1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Shield

Season1.be4,54,55

Waar te beginnen? De innoverende misdaadserie The Shield verdient zoveel lof dat het verdorie moeilijk is om er een geslaagde intro voor te vinden. OK, ten eerste, The Shield schreef vorig jaar geschiedenis met de meeste Emmy-nominaties ooit voor een dramaserie, won een Golden Globe voor Beste Drama Serie en hoofdrolspeler Michael Chiklis won zowel de Emmy als de Golden Globe voor Beste Acteur in een dramaserie. Ten tweede, The Shield kan zonder overdrijven met topseries als The Sopranos en 24 wedijveren, zowel wat acteerprestaties, regie, montage en camerawerk als wat verhaal, actie en dramatiek betreft. Wat deze serie zo uniek maakt is dat de producenten niets romantiseren. De serie en de personages voelen en ogen écht, zo is de held een corrupte flik die veel schaduwkanten heeft, maar toch ook streeft naar wat in zijn ogen rechtvaardig is, klinkt bekend niet? De scenario’s zijn intelligent, de vertolkingen knap en de spanning is geregeld om te snijden.
Maar wat The Shield veel unieker maakt dan het gros van z’n stijlbroeders, is het fantastisch uitgebalanceerde scenario, waarin meerdere verhaallijnen gestructureerd naast elkaar lopen en alle personages alsmaar verder uitgewerkt worden.
Snedige actie en huiverende spanning, het is fijn vertoeven in het universum van The Shield. De kwaliteiten van de serie liggen vooral in de vertolkingen en de zeer realistische benadering van de LAPD. De verschillende subplots die binnen het hoofdverhaal lopen, geven de reeks extra gewicht.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Michael Chiklis, Benito Martinez, Walton Goggins, Kenneth Johnson, David Rees Snell, Michael Jace, Jay Karnes, CCH Pounder, Catherine Dent

Prijzen: 10 prijzen (waaronder 1 Emmy en 2 Golden Globes) en 41 nominaties (waaronder 5 voor een Emmy en 3 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 7
 
Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2002) aantal afleveringen: 13

Inspecteur Vic Mackey leidt een Strike Team dat met harde hand de onderbuik van LA smetvrij tracht te houden door de verkrachters, drugverslaafden, hoeren en aanverwant uitschot met de grove borstel te elimineren. Daarbij laat hij het niet na om de grens tussen goed en kwaad of tussen fatsoen en eigen winstbejag meermaals te overschrijden. Zo schiet Mackey reeds bij de allereerste aflevering een Interne Zaken-agent neer die iets te diep aan het graven was in zijn ‘achtertuin’. Een agent die op aandringen van Commandant Aceveda (Mackey’s overste) aan dit onderzoek deelnam. Vervolgens ontpopt zich een psychologisch machtsspel tussen Mackey en Aceveda.

Seizoen 2 (2003) aantal afleveringen: 13

Seizoen 2 gaat verder waar seizoen 1 ophield. Agent Vic Mackey is net in de steek gelaten door zijn vrouw en zijn leven worden helemaal opgeëist door zijn werk. En werk heeft hij genoeg want deze keer heeft hij de handen meer dan vol met een psychopathische Mexicaanse drugbaas. De eerste acht afleveringen van dit seizoen zijn vooral toegespitst op die perikelen met de drugsmaffia in Mexico, terwijl de laatste vier de problemen tussen Mackey en de Armeense maffia in beeld brengen. Alles loopt uiteraard weer stevig in het honderd en we kunnen nu al verklappen dat het einde van het tweede seizoen nog spannender is dan dat van het eerste.

Seizoen 3 (2004) aantal afleveringen: 15

Het Strike Team heeft een grote slag geslagen bij de roofoverval op een geldtrein. Wanneer Dutch en Claudette nader onderzoek doen naar de moord op twee Armeense gangsters die gelinkt worden aan de overval, doet het Strike Team of zijn neus bloedt. Dit leidt tot spanningen binnen de groep en wanneer er een rivaliserende groep opdaagt, dreigt het team uiteen te vallen. Als Aceveda verneemt dat de Armeense maffia op de hielen zit van het Strike Team, moet het team zich reorganiseren en zoals van oudsher een hecht en sterk team vormen.

Seizoen 4 (2005) aantal afleveringen: 13

Wanneer Aceveda het bureau verlaat wordt hij opgevolgd door Monica Rawling (een rol van filmlegende Glenn Close), een harde tante met haar op de tanden die net als Vic ook haar eigen manier van werken heeft. Vic is aanvankelijk sceptisch, maar raakt overtuigd en sluit zich bij haar aan in de strijd tegen Antwon Mitchell, een notoire drugsbaron die zelfs tot in het Strike Team zijn pionnetjes heeft zitten.

Seizoen 5 (2006) aantal afleveringen: 11

In seizoen 5 krijgen Vic en zijn team het warm wanneer luitenant Kavanaugh van Interne Zaken een onderzoek opent naar de praktijken van Vic en zijn team. Hij is vastbesloten hen achter de tralies te krijgen en misbruikt daarvoor Aceveda en Vic’s ex Corrine. Wanneer Lem gearresteerd wordt voor het bezit van heroïne is het voor Vic en zijn maten vijf voor twaalf.

Seizoen 6 (2007) aantal afleveringen: 10

De wanhopige pogingen van Kavanaugh om Vic Mackey in diskrediet te brengen nemen toe. Verder is er ook nog de sluimerende dreiging van vroegtijdig pensioen, maar boven alles is Vic geobsedeerd de moordenaar te vinden van Lem. Ondertussen legt Shane het aan met de Armeense maffia, heeft Claudette moeite om te voorkomen dat de eenheid gesloten wordt en moet Dutch zien om te gaan met zijn nieuwe arrogante partner.

Seizoen 7 (2008) aantal afleveringen: 13

In dit zevende seizoen komt Corinne meer te weten over de verschillende misdaden van Vic. Ze is dan ook bereid om samen te werken met Dutch en Claudette om Vic naar de gevangenis te sturen. Wanneer Vic en Ronnie proberen Shane om te brengen, engageert Shane een locale crimineel om Vic in een val te lokken om hem dan te doden. Vic sluit zich aan bij de Immigratiedienst, in de hoop zijn gedwongen pensioen nog wat te kunnen uitstellen. In ruil voor getuigenbescherming, bekent hij al zijn misdaden en geeft zoveel informatie vrij dat Shane en Ronnie voor heel hun leven naar de gevangenis vliegen. Met alle gevolgen van dien…

 

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •