1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Solsidan

Season1.be4,54,55

Solsidan is een Zweedse zomerverblijplaats ten oosten van het sjieke Saltsjöbaden, de locatie waar hoofdfiguren Alex Löfström, een 39-jarige tandarts, en Anna Svensson, een actrice, hun intrek nemen aan het begin van deze erg grappige sitcom. Alex en Anna, die in verwachting is van hun eerste kindje, hebben hun nieuwe huis gekocht van Alex’ moeder Margaretha. Alex wil dat Anna zich thuis voelt in zijn geboortestad, maar dat lukt absoluut niet. Bovendien zijn Anna en Margaretha niet bepaalde vriendinnen. Margaretha heeft namelijk de slechte eigenschap om af ten toe ongevraagd binnen te vallen in ‘haar’ huis. Alex brengt Anna in contact met zijn jeugdvriend Fredde die gehuwd is met Mikaela, voor de vrienden, Mickan, een vrouw van de wereld die iets ouder is dan Anna. Verder is er ook nog Ove Sundberg, door iedereen bestempeld als de vervelendste man in Zweden, die gehuwd is met de hebberige en saaie Anette.

De man achter deze Zweedse serie is Felix Herngren die niet alleen de rol van Alex vertolkt, maar ook de serie regisseert en produceert. Bovendien was hij één van de scenaristen en gebruikte hij zijn eigen ervaringen als basis voor de serie. Henrgren ziet deze serie zelf als een losstaande sequel op zijn langspeelfilms Vuxna Människor en Varannan Vecka.

Solsidan was in Zweden zeer populair. De serie trok in z’n eerste seizoen 1,84 miljoen kijkers, maar overtrof dat aantal in het tweede seizoen met 2.5 miljoen wat maakt dat de serie in Zweden één van de beste bekeken programma’s was van de jaren 2000. En dat is terecht want zelden hebben we zo gelachen als met Solsidan. De alledaagse gebeurtenissen van de hoofdpersonages zijn zo grappig dat je gewoonweg moét lachen. En gelukkig zijn die situaties fris en origineel, maar tegelijkertijd ook erg realistisch en zeer herkenbaar. De serie laat het niet na om regelmatig met de vinger te wijzen naar de maatschappij, naar de overdreven nadruk op het materiële en naar de hypocrisie tussen de mensen. De vrouwelijke negatieve kantjes worden netjes tegenover de mannelijke hebbelijkheden geplaatst zodat er een perfect evenwicht is in deze ‘battle of the sexes’. De grappen en situaties zijn ook vaak pikant en ondeugend (wat te denken van Anna die betrapt wordt wanneer ze melk aan het afkolven is, Alex die op straat te zien is met aleen maar een slipje van Anna of Fredde die zijn kont fotografeert omdat hij denkt dat hij kanker heeft om nog maar te zwijgen over Ove die een broodje met diarree-mosterd verorbert), waardoor ze schril afsteken van de Amerikaanse soortgenoten. Het meest van al kan je Solsidan vergelijken met Modern Family. Alleen zijn de personages hier nog een stuk beminnelijker en zijn de situaties en dialogen ook een stuk scherper. Kortom, het is jammer dat er maar twee seizoenen gemaakt werden (en slechts 20 korte afleveringen) en dat Canvas de serie in alle anomiteit tussen de sport door geprogrammeerd heeft. Bovendien op een tijdstip dat iedereen die de serie moét zien naar het nieuws van 19u zit te kijken. Daarom smeken wij dat iemand zo vlug mogelijk de DVD-rechten oppikt zodat iedereen hiervan (opnieuw) kan genieten. En by the way, de rechten voor een Amerikaanse remake werden opgekocht door het tv-station ABC. Nieuwsgierig wat zij als openbare omroep hiervan gaan maken.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin
 
Prijzen: nog geen prijzen

Aantal seizoenen: 4

Beschikbaar op DVD: nog niet beschikbaar op DVD

Seizoen 1 (2010) aantal afleveringen: 10
Seizoen 2 (2011) aantal afleveringen: 10
Seizoen 3 (2012) aantal afleveringen: 10
Seizoen 4 (2013) aantal afleveringen: 10

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •