1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Years And Years (Streamz/Telenet)

Season1.be445

Hoe zal de wereld er binnen 15 jaar uitzien? Welke technologische uitvindingen zullen de markt veroverd hebben, hoe zit het met de evolutie van de sociale media, is de verrechtsing van de maatschappij een feit of krijgen we een volledige ommekeer? En wat met de klimaatveranderingen of het immigrantenprobleem? Komt er een mogelijke nucleaire oorlog? Op als deze vragen probeert scenarist Russell T. Davis (A Very English Scandal, Queer As Folk) in zes afleveringen een antwoord te geven. Nogal ambitieus, vind je niet? Absoluut, maar het mooie is dat Davis ermee wegkomt. Zijn unieke visie op het heden en de toekomst grijpen je je bij de strot en doen je nadenken waar het met onze maatschappij naar toe gaat. Een serie die als geen ander heel wat weet te vertellen over het heden en de toekomst.

Gedurende 15 jaar volgen we de Britse familie Lyons in hun dagdagelijkse beslommeringen en zien we hoe de verschillende veranderingen hun leven beïnvloeden. Bethany, de dochter van de oudste zoon Stephen en zijn vrouw Celeste, is geobsedeerd door allerhande technologische snufjes. Stephen’s jongere broer Daniel begint een relatie met Viktor, een illegale immigrant. Rosie, de jongste van de twee zussen, probeert als alleenstaande moeder met spina bifida twee kinderen groot te brengen terwijl de oudste zus Edith, een bekende activiste, de wereld rondreist om actie te voeren. Muriel, de matriarch van de familie, heeft als enige bekommernis de familie rond de tafel te krijgen om samen haar verjaardag te vieren. Parallel aan het verhaal van de familie Lyons, volgen we ook de politieke carrière van Vivienne Rook, een onafhankelijke kandidate die weinig of geen politieke kennis heeft, maar die door haar flamboyante persoonlijkheid en haar ongenuanceerde uitspraken en slogans geleidelijk aan het volk voor zich weet te winnen.

Years And Years is een beklijvende serie die dagenlang in je hoofd blijft rondspoken. Een confronterende serie die vragen oproept en ook mogelijke antwoorden geeft. Moeten we blijven toezien hoe onze maatschappij op die manier verder evolueert of kunnen we van ons afbijten? Is het misschien al te laat en moeten ze ons hierbij neerleggen? Het intelligente scenario legt uiteraard de nadruk op de inhoud, maar weet die uitstekend te mixen met en te ondersteunen door een grote portie menselijkheid, warmte, humor en spanning. Hoewel de serie maar zes afleveringen lang is, neemt Davis genoeg tijd voor de uitdieping van de verschillende personages. De actualiteit wordt gegarandeerd door de nieuwsflitsen die in een hels tempo over het scherm razen.

Years And Years
is een prachtige, schitterend vertolkte serie (met Emma Thompson in de rol van Vivienne Rook en Anna Reid (Last Tango In Halifax) als Muriel) die zeker thuishoort in het lijstje van de beste 20 series van het jaar 2019.

Score

IMDb: 8,3

Metacritic: 78

Rotten Tomatoes: 89


Lees de bespreking van:

Salon

Indiewire

AV Club

The Guardian

Variety

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Rory Kinnear, T'Nia Miller, Anne Reid, Rosie Lyons, Russell Tovey, Lydia West, Maxim Baldry

Prijzen: 1 prijs en 17 nominaties

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op Streamz/Telenet


Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •