1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Modern Family

Season1.be3,53,55

Wie dacht dat er na Friends, That ’70s Show of Will & Grace geen leven meer was voor sitcoms uit de States, think again. De nieuwe generatie Amerikaanse sitcoms beperkt zich niet langer tot een handvol settings en traditionele lachbandgimmicks, maar plaatst herkenbare en tegelijkertijd ook over-the-top personages in alledaagse arena’s, waar ze geconfronteerd worden met vaak absurde en genante situaties. Modern Family, uit de stal van Disney’s ABC, past inderdaad in het rijtje van die nieuwe generatie Amerikaanse sitcoms die ons onder meer al How I Met Your Mother, 30 Rock, Curb Your Enthusiasm, The Office, Family Guy en Arrested Development bracht. Net als de zojuist genoemde sitcoms brengt Modern Family vernieuwende comedy in niet-alledaagse stijl, met hilarische humor en voldoende garantie voor instant-lachsalvo’s.

Jammer genoeg heeft deze serie net als 30 Rock, The Office en Family Guy en andere sitcoms de weg (nog) niet gevonden naar het Vlaamse publiek, althans niet via televisie. En hoewel het voor Amerikaanse tv-makers nagenoeg onmogelijk is om Curb Your Enthusiasm naar de kroon te steken als meest geniale reeks, dan toch is Modern Family een zeer lovenswaardige poging, met als resultaat één van de ongetwijfeld verrassendste comedy-reeksen van Amerikaanse bodem met een concept dat even simpel is als briljant. Modern Family steekt zoals zoveel reeksen de draak met multiculturaliteit en seksuele geaardheid, maar net die verscheidenheid vormt de sterkte van het gezin én van de reeks, die stereotypen tentoonstelt als ware het een compliment. Jammer genoeg valt men – ondanks de bijzonder gekleurde personages – helaas soms teveel terug op de traditionele Amerikaanse waarden en wordt de gegoede middenklasse als standaard voor een modern Amerikaans gezin geportretteerd, maar dat kan de pret nauwelijks drukken. Ondertussen nadert het tweede seizoen in de States zijn einde, maar aan populariteit heeft de reeks allerminst moeten inboeten.
Nog een sterk punt van de serie heeft te maken met de personages. Dit moet zowat de beste ensemblecast zijn sinds Seinfeld. Ed O’Neill – die het merendeel van de reeks in trainingspak rondloopt – zet met zijn fantastische vertolking een Al Bundy 2.0. neer en bewijst zo verpletterend dat er ook voor tv-acteurs nog leven is na Married With Children. De reeks zal voor hem wellicht betekenen wat 30 Rock voor Alec Baldwin betekende. Ty Burrell is fantastisch als de overjaarse puber Phil die veeleer een goede vriend probeert te zijn van zijn kinderen, eerder dan een goede opvoeder. Maar het is Eric Stonestreet die met zijn Cameron nu al één van de meest memorabele personages van de laatste jaren neerzet. En dat hebben de tv-critici ook gezien, want Stonestreet ging vorig jaar met een Emmy aan de haal. De reeks ontving daarnaast nog Emmy’s voor onder andere beste comedy, beste scenario en beste casting. Vier andere castleden werden nog met een nominatie voor beste vertolking beloond. Veel van de situatiehumor uit Modern Family is dan ook afkomstig van de verbale steekspelen tussen de stuk voor stuk fantastisch gecaste acteurs en actrices en van de bijzonder aanstekelijke dialogen die de leidraad vormen van de sterke en verrassende scenario’s.

Acteurs: Ed O'Neill, Sofía Vergara, Julie Bowen, Ty Burrell, Jesse Tyler Ferguson, Eric Stonestreet, Sarah Hyland, Rico Rodriguez

Prijzen: 111 prijzen (waaronder 1 Golden Globe, 22 Emmy's en 5 Golden Nymphs) en 316 nominaties (waaronder 54 nominaties voor een Emmy, 11 voor een Golden Globe en 6 voor een Golden Nymph)

Aantal seizoenen: 8 (seizoen 8 start in de VS eind september)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2009) aantal afleveringen: 24

In het eerste seizoen maken we kennis met drie gezinnen, die samen één familie vormen. Niet langer het doorsnee traditionele Amerikaanse gezin zoals familiesitcoms ons jarenlang voorschotelden, maar wel een hedendaagse en dus op verschillende manieren ook nieuw samengesteld gezin. Vader Jay en zijn veel jongere Colombiaanse vriendin Gloria (de ravissante Sofia Vergara), vormen samen met hun veel te volwassen zoontje Manny een gezinnetje; Jay’s dochter Claire (Julie Bowen) heeft haar handen vol met haar twee kinderen en haar echtgenoot Phil, die zich vaak gedraagt als de grootste puber uit het gezin; verder is er nog Jay’s zoon Mitchell, gevierd advocaat, en diens vriend Cameron, die samen de Vietnamese Lily hebben geadopteerd.

Seizoen 2 (2010) aantal afleveringen: 24

In het tweede seizoen zorgen Valentijn en Moederdag voor heel wat chaos en misverstanden. Cameron en Mitchell hebben vaak tegengestelde meningen, vooral als het gaat over de opvoeding van hun dochtertje Lily. Verder krijgt Jay, die zijn handen vol heeft met z’n temperamentvolle vrouw Gloria en haar bijdehante zoon Manny, bezoek van zijn broer, ontmoet Mitchell in het bijzijn van Cameron één van zijn ex-en, raken Claire en Phil helemaal overstuur wanneer hun kinderen hen betrappen tijdens een stevig partijtje seks en krijgt de erg leergierige Alex les van haar oudere zus Haley in hoe ze met jongens moet omgaan. Manny tot slot bezoekt z’n vader en raakt tijdens zijn verjaardag in een depressie omdat hij ouder wordt.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •  
 
 

Nieuw op DVD/Blu-ray