1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Wallander

Season1.be335

De serie die de crimerage uit Scandinavië heeft doen overwaaien is wellicht Wallander, de Zweedse televisieserie gebaseerd op de serie detectiveromans van Henning Mankell over de politie-inspecteur Kurt Wallander. Een serie die begon in 2005 om uiteindelijk na 26 afleveringen te eindigen in 2010. Daarna werd de definitieve doorbraak geforceerd door Millennium, de film en de serie. Crimefans zullen alvast niet klagen, want de Scandinaviërs weten best wel hoe je een spannende misdaadserie in elkaar moet boksen.

In tegenstelling tot vele andere series die gebaseerd zijn op de boeken van bekende misdaadauteurs (Irene Huss, Varg Veum, Van Veeteren), lopen de gebeurtenissen in de persoonlijke levens van de hoofdpersonages door, een bijkomende plus om de spanningsboog tot het einde gespannen te houden. Zo hebben wij het persoonlijk liever want uiteindelijk gaat het om een serie en niet om een compilatie van losse afleveringen. Geen paniek echter want uiteraard ligt de focus nog steeds op de misdaadzaken.
De centrale figuur waar alles om draait is Kurt Wallander, een nukkige politie-man in Ystad, een stad in het zuiden van Zweden, die graag weinig conventionele middelen gebruikt om zijn zaken op te lossen. Hij heeft een dochter Linda die aan het begin van de serie het korps vervoegd – tot groot ongenoegen van Wallander. Hijzelf heeft het moeilijk met vrouwen en grijpt nogal eens vlug naar de drank. Dat z’n dochter bovendien een aan-en-uit relatie heeft met zijn rechterhand Stefan Lindman (vertolkt door Ola Rapace, de ex van Noomi – Millennium – Rapace), maakt Wallander nog bitterder dan hij al is. Met andere woorden, Wallander is duidelijk een inspiratiebron geweest voor ‘onze’ Witse.
In het tweede seizoen verdwijnt Linda uit het verhaal (door het overleden van de actrice Johanna Sällström) en wordt ze vervangen door twee jonge aspirant-agenten Isabelle Melin en Pontus Höijer. De openbare aanklager Katarina Ahlsell krijgt ook een belangrijke rol toegewezen.

Elk seizoen van Wallander is opgebouwd uit 13 afleveringen. Twee daarvan, Mastermind en Voor De Vorst, kregen zelfs een bioscooprelease. Mastermind won in 2006 zelfs de Prix Spécial du Jury en de Prix Policier op het filmfestival van Cognac.

Wallander werd zowel in België als in Nederland uitgezonden op TV.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Krister Henriksson Fredrik Gunnarsson Mats Bergman Stina Ekblad Johanna Sällström Lena Endre Ola Rapace

Prijzen: 2 prijzen voor Mastermind (seizoen 1), 1 voor Het Geheim (seizoen 1)

Aantal seizoenen: 2

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1 en 2

Bekijk de trailer

seizoen 1 (2005) aantal afleveringen: 13
seizoen 2 (2009) aantal afleveringen: 13

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •