1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Arrested Developement

Season1.be4,54,55

Arrested Developement startte in 2003 en liep voor drie seizoenen tot in 2006. Hoewel de serie de prijzen aan elkaar reeg en de pers de serie de lucht in schreef, had de reeks het erg moeilijk om zijn publiek te vinden. Dat heeft uiteindelijk ook geleid tot de plotse stopzetting.

Arrested Developement is geen gewone serie. Het feit dat het gaat over een ongewone en geschifte familie heeft daarmee niet veel te maken. Het gaat meer over het genre humor, de speed waarmee de grappen worden afgevuurd en de wijze waarop het allemaal wordt gefilmd (hand-held camera net als in een documentaire, dus geen sitcom met een live publiek). Je zou het kunnen vergelijken met The Royal Tenenbaums, maar dan gefilmd door een documentairemaker. Door de verschillende invalshoeken is dit ook een serie die je meermaals kan bekijken, elke keer ontdek je wel nieuwe grappen. En wat natuurlijk ook leuk is – en de aandacht gaande houdt – is dat de afleveringen niet gedaan zijn als de generiek loopt, m.a.w. er zijn heel wat verhaallijnen die meerdere episodes beslaan.

De serie draait zoals gezegd rond een zeer aparte, egocentrische familie, de familie Bluth. Bij aanvang wordt vader George Bluth Sr., ook CEO en oprichter van de Bluth Company, gearresteerd. Weduwnaar Michael, de enige normale van de familie, probeert de business te runnen, maar wordt telkens gepasseerd en tegengewerkt door zijn moeder Lucille, zijn broers Gob en Buster, zijn hebberige zus Lindsay en haar echtgenoot Tobias. De enige waarop Michael kan terugvallen is zijn tienerzoon, George-Michael, maar die is stiekem verliefd op z’n nichtje Maeby, de dochter van Lindsay. Nu de gelden bevroren zijn, moet iedereen het met heel wat minder stellen en moeten ze allemaal op zoek gaan naar een job, iets wat voor de verwende ‘kakkers’ van de familie Bluth geen makkie blijkt te zijn. Michael wil van deze familie zo vlug mogelijk weg, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De hoofdrol wordt gespeeld door Jason Bateman, onlangs nog te zien in The Change-Up, Horrible Bosses en The Switch. In de andere rollen herkennen we ook Michael Cera (Juno, Scott Pilgrim vs. The World), Will Arnett (30 Rock) en Portia de Rossi (Ally McBeal, Nip/Tuck).

Op algemeen verzoek van de fans pikte Netflix de serie op en werd in 2013 (na een afwezigheid van zeven jaar) het vierde seizoen online gezet. Een revival van de serie die in 2006 werd stopgezet. In tegenstelling tot de vorige seizoenen, draaide elke aflevering rond één personage (iedereen had verschillende data voor hun draaidagen). Daarna volgde er nog een remix waarbij fragmenten van de vorige seizoenen geïntegreerd werden in de nieuwe opnames. Kwestie van het verhaal te vertellen in een chronologische volgorde. Alles draaide rond een fictieve film die gemaakt zou worden over de Bluth-familie en wat ze uitspookten van 2006 tot 2013.

Vijf jaar later kwam er ook nog eens een vijfde seizoen dat opgesplitst werd in twee helften. Het tweede deel werd in 2019 door Netflix online gezet. Maar net als het vierde seizoen lijdt ook het vijfde seizoen aan creatieve armoede: de plot is te ingewikkeld, de acteurs hebben nauwelijks scenes met elkaar, de humor komt geforceerd over en niemand lijkt er zin in the hebben. Bovendien worden een aantal van de mysteries van het vierde seizoen helemaal niet beantwoord. Het tweede deel van dit seizoen startte hoopvol, maar gleed dan opnieuw af in een amateuristisch gedoe.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jason Bateman, Michael Cera, Jeffrey Tambor, Jessica Walter, Portia de Rossi, Will Arnett

Prijzen: 58 prijzen (waaronder 6 Emmy's, 1 Golden Globe en 1 Golden Nymph) en 113 nominaties (waaronder 19 voor een Emmy en 3 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 5

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2 en 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2003) aantal afleveringen: 22

De meeste episodes van het eerste seizoen focussen zich op de manoeuvres die de familie uithaalt om hun status te bewaren en om te voorkomen dat de wereld rondom hen in elkaar stort. Ander verhaallijnen zijn: George Sr. die zich probeert aan te passen aan het leven in de gevangenis en op zoek gaat naar een nieuw geloof, Buster’s relatie met zijn moeder haar grootste vijand, Michael die valt voor de vriendin van Gob en George-Michael die hopeloos verliefd is op Maeby.

Seizoen 2 (2004) aantal afleveringen: 18

In het tweede seizoen besluit Michael zijn familie te verlaten en te vertrekken richting Phoenix, Arizona. Maar gezien het onderzoek naar de fraude nog steeds lopende is mag hij de staat niet verlaten. Lucille benoemt Gob tot president van de firma, maar omdat die er niets van terecht brengt komen alle verantwoordelijkheden voor het runnen van het bedrijf bij Michael te liggen. Wanneer George Sr. plots thuis opduikt, verstopt Michael hem in een van de goochelattributen van Gob. Wie ook weer aan de horizon verschijnt is Oscar, de tweelingbroer van George Sr. Hij wil een afgesprongen relatie met Lucille nieuw leven inblazen. Tot grote ergernis van George Sr. die zijn broer in zijn plaats in de gevangenis steekt. Met Buster loopt het niet zo goed want die verliest zijn hand in Irak. George-Michael wordt verliefd op de zeer katholieke Ann Veal.

Seizoen 3 (2005) aantal afleveringen: 13

Tijdens het derde seizoen laat Michael zijn vader onder huisarrest plaatsten. Hijzelf wordt verliefd op (de rijke) Rita en wil met haar trouwen. Maar dan komt hij erachter dat Rita een ‘mrf’ is (een ‘mental retarded female’). Door een samenloop van omstandigheden huwt zoon George-Michael met Maeby. Wanneer Gob gevangen raakt in Irak gaan Buster en Michael hem bevrijden. Ze ontdekken ook een geheim rond de praktijken van hun vader in Irak. Een geheim dat de toekomst van de familie zal bepalen.

Seizoen 4 (2012) aantal afleveringen: 15

Michael heeft opnieuw zijn familie de rug toegekeerd en trekt in bij zijn zoon George-Michael. Hij probeert Ron Howard ervan te overtuigen een film te maken over de Bluth-familie. Lucille bereidt zich voor op haar proces (ze wou de Queen Mary kapen...) en George Sr. wil een muur bouwen tussen de VS en Mexico en haalt hiervoor zijn gekende sjoemeltrucs opnieuw boven. G.O.B. is nog altijd aan het zoeken naar de ultieme goocheltruc terwijl adoptiezus Lindsey op zoek is naar zichzelf.

Seizoen 5 (2018) aantal afleveringen: 16

De rode draad doorheen dit seizoen is een whodunit. Lucille Austero verdwijnt heel toevallig tijdens haar politieke campagne wat betekent dat Lindsey de vrije doorgang krijgt en geen enkel oppositie meer moet dulden. Nadat hij wat tijd voor zichzelf heeft genomen, keert Michael terug naar zijn familie.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •