1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Boss

Season1.be4,54,55

In de Amerikaanse serie Boss volgen we Tom Kane, de burgemeester van Chicago. Tom heeft net van zijn dokter vernomen dat hij aan een speciale vorm van dementie lijdt die zijn geheugen langzaam, maar zeker aftakelt. Op termijn zullen hallucinaties en tremors zijn leven meer en meer beheren. Angstvallig houdt hij zijn ziekte voor iedereen verborgen. Iedereen in z’n buurt is te druk bezig met zichzelf of met z’n carrière om te merken dat er iets veranderd is bij de burgemeester. Tenzij zijn naaste medewerkers, Kitty O’Neill en Ezra Stone, maar die hebben teveel respect om nog maar te durven denken dat er iets fout gaat. Zelfs zijn vrouw Meredith met wie hij een verstandshuwelijk heeft afgesloten, merkt niets van de veranderingen die optreden bij haar man. De enige die wat lijkt door te hebben is zijn dochter Emma.

De drijvende kracht achter deze serie is Kelsey Grammer. Niet alleen zorgde hij voor de creatieve input, ook speelt hij de hoofdrol en produceerde hij de serie via zijn maatschappij Grammnet Productions. Als scenarist werd Fahrad Safinia aangetrokken. Hij schreef eerder het scenario voor de Mel Gibson-film Apocalypto. Naast Grammer zien we in deze serie ook Connie Nielsen (Gladiator) als Meredith en de knappe Kathleen Robertson die eerder te zien was in de originele versie van Beverly Hills 90210.

Boss is een schitterende serie die helaas stop gezet werd na het tweede seizoen. De serie is veelgelaagd en speelt zich op verschillende niveaus af. Maar in de eerste plaats staat politiek - en dan in het bijzonder de smerige kantjes ervan - centraal. Comedy-acteur Kelsey Grammer levert een prachtige prestatie als de door toorn gekwelde burgemeester die er alles voor over heeft om zijn 'kingdom' te vrijwaren van indringers.  Typerend is dan ook het nummer dat de openingsgeneriek ondersteunt: "Satan your kingdom must come down" van niemand minder dan Robert Plant, de voormalige leadzanger van Led Zeppelin. De plannetjes die Kane opzet of de mensen die hij inschakelt zijn vaak mensonterend, maar heiligen altijd het doel: Kane blijft hoe dan ook burgemeester van Chicago. In het tweede seizoen komt daar een volledige kentering in en probeert Kane met zichzelf in het reine te komen. Maar door zijn ziekte wordt het alsmaar moeilijker om de realiteit en de fictie te onderscheiden.

Ondanks de positieve kritieken werd Boss afgevoerd en komt er dus geen derde seizoen. De drastische daling van de kijkcijfers tijdens het tweede seizoen was hiervoor verantwoordelijk.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Kelsey Grammer, Martin Donovan, Kathleen Robertson, Connie Nielsen, Hannah Ware

Prijzen: won 1 prijs (een Golden Globe) en 5 nominaties (waaronder 1 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 2

Beschikbaar op DVD: bij ons nog niet beschikbaar op DVD

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 8
De voorverkiezingen voor het gouverneurschap komen eraan. Gouverneur Cullen heeft er al een paar termijnen opzitten, maar burgemeester Kane besluit hem niet te steunen en schuift Ben Zajac naar voor als zijn kandidaat. Maar wanneer bij een opgraving aan het licht komt dat de grond bezoedeld is en dat Kane in de tijd verantwoordelijk was voor het dumpen van schadelijke stoffen, lijkt het erop dat iemand het gemunt heeft op burgemeester Tom Kane. Via een slinkse praktijk zorgt hij ervoor dat de aandacht afgeleid wordt van de pollutie, maar dat is maar tijdelijk want de complotten tegen Kane stapelen zich op...

Seizoen 2 (2012) aantal afleveringen: 10

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •