1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Bevergem

Season1.be3,53,55

Na Eigen Kweek is Bevergem de tweede serie die volledig in het West-Vlaams is gesproken. Het is de eerste fictieserie van het jonge productiehuis BroekToe, dat eerder al twee seizoenen van het komische programma Superstaar, met Gunther Lamoot,

De serie draait rond Freddy De Vadder (het fictieve personage van stand-up comedian Bart Vanneste). Op een dag arriveert hij in Bevergem, een dorp in West-Vlaanderen. Zijn komst zorgt in het dorp voor heel wat tumult, maar uiteindelijk blijken de inwoners uit het dorp zelf ook nogal marginaal te zijn. Zo zijn er Anja en Danny die zopas de Lotto hebben gewonnen, OCMW-voorzitter Claude en zijn vrouw Claudine, Lorenzo en Kenny, allebei tewerkgesteld in de plaatselijke Kringloopwinkel, krantenverkoper Kurt, politieagent Johan, maar door iedereen Wantje genoemd, Martine en Amar, een koppel dat uitkijkt naar een eerste kindje en de bende van de Roste.

Hoewel de serie uitstekend werd ontvangen en kon rekenen op heel wat kijkers, blijven we toch met gemengde gevoelens zitten. De serie werd uitstekend en vernieuwend geregisseerd door Gilles Coulier (van de kortfilms Mont Blanc, Paroles en Ijsland) en bevat verschillende scènes die indruk maken. Maar van een verhaal is er nauwelijks sprake. De serie wordt door de makers omschreven als absurde trip doorheen een West-Vlaamse gemeente en meer dan dat is het helaas niet. Een echt verhaal dat opbouwt naar een climax is er niet. Als kijker wordt je deelgenoot gemaakt van de kleine én grote problemen van een goegemeente. Bepaalde verhaallijnen worden uitgezet, maar lopen al vlug dood of leiden nergens naar toe. De grappen zijn vaak absurd en flirten met de platvloersheid waardoor ze nauwelijks subtiel genoemd kunnen worden. De personages zijn erg kleurrijk en hebben iets meelijwekkend waardoor ze wel weten te boeien, maar van driedimensionaal uitgewerkte karakters kan men nauwelijks spreken. 

Uniek aan de reeks is dat verschillende komische acteurs en bekende West-Vlamingen, waaronder Wim Willaert, Han Coucke, Dries Heyneman, Wannes Capelle en Piet De Praitere, niet alleen meespelen in de serie, maar ook meeschreven aan het scenario. En dat is er ook duidelijk aan te zien: de rode lijn in het verhaal ontbreekt, het lijkt er op dat iedereen zijn anekdote heeft aangebracht, maar dat diegene die ze moest met elkaar moest binden op dat moment niet aanwezig was. Vandaar ook dat bepaalde personages alleen maar bestaan om bepaalde anekdotes vorm te kunnen geven. Maar daar ligt misschien ook juist de sterkte van de serie. Het zijn immers heel herkenbare figuren die je in elk dorp of gemeente wel eens tegen het lijf kunt lopen. 

In de rolverdeling zien we de crême de la crême van acterend West-Vlaanderen: Piet De Praitere, Bart Vanneste, Wim Willaert, Maaike Cafmeyer, Ann Tuts, Zouzou Ben Chikha, Wannes Cappelle, Dries Heyneman, Sebastien Dewaele, Luc Dufourmont, Gunter Lamoot, David Galle, Isabelle van Hecke en Ilse De Koe. Of er een vervolg komt, is nog niet geweten.
 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Piet De Praitere, Bart Vanneste, Wim Willaert, Maaike Cafmeyer, Ann Tuts, Zouzou Ben Chikha, Wannes Cappelle, Dries Heyneman, Sebastien Dewaele, Luc Dufourmont, Gunter Lamoot, David Galle, Isabelle van Hecke, Ilse De Koe, Anemone Valcke, Dirk Van Dijck.

Prijzen: 3 prijzen, 2 nominaties

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: seizoen 1

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2015) aantal afleveringen: 8
Op een dag arriveert de stand-up comedian Freddy De Vadder in Bevergem. Hij is duidelijk op de vlucht en wordt door Claude Delvoye, de OCMW-voorzitter ondergebracht in de loft boven de Kringloopwinkel. iedereen van het dorp probeert in de gratie te staan van Freddy die voor velen aanzien wordt als een soort van orakel. Claude, die ervan droomt om de volgende burgemeester te worden, maak misbruik van zijn positie en van de creditcard van de gemeente. Daar komt verandering in waneer Hilde Verbanck wordt aangesteld. Een zet van Claude die zich wel eens tegen hem zou kunnen keren, want Hilde is vastberaden om de administratie eindelijk eens op punt te zetten. Ook neemt zij voor het eerst de organisatie van de jaarlijkse Zeugefeesten over van Anja, die haar macht en populariteit ziet smelten als ijs voor de zon.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •