1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Beau Séjour

Season1.be445

Onder het bloed en zonder herinnering ontwaakt Kato in hotel Beau Séjour en ziet haar eigen lijk liggen. De tiener begint aan een schijnbaar onmogelijke opdracht: haar eigen moordzaak oplossen. Uitgeput stuikt Kato binnen in het huis van haar ongeruste moeder die de huistaken van haar leerlingen verbetert. Maar haar mama, Kristel, reageert niet op haar aanwezigheid. Kato krijgt geen contact met haar. Ze roept en smijt gefrustreerd het pak papieren door de living, maar haar moeder merkt er niets van. Langzaam maar zeker dringt het tot Kato door dat ze dood is. Dat wordt even later nog duidelijker wanneer Kato’s lijk uit de grindplassen van Dilsen-Stokkem wordt gevist. Wel ontdekt ze gaandeweg dat een handjevol mensen haar nog steeds kan zien en horen, alsof ze nog onder de levenden is. Sommigen van hen kent ze, anderen niet. De vijf zieners zijn een hoofdinspecteur van de lokale politie, haar vader, haar vriendin Ines, haar stiefzus Sofia en de knappe Charlie, de zoon van de hoofdinspecteur.
Wie heeft haar vermoord? En waarom zijn er enkele mensen die haar toch nog kunnen zien? Waarom net die mensen?

Beau Séjour doet het uitstekend op Eén: een gemiddelde van 1,48 miljoen (Live +6 inbegrepen) en een marktaandeel van 48%. Het is dan ook een serie die een groot publiek weet aan te spreken, op voorwaarde dat men zich niet teveel vragen gaat stellen omtrent het bovennatuurlijke gegeven (sommige details kloppen niet altijd…). De makers hebben geprobeerd om het zo realistisch en hedendaags mogelijk te brengen – en zijn daar ook in geslaagd - maar neem deze gimmick weg en wat overblijft is een gewone whodunit.

Het feit dat het vermoorde meisje zelf de detective is zet de klassieke whodunit op zijn kop. En dat zij enkel nog met vijf mensen kan communiceren vormt volgens de makers de sleutel tot het begrijpen van haar eigen lot. Je krijgt dus niet alleen een zoektocht naar de moordenaar, maar ook naar het hoe en waarom van deze vijf ‘zieners’. De fotografie en vormgeving zijn uitstekend en dragen bij tot de mysterieuze sfeer van het gegeven. Soms doet de serie wel erg denken aan de Scandinavische Nordic Noir-series, vooral dan door zijn grauwe fotografie, de opneningsgeneriek en de opbouw van het scenario. Alle personages hebben een verleden en hebben iets te verbergen. In elke aflevering is er wel iemand die zich profileert als mogelijke dader en dat kom je ook vaak tegen in de Scandinavische series. 

Waarom het Limburgs de voertaal is, is niet zo duidelijk (ok, het hotel Beau Séjour bevindt zich in het Limburgse Lanklaar), vooral niet omdat niet alle personages het dialect beheren. Ga er dus maar vanuit dat de personages gespeeld door Reinhilde Decleir, Jan Hammenacker en Tiny Bertels aangespoelde Antwerpenaars zijn. Ook Roel Vanderstukken is als Limburgse flik Bart Blom soms ronduit lachwekkend. Wie ook niet echt overtuigend overkomt is het duo Katrin Lohmann en Mieke De Groote als federale inspecteurs Marion Schneider en Dora Plettinckx
Maar verder niets dan lof voor Lynn Van Royen in de rol van Kato. Zij draagt de serie vanaf de eerste minuut en is erg geloofwaardig als wandelend ‘lijk’ op zoek naar rechtvaardigheid. Ook Johan Van Assche acteert knap in een rol die hem op het lijf geschreven is: hij speelt hoofdinspecteur Alexander Vinken, iemand die niet altijd eerlijk is en die duidelijk meer afweet van de moord.

Naast Lynn Van Royen en Johan Van Assche zien we ook Inge Paulussen als de moeder, Kris Cuppens als de vader (kan iemand de man eens vertellen dat je ook ‘gewoon’ kunt acteren, dat niet alles overacting moet zijn…), Jan Hammenecker als stiefvader Marcus Otten, Barbara Sarafian als de bazin van Beau Séjour, Joren Seldeslachts als Charlie en Charlotte Timmers als stiefzus Sofia. De regie is van Nathalie Basteyns en Kaat Beels (Clan).

Beau Séjour heeft ondertussen al een mooi festivalparcours achter de rug. In februari 2016 werd de reeks getoond op het Filmfestival in Berlijn tijdens de Drama Series Days. In april werd Beau Séjour bekroond met de Publieksprijs op het internationale televisiefestival Séries Mania in Parijs. Het publiek verkoos Beau Séjour tot beste serie uit een selectie van 50 reeksen van over heel de wereld. Sindsdien heeft de reeks zijn opwachting gemaakt op meerdere internationale festivals, waaronder het Zurich Film Festival en het Festival du Nouveau Cinéma Montreal. Beau Séjour was recentelijk ook nog te zien op het Rotterdam Film Festival.

Ondertussen werd bekend dat er een tweede seizoen komt, compleet verschillend van het eerste, maar met hetzelfde uitgangspunt: een persoon die dood is onderzoekt zijn eigen dood. ​


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Lynn Van Royen, Johan Van Assche, Inge Paulussen, Kris Cuppens, Jan Hammenecker, Barbara Sarafian, Joren Seldeslachts, Charlotte Timmers, Tiny Bertels, Katrin Lohmann, Mieke De Groote. 

Prijzen: 2 prijzen

 Aantal seizoenen:
2 (het tweede seizoen is in productie)

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 

Bekijk de trailer

Beau Séjour (2016) aantal afleveringen: 10
Een jong meisje, Kato, ontwaakt in een hotel en ziet zichzelf vermoord in het bad liggen. In shock gaat ze op zoek naar een mogelijke uitleg. Maar al vlug merkt ze dat ze effectief dood is. Niemand kan haar zien of horen, behalve vijf mensen: een hoofdinspecteur, haar biologische vader, haar stiefzus, een jongen die net uit psychiatrie komt en een vriendin die voor haar stiefvader werkt. Waarom zij precies haar zien is een raadsel, maar het is wel handig als blijkt dat zij Kato kunnen helpen bij haar onderzoek. Al vlug merkt Kato dat verschillende mensen wat te verbergen hebben...

Géén bonusmaterialen op de DVD

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •