1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

House, M.D.

Season1.be445

In het echte leven houden we niet zo van dokters die buiten de lijntjes kleuren. Als we ziek zijn, worden we het liefst van al met de nodige ernst behandeld en als het helemaal van ons afhing dan was de dokter de vriendelijkheid en behulpzaamheid in persoon. In films of tv-series zijn we echter een andere mening toegedaan: is er nu iets cooler dan een medisch genie dat door z’n onorthodox gedrag de ziekenhuisdirectie tegen hem in het harnas jaagt? Gregory House, het titelpersonage uit House, M.D., is zo’n dokter. Niet dat hij onaangenaam is, maar z’n werkwijzen lopen niet altijd volgens het boekje en als het moet zal hij zelfs de wet overtreden om toch maar z’n job naar uiterste behoren te kunnen vervullen. Met zijn eigenhandig samengestelde eliteteam van jonge dokters, ontleedt hij elke zaak tot op het bot. Ziektes zijn voor House nu eenmaal medische misdaden die hij als een detective wil oplossen.

De serie is spannend en grappig en de scenaristen ontwikkelden bovendien het personage van House tot een multidimensioneel personage dat fantastisch gestalte wordt gegeven door Hugh Laurie, die schittert in alle compartimenten en nu eens gevoelig, dan weer heel cynisch uit de hoek kan komen. De reeks werkt verslavend, maar men kan op gelijk welk moment inhaken want elke aflevering behandelt een aparte ‘case’. 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Hugh Laurie, Robert Sean Leonard, Omar Epps, Jesse Spencer, Lisa Edelstein, Jennifer Morrison, Olivia Wilde

Prijzen: 45 prijzen (waaronder 5 Emmy’ en 2 Golden Globes) en 104 nominaties (waaronder 20 Emmy’s en 4 Golden Globes)

Aantal seizoenen: 8

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2004) aantal afleveringen: 22

De serie volgt dokter Gregory House en zijn team bij het oplossen van medische probleeemgevallen. Verder zien we hoe miljardair Edward Vogler een donatie doet aan het hospitaal, maar ook eist van Hosue dat hij iemand van zijn team ontslaat, omdat Vogler de werkwijze van House en zijn team ziet als een verlies van geld en tijd. Aan het einde van het seizoen maakt House ook opnieuw kennis met z’n ex-vriendin Stacy.

Seizoen 2 (2005) aantal afleveringen: 24

Stacy, die nu in het hospitaal werkt op de juridische dienst, krijgt van House te horen dat haar echtgenoot lijdt aan acute intermittante porfyrie. Dat wakkert de gevoelens voor Stacy bij House nog meer aan. Aan het einde van het seizoen wordt House in het been geschoten door de echtgenoot van een voormalige patiënt.

Seizoen 3 (2006) aantal afleveringen: 24

Wanneer House een koppige patiënt achterlaat met een thermometer in zijn rectum en zich weigert te excuseren, heeft dat heel wat gevolgen want de patiënt was een politie detective die het daar niet bij laat. Hij opent een onderzoek en ontdekt House’s verslaving aan vicodin. Aan het einde van dit seizoen ontslaat House Dr. Chase, waarop Dr. Eric Foreman en Dr. Allison Cameron prompt hun ontslag aanbieden en House zonder team achterlaten.

Seizoen 4 (2007) aantal afleveringen: 16

Nu zijn team vertrokken is, begint House aan de recrutering van een nieuwe ploeg. Van de veertig sollicitanten blijven er uiteindelijk nog zeven over. Dr. Chris Taub, Dr. Lawrence Kutner en Dr. Remy ‘Thirteen’ Hadley zijn uiteindelijk de ‘gelukkigen’ die samen mogen werken met House. Dr. Foreman sluit opnieuw aan bij het team nadat hij ontslagen werd bij een ander hospitaal.

Seizoen 5 (2008) aantal afleveringen: 24

In dit vijfde seizoen zien we hoe de relatie tussen House en zijn baas Lisa Cuddy verder evolueert. Het lijkt er op dat hun samenwerking ook wel eens buiten de kliniek zou verder gezet kunnen worden. Ondertussen geniet Lisa van het moederschap, want ze adopteert een baby. Eén van de absolute hoogtepunten van dit seizoen is de gijzeling van House en het personeel door een man die een ongekende ziekte heeft. House en z’n team moeten onder dwang uitzoeken waaraan de man lijdt. Aan het einde van dit seizoen krijgt House zelf ook af te rekenen met hevige koppijnen, gepaard gaande met hallucinaties.

Seizoen 6 (2009) aantal afleveringen: 21

House is opgenomen omwille van zijn verslaving aan vicodin, een verslaving die hem heel wat hallucinaties bezorgde. Aanvankelijk speelt hij met het personeel dat hem verzorgt, zijn gekende spelletje, maar dat komt verkeerd uit want Dr. Nolan kan tegen een stootje en is niet bang voor de capriolen van House. Integendeel, na een dramatische gebeurtenis beseft House wel degelijk dat hij een behandeling nodig heeft. Na de therapie keert House met een pak zelfvertrouwen weer in de reële wereld. Maar ook het persoonlijke leven van de andere personages wordt door de terugkeer van House in de war gebracht.

Seizoen 7 (2010) aantal afleveringen: 23

House en Cuddy doen hun uiterste best om hun relatie in goede banen te leiden. Ze stellen zich wel de vraag of hun verhouding al dan niet een weerslag zal hebben op het diagnosticeren van de patiënten. Een van die patiënten is Cuddy’s moeder die weigert behandeld te worden door House. Wanneer Cuddy met levensbedreigende symptomen wordt opgenomen beseft hij dat hij niet de geschikte man is voor Cuddy. Hij verbreekt hun relatie en zoekt opnieuwe toevlucht tot vicodin.

Seizoen 8 (2011) aantal afleveringen: 22

In het achtste en ultieme seizoen keert House terug naar het Academisch Ziekenhuis van Princeton-Plainsboro. Na de bepaald onconventionele opheffing van zijn celstraf wacht hem in het ziekenhuis niet alleen een verrassende nieuwe hiërarchie, maar ook een fel vertimmerde ploeg. Dat weerhoudt House er niet van om samen met zijn nieuwe team de meest onthutsende medische mysteries uit zijn carrière te ontrafelen. Daarbij worden zowel zijn geets als zijn hart zwaar op de proef gesteld.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •