1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Curb Your Enthusiasm

Season1.be555

In 1999 kwam Larry David, de schepper van de gigantisch succesvolle sitcom Seinfeld op een idee. Hij zou voor HBO een uurlange special maken over… zichzelf. Of liever: over een man die net als hij Larry David heet, net als hij ooit stand-up had gedaan maar daar al 10 jaar mee was gestopt en sindsdien veel poen had geschept met Seinfeld. De special sloeg zo aan dat David er vervolgens een tv-serie uit puurde, Curb Your Enthusiasm.

Larry David, een Joodse New Yorker, heeft het niet onder de markt om zich aan te passen aan de extreem politiek correcte Los Angeles-levensstijl. Hij loopt keer op keer met de kop tegen de muur, vaak met hilarische toestanden tot gevolg. Hij is gehuwd met Cheryl en zijn manager/agent heet Jeff Green. Curb Your Enthusiasm is geen sitcom die zich afspeelt in een of andere huiskamer, maar doet eerder denken aan een reality show dan aan een sitcom. Heel vaak zijn de situaties herkenbaar, net als de (foute, onbeholpen, misplaatste, politiek incorrecte) reacties van Larry David. Knap is evenwel hoe al die situaties met elkaar verweven zitten. Voor elke actie is er vroeg of laat een reactie. Zonder twijfel is Curb Your Enthousiasm, dat overal goeie kritieken kreeg, één van de grappigste series die er momenteel op de markt beschikbaar is en die nog steeds lopend is. Toegegeven, in het begin is het misschien even doorbijten want heb je nooit de indruk dat je naar een serie zit te kijken, maar eerder naar de lotgevallen van één of andere bejaarde (idiote) Jood die alsmaar loopt te mekkeren. David zou dan ook de broer kunnen zijn van Woody Allen. Maar hoe meer je kijkt, hoe leuker het wordt en hoe verslaafder je ook raakt aan de personages en aan de situaties die telkens op de een of andere manier uit de hand lopen (en zoals gezegd bijzonder goed in elkaar zitten). En wat ook leuk is, is dat David er elk seizoen in slaagt om enkele bekenden voor de camera te halen, mensen zoals Christian Slater, Ben Stiller, Martin Scorsese, Lucy Lawless, Mel Brooks, John Mc Enroe, Shaquille O’Neal, Rosie O’Donnell, Gina Gershon, Hugh Heffner etc. Wie houdt van humor moet deze serie zeker bekijken!

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Larry David, Jeff Garlin, Cheryl Hines, Susie Essman, Richard Lewis, Bob Einstein, J.B. Smoove, Ted Danson

Prijzen: 19 prijzen (waaronder 1 Emmy en 1 Golden Globe) en 85 nominaties (waaronder 38 voor een Emmy en 4 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 8

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2000) aantal afleveringen: 10

Larry heeft problemen met z’n opbollende broek wanneer hij met een vriendin van zijn vrouw Cheryl naar de bioscoop gaat. De grafrede voor een tante van Cheryl draait helemaal verkeerd uit door een simpele spellingfout. Verder krijgt hij ruzie met Ted Danson en diens vrouw Mary Steenburgen en ontaardt een feestje bij een pornoster in een complete chaos. Met andere woorden, Larry probeert de kleine veldslagen van zijn leven te overwinnen, maar verliest meer dan eens een persoonlijke oorlog.

Seizoen 2 (2001) aantal afleveringen: 10

In seizoen twee wordt Larry andermaal geconfronteerd met heel wat genante situaties: zo komt hij er toevallig achter dat zijn psychiater op het strand rondloopt met een string, waarop hij prompt al zijn afspraken afzegt, slaagt hij erin zijn joodse buurman te beledigen, rekent hij af met worstelaar Thor Olson omdat die – zo denkt Larry - zijn band heeft plat gestoken, steelt hij het hoofd van de pop van Jeff’s dochter en laat hij basketter Shaquille O’Neal struikelen.

Seizoen 3 (2002) aantal afleveringen: 10

Ted, Jeff en Larry besluiten te investeren in een restaurant. Maar na een catastrofaal etentje neemt de kok ontslag en beledigt Larry één van de geldschieters. Alanis Morissette begaat een grote fout door Larry iets in vertrouwen mee te delen. Martin Scorsese nodigt Larry uit in New York om mee te werken aan een film, maar Larry ontdekt dat Cheryl zijn speciale jasje voor de film heeft weggegooid. Uiteindelijk vinden ze voor de opening van hun restaurant de geschikte kok, maar die blijkt een op zijn minst kleurrijke persoonlijkheid.

Seizoen 4 (2004) aantal afleveringen: 10

In seizoen 4 draait het allemaal rond de musical waarin Larry gaat spelen onder leiding van Mel Brooks en met niemand minder dan David Schwimmer als tegenspeler. Met Ben Stiller, de acteur die aanvankelijk de rol van Schwimmer zou spelen, ging het helemaal niet nadat Larry zijn verjaardagsfeestje naar de bliksem hielp. Verder regelt Larry een blind date voor… blinde Mike en krijgt hij van Cheryl een vrijgeleide voor hun tienjarig huwelijk. En die vrijgeleide zou wel eens de knappe chassidische vrouw van de stomerij kunnen zijn.

Seizoen 5 (2005) aantal afleveringen: 10

In seizoen 5 staan er Larry een aantal ingrijpende veranderingen te wachten. Zo krijgt hij van zijn vader te horen dat hij geadopteerd werd, waardoor hij op zoek moet naar zijn biologische ouders en moet vriend Richard Lewis dringend een nieuwe nier hebben. Jeff en Larry blijken geschikte donors, maar Larry ziet het afstaan van zijn nier helemaal niet zitten. Verder raakt hij zonder het te beseffen in het bezit van de kamerjas van Playboy-baas, Hugh Heffner.

Seizoen 6 (2007) aantal afleveringen: 10

Larry toont zijn hart wanneer hij de Blacks bij hem laat intrekken, een familie die door orkaan Edna dakloos is geworden. Zijn relatie met Cheryl loopt op de klippen wanneer hij de tv-man belangrijker vindt dan Cheryl. De meesten van zijn vrienden kiezen partij voor Cheryl zodat Larry troost zoekt in de armen van Lucy Lawless, bekend uit Xena, Warrior Princess. Verder heeft Larry last van zijn darmen, lopen zijn condoleances voor de moeder van zijn vriend Marty Funkhauser uit op een ware ramp en krijgt hij het moeilijk wanneer de Blacks dreigen te vertrekken.

Seizoen 7 (2009) aantal afleveringen: 10

Larry is gescheiden en laat zich door Jeff overhalen tot een Seinfeld-reünie, de serie die hij ooit samen met Jerry Seinfeld uit de grond stampte. Hij slaagt erin de hele ploeg weer bij elkaar te krijgen, maar het meest van al hoopt hij zijn ex Cheryl terug te winnen door haar een rolletje te geven in de serie. Als Larry niet bezig is met het script van de serie, trekt hij op met Leon (je weet wel de dakloze die samen met zijn familie bij Larry inwoont) en tracht hij een middel te vinden om af te raken van zijn vriendin Loretta Black, die aan kanker lijdt.

Seizoen 8 (2011) aantal afleveringen: 10

Larry geniet van het vrijgezellenleven. Door een vals alibi komt hij opnieuw terecht in zijn geboortestad New York. Al vlug blijkt dat ook hier niemand veilig is voor de man met de gebrekkige sociale vaardigheden. In dit achtste seizoen zie je hoe Larry David zich in de dating-scene begeeft, ruziemaakt met padvindsters, een stervende hond zijn laatste maal ontzegt, een Broadway-show verstoort, een foutparkeerder aanspreekt en zo’n beetje iedereen beledigt, van Ricky Gervais (hij heeft immers zijn Larry’s vriendin ‘gestolen’) en Michael J. Fox tot burgemeester Bloomberg…

 

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •