1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Hour

Season1.be4,54,55

Hoewel de Britse serie The Hour qua looks sterk doet denken aan Mad Men, is het een serie die sterk genoeg is om een eigen leven te leiden. Het opzetten van een nieuw duidingprogramma op de BBC met op de achtergrond de afwikkeling van de Suez crisis, een moordzaak, spionage en romantiek zorgt voor heel knappe televisie, voor een meer dan boeiende serie die ons reikhalzend doet uitkijken naar het tweede seizoen.

Eén van de hoofdpersonages is journalist Freddie Lyon. Hij hoopt op promotie wanneer de BBC start met een nieuw programma dat The Hour zal heten. Freddie wordt echter gepasseerd ten voordele van zijn goeie vriendin en soulmate Bel Rowley. Zij wordt de nieuwe hoofdredacteur van het programma. De verbitterde Freddie, die door Bel belast wordt met het binnenlandse nieuws – wat hij een vernedering vindt- concentreert zich dan maar op een anonieme moord die tussen de mazen van het nieuwsnet is gevallen. Maar wanneer Ruth Elms, een goede vriendin en dochter van een hoog aangeschreven familie, ook vermoord wordt, maakt Freddie er een zaak van de moorden op te lossen. Bel wordt ondertussen het hof gemaakt door Hector, de presentator van de show. Maar die moet eerst afrekenen met z’n vrouw Marnie. Ondertussen stijgt op politiek vlak de spanning rond de Suez-crisis. Groot-Brittannië zou immers een ‘vuile’ rol spelen in deze crisis.

The Hour is erg knap gemaakt. De weergave van de jaren ’50 waarbij de makers oog hadden voor de kleinste details zowel naar decors als naar kostuums toe, lijkt perfect te kloppen. Ook de vertolkingen zijn sterk: Ben Whishaw (Perfume, Criminal Justice) als Freddie, de onbekende, maar o zo betoverende Romola Garai als Bel en Dominic West, inderdaad detective Jimmy McNulty uit The Wire als Hector, lijken als gegoten voor hun rol. Ook in de kleinere rollen wordt er prima geacteerd: let vooral op Anna Chancellor als de kettingrokende Lix, hoofd van het buitenlandse nieuws, steeds op zoek naar wat drank en genegenheid en de sterke Julian Rhind-Tutt als Angus McCain, spreekbuis van de regering. Ook inhoudelijk The Hour heel wat te bieden. De serie weet op tal van vlakken te scoren: van een accuraat tijdsbeeld met z’n historische gebeurtenissen over een spannende moord- en spionagezaak tot de perikelen die gepaard gaan bij het opzetten van een nieuwe show. Enkel de romance tussen Hector en Bel liet ons een beetje gefrustreerd achter. Of Bel ooit voor Freddie zal kiezen komen we misschien te weten in het volgende seizoen.

De serie komt misschien iets te traag op gang, maar eens de pionnen uitgezet zijn, blijft het spannend en boeiend tot het laatste beeld. Bovendien straalt The Hour– is het door de splitrokken, de kousen of de naaldhakken, wie zal het zeggen? – iets sexy uit. Wij waren in elk geval verkocht en kijken met spanning uit naar het tweede seizoen dat binnenkort te zien is op BBC Two.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Ben Whishaw, Romola Garai, Dominic West, Oona Chaplin, Anna Chancellor, Julian Rhind-Tutt

Prijzen: 3 prijzen en 15 nominaties (waaronder 3 voor een Golden Globe, 1 voor een Emmy en 4 voor een BAFTA)

Aantal seizoenen: 2 (het tweede seizoen start binnenkort op de Britse tv)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 6

Seizoen 2 (2012) aantal afleveringen: 6

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •