1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Outsider

Season1.be4,54,55

Voor wie van horror en fantasy houdt, is Stephen King een vertrouwde naam. De verfilmingen van zijn boeken zijn legio en hebben de tand des tijds meer dan doorstaan. Denken we maar aan Carrie, The Shining, The Shawshank Redemption, Stand By Me of Misery. Stuk voor stuk films of series die de literaire kwaliteiten van King filmisch uitstekend vormgaven. Of de nieuwste Stephen King-verfilming The Outsider (gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2018) in dat rijtje thuishoort zal de toekomst uitwijzen, maar wij zijn er stellig van overtuigd dat dit zonder meer een van de betere King-bewerkingen is. De serie begint als een horrorverhaal met de speurtocht naar een moordenaar om dan af te glijden in een bovennatuurlijk verhaal dat te maken heeft met het verwerken van een rouwproces, droefenis en verdriet.

Wanneer in de bossen van Georgia het verminkte lichaam van een elfjarig jongetje wordt gevonden wijzen zowel de ooggetuigenverslagen als het fysiek bewijsmateriaal in de richting van de populaire leraar Terry Maitland (Jason Bateman). Maar de zaak krijgt een verrassende wending wanneer rechercheur Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) ontdekt dat Terry in een andere stad was op het moment van de verschrikkelijke feiten. Hoe kan één person op hetzelfde ogenblik op twee verschillende plaatsen zijn? Om het onmogelijke te verklaren wordt de hulp ingeroepen van de onorthodoxe privédetective Holly Gibney, even sociaal onbeholpen als briljant. Tegelijkertijd duikt op verschillende plaatsen een sombere figuur op, gehuld in een hoodie. Ook klagen kinderen erover dat een vreemde figuur hun dromen komt verstoren…

De man die het boek bewerkte tot een serie is Richard Price, de bedenker van The Night Of en scenarist voor onder meer The Wire en The Deuce, een man die duidelijk zijn vak kent en die het verhaal au sérieux neemt. Dat de serie soms traag verloopt heeft o.a. te maken met de psychologische uitdieping van de personages die allemaal op een of andere manier af te rekenen hebben met demonen uit hun verleden. Niettemin blijft de sfeer er goed inzitten en wordt de spanningsboog strak aangehouden (mede door de talrijke onverwachte plotwendingen). De kleuren zijn afgestemd op de inhoud, net als de muziek: donker en somber.

The Outsider brengt een intrigerend verhaal met een paar bijzonder sterke vertolkingen (Ben Mendelsohn als detective Ralh Anderson, Jason Bateman als Terry Maitland en Cynthia Erivo als Holly) die het geheel samenbrengen tot een entertainende en verslavende kijkervaring.

Tot slot nog één kleine, maar wel belangrijke voetnoot: kijk a.u.b. verder als de eindgeneriek over het scherm rolt, want er zit aan het einde nog een bijzondere verrassing die laat veronderstellen dat er een tweede seizoen komt van The Outsider.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Ben Mendelsohn, Bill Camp, Cynthia Erivo, Mare Winningham, Paddy Considine, Yul Vazquez, Julianne Nicholson

Prijzen: 2 nominaties

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1 

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •