & Apple Pie (23:27 min.)

Seizoen 3 (2012) aantal afleveringen: 13
In seizoen 3 maken we kennis met Robert Quarles. De misdadige organisatie waartoe Quarles behoorde en die connecties heeft met de maffia van Frankfort (de hoofdstad van Kentucky, red.), heeft hem verbannen van Detroit naar Kentucky. Quarles sluit al vlug een bondgenootschap met de gluiperige ondernemer Wynn Duffy en begint de lokale criminelen op te ruimen tot Raylan een onderzoek opent. De acties van Quarles brengen hem in contact met de groep van Boyd, met als gevolg dat er nog meer lokale mensen sneuvelen. Aan de andere kant gaat Dickie Bennett om zijn erfenis te recupereren, hulp zoeken bij de mysterieuze Ellstin Limehouse.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij aflevering 1, 2, 3, 6, 9; 10 en 12; Deleted scenes (4:26 min.); Ellstin's Joint: Noble's Holler Set Tour (12:20 min.)


Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •