1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Newsroom

Season1.be4,54,55

The Newsroom was op het moment van uitkomen een van de meest besproken nieuwe series. Dat had vooral te maken met het feit dat de serie geschreven en bedacht werd door Aaron Sorkin. De verwachtingen waren dus torenhoog gespannen want Sorkin tekende in het verleden al voor The West Wing (nog steeds beschouwd als één van de beste politieke series), Moneyball en The Social Network, waarvoor hij trouwens een Oscar won. Bovendien was HBO de producent en waren gerenommeerde acteurs als Jeff Daniels, Sam Waterston, Dev Patel, Olivia Munn en Emily Mortimer aan het project verbonden. Later kwam daar ook nog eens Jane Fonda bij als de CEO van het moederbedrijf van ACN.

De hype op het internet en de reclamecampagnes deden ruimschoots hun werk zodat de kijkcijfers al van bij de eerste aflevering meteen door het dak gingen. The Newsroom scoorde 2,1 miljoen kijkers. Op zich niets bijzonders, maar voor HBO betekende dat wel het beste debuut nà Boardwalk Empire en Game Of Thrones. In de tweede week zakte het aantal naar 1,7 miljoen, maar HBO behield z'n vertrouwen en bestelde meteen een tweede seizoen. En dat vertrouwen kwam de serie zeker ten goede want de derde aflevering scoorde 2,21 miljoen kijkers. Dat aantal werd enkel overtroffen tijdens de finale van het eerste seizoen.

The Newsroom gunt ons een kijkje achter de schermen van de fictieve zender ACN, wat staat voor Atlantic Cable News. Centraal staan ankerman Will McAvoy en zijn nieuwe producente MacKenzie MacHale alsook de nieuwsredactie bestaande uit Maggie, Jim, Sloan, Neal, Don en Charlie Skinner, de baas van ACN. Will en MacKenzie hadden vroeger een relatie totdat MacKenzie hem in de steek liet voor een andere man. Hun problemen en die van de anderen (nieuwkomer Jim is o.a. verliefd op Maggie, maar zij heeft een gecompliceerde relatie met Don; Sloan is een beeldschone vrouw met een laag sociaal I.Q. waardoor ze zich vaak in de problemen werkt enz...) spelen zich af tegen waar gebeurde nieuwsfeiten (zoals het Deepwater Horizon olielek, de Boston bomaanslag, de Presidentsverkiezingen of de dood van Osama Bin Laden), waarover de kijker vaak meer weet dan de personages in de serie en het realiteitsgevoel zeer hoog wordt gehouden.

The Newsroom is intelligente televisie, een serie waarvan we intens hebben genoten: boeiend van begin tot einde, een sfeer die de realiteit benadert, maar die ook doordrongen is van een vleugje humor en personages die groeien met de aflevering waardoor je je er makkelijk met kunt vereenzelvigen. De serie ontwikkelt zich aan een hels, zenuwachtig tempo zoals het in het echt past wanneer men te maken heeft met een deadline. Ook over de vertolking - met in het bijzonder die van Jeff Daniels (die hiervoor een Emmy kreeg) als de verbitterde Will - niets dan goed. 
Misschien dat de serie voor sommige kijkers een beetje té intelligent voor zijn eigen goed. De vaste hand van Sorkin is goed merkbaar: hij ventileert vaak zijn eigen politieke meningen die niet overeenkomen met de gangbare en schrikt er niet voor terug om lange (wel vaak briljant geschreven) dialogen te gebruiken. Bovendien doet het allemaal een beetje denken aan CNN en dat is zeker niet iedereen z'n favoriete tv-station. Misschien nog een kleine waarschuwing tot slot: door het gebruik van flashbacks en de al niet gemakkelijke materie, is het aanbevolen om de serie met 'helderheid van geest' te volgen.

In het tweede seizoen ontwikkelt zich het verhaal zich over de negen afleveringen. Daardoor wordt er een spanningsboog gecreëerd die de serie ten goede komt. Door het sterke verhaal, het inmiddels vertrouwde kader en de dito personages scoort dit seizoen (nog) beter dan het eerste. Meer nog, je bent geneigd om aan 'binge-watching' te doen, want de intrige ontwikkelt zich als een spannende thriller. Voor de rest verschilt dit seizoen nauwelijks van het eerste: opnieuw krijgen we een indringende blik achter de schermen van een nieuwszender en blijven de persoonlijke problemen en drijfveren de stuwende kracht achter de serie: Will en MacKenzie komen dichter tot elkaar, Sloan en Don lijken het goed met elkaar te kunnen vinden en Jim vindt op de perstoer van Mitt Romney soelaas bij Hallie Shea, een collega journaliste.

Jammer dat deze serie met z'n derde seizoen ook meteen aan zijn einde komt.  Voor de fans nog dit: het derde seizoen is het beste van allemaal met ook de allerbeste aflevering uit de drie seizoenen. De vijfde aflevering was zo mooi in al zijn eenvoud. Geen meligheid, maar oprechte ontroering, zeer subtiel gebracht en ondersteund door het mooie nummer Oh Shenandoah dat meteen ook de titel was van de aflevering. Deze aflevering waarvan we het einde een paar keer achter elkaar hebben bekeken, bezorgde ons kippenvel én deed ons ook een traan wegpinken. In dit seizoen leren we ook een andere Will kennen: de hardvochtige, sarcastische nieuwsanker wordt plots een zeer sociaal voelende en over bekommerde echtgenoot. 

Zo zie je maar dat politiek - hoe goed ook in beeld gebracht - niet echt een commercieel onderwerp is om er een serie rond te maken. Niettemin mogen we HBO danken voor dergelijke boeiende en intelligente televisie.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jeff Daniels, Emily Mortimer, Sam Waterston, John Gallagher Jr., Thomas Sadoski, Dev Patel, Olivia Munn, Alison Pill, Jane Fonda

Prijzen: 8 prijzen (waaronder 1 Emmy) en 31 nominaties (waaronder 2 voor een Golden Globe en 5 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 10
Nieuwsanker Will McAvoy gaat bij een publiek debat voor studenten volledig door het lint en sabelt Amerika neer. Hij wordt verzocht even verlof te nemen. Na drie weken ontdekt Will bij z’n terugkomst dat de ploeg zich achter hem geschaard heeft. Bovendien krijgt hij een nieuwe uitvoerende producent, die bovendien zijn ex MacKenzie blijkt te zijn. Will is een gematigd Republikein, maar kan niet aanzien hoe zijn partij met de dag verrechtst. Hij besluit via zijn programma News Night een doortastende reportage te maken die zich over verschillende afleveringen uitstrekt. Maar dat zorgt voor grote problemen bij de directie van het netwerk. Will vormt het mikpunt van een lastercampagne die gefocust is op zijn romantische ontmoetingen waardoor z’n professionaliteit eronder begint te lijden. Baas Charlie denkt dat er meer aan de hand is.

Seizoen 2 (2013) aantal afleveringen: 9
Seizoen 2 speelt zich af in de aanloop tot de Presidentiële Verkiezingen in 2012. Jim heeft besloten om even te breken met de nieuwsredactie, net als Maggie die naar Afrika vertrekt om er een reportage te maken. De tijdelijke vervanger van Jim brengt de redactie in slechte papieren als hij een nepverhaal naar buiten brengt dat opgenomen wordt door de zender. Het Amerikaanse leger wordt er immers van beticht saringas te gebruikt te hebben in Afghanistan. De foute beschuldiging heeft echter serieuze gevolgen voor de zender en voor alle betrokkenen. Op persoonlijk valk lekt er ook een video uit op YouTube waarin Maggie en Jim in een dronken bui zeggen van elkaar te houden, met alle gevolgen van dien voor de partners van beide.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij aflevering 1, 5, 7 en 9; Inside The Episodes (25:24 min.); Deleted Scenes (3:18 min.); Season 1 Recap (1:57 min.)

Seizoen 3 (2014) aantal afleveringen: 6
Na de boomaanslag in Boston, krijgt ACN via Neal vertrouwelijke documenten van een geheime bron in Washington. De nieuwsredactie wordt onder druk gezet om zijn bronnen vrij te geven. Maar Will, die het opneemt voor Neal, zwijgt in alle talen en is zelfs bereid om ervoor in de gevangenis te gaan zitten. Niet leuk als je aan de vooravond staat van je huwelijk... Bovendien moet het bedrijf toezien hoe het wordt overgenomen door een kerel die oprechte journalistiek niet langer op prijs stelt en meer heil ziet in Instagram en Twitter als informatiebronnen.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij aflevering 6; Inside The Episodes (20:13 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •