1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Clan

Season1.be445

Eén van de meest verrassende Vlaamse series van de afgelopen maanden was zeker Clan, een zwarte komedie over vier zussen die besluiten om de man van de vijfde zus om te brengen. Bedenker van de serie was Malin-Sarah Gozin, die hiermee haar grote debuut maakt. Kaat Beels en Nathalie Basteyns, die voorheen samen Jes regisseerden, stonden in voor de regie. Beels regisseerde ook nog de serie 16+ en de langspeelfilm Swooni.

Clan oogt modern, speels en fris, dat merk je al meteen vanaf de openingsgeneriek op de tonen van Little Darling, de hit van Paul Severs. De structuur van de serie is – hoewel klassiek – verrassend te noemen omwille van de aparte montage. In tien afleveringen komen we te weten wat er precies gebeurde en wie er uiteindelijk verantwoordelijk was. Nagenoeg elke aflevering vertelt een aanslag. Tussendoor wipt het verhaal naar het heden waar we het onderzoek van de gebroeders Dewitt volgen. Op die manier komen we ook gaandeweg meer en meer details te weten over het hoe en waarom. Van enige chronologie in het verhaal is er dus hoegenaamd geen sprake.

Leuk is ook dat de makers voldoende stil gestaan hebben bij de personages. Zo leren we ‘De Kloot’ en zijn gevolg uitgebreid kennen en kunnen we ook meer en meer begrip opbrengen voor de dader(s). Wanneer ‘De Kloot’ uiteindelijk het laatste loodje legt, zijn er uiteraard heel wat verdachten. Nagenoeg iedereen uit de nabije omgeving van Jean-Claude Delcorps had wel een reden om hem om te brengen.

Kaat Beels en Nathalie Basteyns behandelen hun thema met heel wat humor: grappige, spitsvondige dialogen, het perfecte evenwicht tussen ernst en grap en goed gevonden jokes (de scène waarbij Frank Focketyn bij Stefaan Degand op zoek gaat naar bewijsstukken is hilarisch). Omdat ze het zo leuk brengen en bovenal steeds met het nodige respect, komen ze gemakkelijk weg met ‘delicate’ onderwerpen als moord, pedofilie, homofilie, seks, doodgaan etc.

Dat een serie als deze een groot succes werd, heeft natuurlijk ook te maken met de schitterende acteerprestaties. Dirk Roofthooft is onbetaalbaar als ‘De Kloot’ en Inge Paulussen – ver weg van haar rol in Witse - is de perfecte Goedele, de seut die haar leven in dienst stelt van dochter en echtgenoot. Verder acteren ook Kristine Van Pellicom, nieuwkomer Ruth Becquaert (binnenkort ook in Brasserie Romantiek), Barbara Sarafian en Maaike Neuville als de zussen op hoog niveau. Robbie Cleiren en Geert Van Rampelberg spelen de gebroeders Dewitt. Verder herkennen we ook nog Stefaan Degand, Jaak Van Assche, Gert Winkelmans, Matthijs Schepers, Steve Geerts, Herbert Flack en Sien Eggers als de mama van ‘De Kloot’.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Dirk Roofthooft, Inge Paulussen, Barbara Sarafian, Ruth Becquaert, Kristine Van Pellicom, Maaike Neuville, Robbie Cleiren, Geert Van Rampelberg.

Prijzen: nog geen prijzen of nominaties

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: seizoen 1

Bekijk de trailer

Inhoud (aantal afleveringen: 10)
Jean-Claude Delcorps, alias ‘De Kloot’, heeft zijn bijnaam niet gestolen. Hij is niet alleen een ware terreur voor zijn vrouw Goedele en z’n dochter Bloeme, maar ook voor zijn omgeving, in het bijzonder voor zijn buren Roger en Valère en voor de meeneem-Chinees in het dorp. Als ‘De Kloot’ iemand kan pesten of een lepe truuk uithalen om er persoonlijk voordeel uit te halen, zal hij het zeker niet laten.
Wanneer de serie begint is ‘De Kloot’ overleden. De zussen Goethals, bestaande uit Goedele, Eva, Veerle, Birgit en Rebekka hebben duidelijk iets te maken met de dood. Maar gerust zijn ze niet want de firma Dewitt, die de levensverzekering moet uitkeren, heeft onraad geroken. Meer nog, als de uitbetaling er komt, is de firma failliet. Thomas en Matthias hebben er dus alle belang bij uit te zoeken wat er gebeurde…

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •