1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

I Know This Much Is True

Season1.be4,54,55

Echt populair is I Know This Much Is True nooit geworden. Logisch want in Coronatijden waarin men zich zorgen maakt over geld, zijn familie, de quarantaine en zijn vrienden, lijkt het onwaarschijnlijk dat mensen gaan kijken naar een weliswaar schitterende serie die confronterend en depressief is. Ook het onderwerp: familieproblemen en miserie allerhande (verkrachting, mishandeling, huiselijk geweld, kindermishandeling, kanker, wiegendood, zelfverminking, auto-ongelukken, racisme en incidentele dierenmoord) zal weinig mensen aanspreken. En nochtans was dit voor ons de beste serie van het afgelopen jaar: schitterend geschreven, knap gemaakt en een vertolking die wellicht bepalend is voor de carrière van de acteur in kwestie. Hoewel dit allemaal erg melodramatisch kan klinken, is er nooit sprake van voorspelbaarheid, goedkope emoties of meligheid. Dit is televisie die je raakt tot in het binnenste van je ziel.

I Know This Much Is True
vertelt het verhaal van Dominick en Thomas Birdsey, een eeneiige tweeling die altijd in de buurt van elkaar heeft geleefd. Dominick is een veertigjarige, gescheiden huisschilder, Thomas is paranoïde schizofreen die stemmen hoort en ervan overtuigd is dat de overheid afluisterapparatuur wil inplanten in zijn tanden. Dominick heeft het meeste van zijn leven doorgebracht met het zorgen voor Thomas. Hij is ervan overtuigd dat het zorgen voor zijn tweelingbroer hem beperkt heeft in het nastreven van zijn eigen dromen. Van meet af aan en straight in the face word je geconfronteerd met de hardheid van het bestaan: Thomas pleegt een afschuwelijke daad die hij ziet als een boetedoening voor de zonden van Amerika. Hij wordt opgesloten in een zwaarbewaakte psychiatrische inrichting. Wat volgt is de strijd die Dominick voert om zijn broer overgeplaatst te krijgen naar een minder strenge inrichting. Tussendoor krijgen we ook heel wat flashbacks: Dominick’s stukgelopen huwelijk, hun tijd aan de universiteit gedurende de oorlog in Vietnam en een trip naar Italië waar we kennismaken met de grootvader die de familie naar Amerika heeft gebracht.

Voor de verfilming van het bijna 1.000 pagina’s tellende mega populaire boek van Wally Lamb, kon men geen betere regisseur hebben aangetrokken dan Derek Cianfrance. De man bewees met films als Blue Valentine, The Place Beyond The Pines en Light Between Oceans een van de beste te zijn in het realistisch overbrengen van diepe, pijnlijke emoties zonder één moment te vervallen in voorspelbare meligheid. Mark Ruffalo (inderdaad en onbegrijpelijk, de Hulk in de Marvel-films) speelt de (dubbel)rol van zijn leven. Zijn personages Dominick en Thomas zijn zó juist en subtiel neergezet dat je er geen moment aan twijfelt dat dit twee verschillende acteurs zijn. Een krachttoer die wellicht bekroond zal worden met de nodige prijzen.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Mark Ruffalo, Kathryn Hahn, Rob Huebel, Imogen Poots, Melissa Leo, John Procaccino, Michael Greyeyes

Prijzen:
1 Emmy en 8 nominaties (waaronder 1 Golden Globe)

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
nog niet beschikbaar op DVD

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •