1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Leftovers

Season1.be4,54,55

Heel vaak pakken series uit met een mysterie dat pas in de laatste aflevering of in het laatste seizoen een oplossing krijgt. Vaak is het echter ook zo dat die oplossing totaal niet bevredigend is en de kijker gefrustreerd achterlaat. Zoals bij Lost bijvoorbeeld, een serie die bedacht werd door Damon Lindelof en Carlton Cuse.

En laat het nu precies diezelfde Lindelof zijn die aan het roer stond van The Leftovers, een serie die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Tom Perrotta. Gaan we met The Leftovers dan weer dezelfde richting uit? Veel aandacht voor de personages en weinig of geen antwoorden? Ja en nee. Pasklare antwoorden voor alle verhaallijnen moet je ook hier niet verwachten. Wanneer er plots overal mensen zo maar van de aardbodem weggerukt worden, is het duidelijk dat er geen gepast antwoord zal komen. Dat bevestigde Lindelof al redelijk vroeg. Wat na de onverwachte en ingrijpende gebeurtenis overblijft zijn depressieve mensen die naarstig naar antwoorden zoeken, maar ze niet kunnen vinden.

De serie speelt zich af in Mapleton, een buitenwijk van New York. Kevin Garvey (Justin Theroux), vader van twee tieners en hoofd van de plaatselijke politie, probeert net als alle andere inwoners zijn leven terug op orde te krijgen na de ‘Vervoering’: een onverklaarbare gebeurtenis waarbij 3 jaar geleden 2% van de wereldpopulatie zonder verklaring is verdwenen. Zijn vrouw is ervandoor zodat hij nu de zware taak krijgt om zijn kinderen alleen op te voeden.

Damon Lindelof en Tom Perrotta, proberen in de eerste plaats te laten zien wat zo’n verdwijning doet met de achterblijvers. De serie is een perfecte weerspiegeling van het rouwproces. Sommige mensen proberen ‘normaal’ te reageren door het gebeuren een plaats te geven en verder te gaan met hun leven, anderen hebben zich verenigd in een sekte die ze zelf ‘De Schuldige Achterblijvers’ (de ‘Guilty Remnant’) hebben genoemd. Zij willen niet dat de mensen hun gewone leven terug opnemen. Een van hen die toegetreden is, is de echtgenote van Garvey. Zij zien zichzelf als verantwoordelijken voor de verdwijning en willen door zichzelf een aantal strenge regels op te leggen (onder meer nooit meer praten) boetedoen. Zij zullen niet ophouden tot ze de verlossing krijgen. Nog anderen proberen er profijt uit te halen en roepen zich uit tot de Messias.

In het eerste seizoen maken we kennis met de voornaamste personages en worden er verhaallijnen uitgezet die heel wat vragen oproepen. Waarom vond dit fenomeen plaats? Hoe moet het nu verder? Komen diegenen die verdwenen zijn ooit nog terug? Wat staat er ons nog te gebeuren? Vragen waarmee zowel de personages als de kijker geconfronteerd worden.

In het tweede seizoen verhuist het verhaal naar Jarden in Taxas, een klein stadje dat wereldberoemd is geworden omdat er op de dag van de ‘Vervoering’ niemand is vertrokken. Een soort van bedevaartsoord waar duizenden mensen naar toe komen. Garvey probeert er samen met Nora, een vrouw die haar hele gezin verloor, zijn dochter Jill en de geadopteerde baby Lily, een nieuw leven op te bouwen. Al vlug ondervindt hij echter dat zijn buurman John Murphy een gevaarlijk heerschap is. Niet enkel is hij het hoofd van de brandweer, ook is hij de baas van een lokale burgerwacht. Het tweede seizoen eindigt met de bijna volledige vernieling van Jarden, een wraakactie van de ‘Schuldige Achterblijvers’. Nog steeds geen antwoorden, integendeel, steeds meer en meer vragen.

In het derde en laatste seizoen – een grandioze en zeer emotionele afsluiter van een hoogst intrigerende serie – staan we aan de vooravond van de zevende verjaardag van de ‘Vervoering’, voor veel mensen dé aankondiging van het einde van de wereld. Tijdens dit seizoen krijgen we dan eindelijk iets wat op een verklaring lijkt. Geen goedkope uitleg, maar een (filosofische) ontknoping die perfect past binnen de toonaard van de serie. Een onbeschrijfelijke ervaring die moeilijk in woorden te vertalen is.

Hoewel je zou vermoeden dat er een Bijbelse connotatie is (zeker na het zien van de knappe intro van het eerste seizoen), is niets minder waar. In tegenstelling tot de Bijbelse ‘Vervoering’ was niet iedereen die verdwenen is van goede inborst of katholiek. Hoewel het fenomeen erg lijkt op een christelijk concept en de serie ook doordrongen is van christelijke symboliek, is dit in de eerste plaats voor iedereen – welke religie ook – die betrokken is bij de ‘Vervoering’, één grote existentiële zoektocht.
Dit is een meer dan intrigerende serie die je voortdurend aan het denken zet, een serie over hoe mensen omgaan met elkaar, met een gebeurtenis die ze niet kunnen plaatsen en met hun (onzekere) toekomst. Uiteindelijk probeert de serie na te gaan hoe ieder van ons zijn eigen realiteit opbouwt rond dat wat we geloven.

De serie biedt niet alleen ‘food for thoughts’, ook vormelijk mag je heel wat verrassingen verwachten: vreemde absurde gebeurtenissen, verrassende personages en spitsvondige verhaallijnen die op het eerste zicht kant noch wal raken. Het derde en laatste seizoen is zo ontroerend mooi, dat je de 'ergernissen' van de vorige seizoenen er met een glimlach bijneemt. Dit is een serie die je meermaals kunt bekijken omdat je telkens weer nieuwe elementen zal ontdekken. Met The Leftovers heeft HBO andermaal gezorgd voor superieure televisie! Het enige betreurenswaardige is dat de serie niet de prijzen kreeg die ze verdiende…

Hoofdrollen zijn er voor Justin Theroux (Mulholland Drive, Six Feet Under) (in showbiz beter gekend als de echtgenoot van Jennifer Aniston), Liv Tyler (The Lord Of The Rings), Amy Brenneman (Private Practice), Carrie Coon (Gone Girl, Fargo), Margaret Qualley (de dochter van Andie – Four Weddings And A Funeral – MacDowell) en Christopher Eccleston (Thor: The Dark World, The Others, The A Word).Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Justin Theroux, Liv Tyler, Amy Brenneman, Carrie Coon, Margaret Qualley, Christopher Eccleston, Ann Dowd 

Prijzen: 9 prijzen en 42 nominaties (waaronder 1 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
3

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1, 2 en 3 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 10
Drie jaar na een heel vreemd fenomeen waarbij 2% van de wereldbevolking verdween in het niet, proberen diegenen die achterbleven na drie jaar nog steeds een betekenis te geven aan wat gebeurde. Tot de ‘achterblijvers’ behoren Kevin Garvey, hoofd van de locale politie, zijn echtgenote die een vreemde sekte heeft vervoegd, Kevin’s tienerdochter die hij nu alleen moet opvoeden, een jonge vrouw die op punt stond te huwen en die gecharmeerd wordt door de leiders van de sekte en een charismatische goeroe die beweert de pijn die de mensen moeten dragen, kan wegnemen.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij aflevering 1 en 10; Making The Leftovers (28:55 min.); I Remember: A Season One Conversation with Damon Lindelof and Tom Perrotta (14:34 min.); Living Reminders: The Guilty Remnant (8:27 min.); Beyond The Book: Season Two (4:04 min.)

Seizoen 2 (2015) aantal afleveringen: 10
Garvey en Nora verhuizen samen met baby Lily en dochter Jill naar Jarden, een plaatsje in Texas dat blijkbaar immuun was voor de 'Vervoering'. Ze betrekken er een huis vlak naast de Murphy's, een zwart gezin dat ook een aantal dingen te verbergen heeft. De stad is geëvolueerd tot een bedevaartsoord, tot groot ongenoegen van de 'Schuldige Overblijvers' die duidelijk wat in het schild voeren. Laurie heeft ondertussen de sekte verlaten en probeert mensen die dat ook willen doen, te helpen.

Seizoen 3 (2015) aantal afleveringen: 10

We staan aan de vooravond van de zevende verjaardag van de 'Vervoering'. Voor vele mensen betekent dit het einde van de wereld. Je voelt de spanning, er heerst chaos. Garvey heeft als chef van de lokale politie de handen vol. Nora kan de 'Vervoering' niet van zich afzetten en roept de hulp in van wetenschappers om de stap te zetten naar de andere wereld. Garvey bevindt zich in Australië en gaat op zoek naar Nora...

Bonusmaterialen op de DVD: Géén

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •