1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The L Word

Season1.be445

The L Word is een serie die sinds 2004 in België en sinds 2005 in Nederland te zien is. Maar het respect en succes van gelijkaardige series als Friends en Sex And The City heeft dit buitenbeentje echter nooit gekend want het publiek lijkt een bepaalde terughoudendheid te vertonen. Nochtans is dit één van de betere series die vooral geprezen wordt om zijn briljante verhaallijnen en om zijn prima beschrijving van de lesbische wereld. Want ja hoor, de personages in The L Word zijn allemaal lesbiennes, die één voor één een bepaald ‘type’ lesbienne vertegenwoordigen. Ondanks het feit dat de personages samen een breed spectrum van stereotypen lijken te beslaan, kreeg de serie ook kritiek te verduren: de diversiteit binnen de lesbische gemeenschap zou onvoldoende worden vertegenwoordigd. Zo wordt de serie verweten dat alle personages jong, mooi en slank zijn, dat ze allemaal goede banen hebben en – het belangrijkste punt van kritiek – dat het echt mannelijke type (‘butch’) ontbreekt. Maar wellicht was dit een weldoordachte zet van de makers want om de concurrentie het hoofd te bieden, was het van groot belang dat de reeks zowel bij een homoseksueel als heteroseksueel publiek in de smaak zou vallen.

Zoals hoger aangehaald gaat The L Word dus over het wel en wee van een groep lesbische vriendinnen in West-Hollywood. De serie focust zich op hun liefdesleven, hun werk en hun onderlinge vriendschap. De voornaamste personages die al meedoen vanaf het eerste seizoen, zijn: Bette en Tina, zij hebben een vaste relatie en proberen via kunstmatige inseminatie een kind te krijgen; Shane, een echte schoonheid die vele vrouwen het hoofd op hol brengt, maar ook evenveel harten breekt, omdat ze zich niet durft te binden; Dana, een toptennisster die zich nog niet publiekelijk heeft geout uit angst haar sponsors te verliezen; Alice, een biseksuele journaliste en de spil van de groep en Jenny, een scenariste die pas laat heeft ontdekt dat ze ook iets voor vrouwen voelt.

In de rolverdeling herkennen we een aantal bekende gezichten zoals Jennifer Beals (Flashdance), Pam Grier (Jackie Brown), Cybill Shepherd (Moonlighting), Rosanna Arquette, Jane Lynch (Glee) en Mia Kirshner (The Black Dahlia en 24).


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jennifer Beals, Leisha Hailey, Laurel Holloman, Mia Kirshner, Katherine Moennig, Pam Grier

Prijzen: 5 prijzen en 24 nominaties (waaronder 1 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
6

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1, 2, 3, 4, 5 en 6

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2004) aantal afleveringen: 13
Wanneer Jenny (Mia Kirshner) naar L.A. verhuist om bij haar vriend in te trekken, ontmoet ze het lesbische koppel Tina (Laurel Holloman) en Bette (Jennifer Beals). Jenny’s nieuwsgierigheid leidt tot verlangens die ze niet eerder kende en haar leven veranderd drastisch. Algauw ervaart Jenny meer seks, liefde, spanning en bedrog dan ze ooit had durven dromen.

Seizoen 2 (2005) aantal afleveringen: 13
Bette manipuleert iedereen in haar omgeving en zet haar jarenlange relatie met Tina op het spel als ze haar bedriegt. Tina merkt al snel dat het single bestaan ook niet is wat ze ervan had verwacht. Terwijl de ene vrouw vecht om haar alcoholverslaving te overwinnen, negeert de andere het spoor van gebroken harten dat ze achterlaat. Mark, aankomend filmmaker en hetero, richt zijn camera op de nietsvermoedende vriendinnen en leert de wereld door lesbische ogen te bekijken.

Seizoen 3 (2006) aantal afleveringen: 12
Jenny heeft een date met Moira, die een geslachtsoperatie wil ondergaan en haar naam wil veranderen in Max; Kit gaat uit met Angus, de mannelijke nanny van Bette en Tina's zes manden oude dochtertje Angelica; Helena koopt een filmstudio, maar wordt financieel gekortwiekt door haar rijke moeder. Dana vecht een strijd uit met haar kanker.
In dit seizoen zijn er gastrollen weggelegd voor ondermeer tennislegende Billie Jean King, Rosanna Arquette en Dana Delany.

Seizoen 4 (2007) aantal afleveringen: 12
Jenny publiceert een verhaal dat een weerspiegeling is van het leven van haar vrienden. Tina’s filmstudio toont meteen interesse. Tina ontslaat Helena, maar moet daar op sociaal vlak een zware prijs voor betalen; Shane laat Carmen voor het altaar staan; Bette neemt een job aan in de academie en helpt haar nieuwe baas om zich te outen. Kit ontdekt dat Angus haar bedriegt en gooit zich opnieuw in de drank; Alice heeft een date met een oorlogsveteraan die in Irak heeft gezeten. De cast wordt vanaf dit seizoen versterkt door Cybill Shepherd en Marlee Matlin.

Seizoen 5 (2008) aantal afleveringen: 12
In het vijfde seizoen krijgen we andermaal een paar nieuwe spraakmakende verhaallijnen en ingrijpende ontwikkelingen. Zo is er de opening van de SheBar, de ‘place to be’ voor lesbiennes, heeft Jenny geld gevonden voor haar film Lez Girls die ze ook gaat regisseren, komt er tussen Tina en Bette een haar in de boter, met als gevolg dat hun hechte relatie aan het wankelen gaat, laat Shane de seks voor wat het is en steekt ze al haar energie in hard trainen en doet Alice een shockerende onthulling.

Seizoen 6 (2009) aantal afleveringen: 8
In het zesde en laatste seizoen gaat het verhaal verder waar het in seizoen 5 ophield. Het negatief van Jenny’s film wordt gestolen, Alice, Tasha en Jamie groeien stilaan naar elkaar toe, maar dat zorgt voor extra problemen, Bette en Tina gaan verder met hun plannen om een kindje te krijgen, Shane blijft zich verontschuldigen tegenover Jenny voor haar misstap en… één van de dames komt te overlijden.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •