1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Exit

Season1.be445

Talent komt altijd bovendrijven. Kijk nu bvb. naar Øystein Karlsen, een bij ons onbekende regisseur, producer en scenarist die verantwoordelijk was voor het cynische, erg grappige, soms melancholische Dag over een huwelijkstherapeut die vindt dat mensen in eenzaamheid moeten leven. Dat Karlsen geen eendagsvlieg is, blijkt nu uit zijn nieuwe zesdelige serie Exit over de decadentie aan de top van de Noorse financiële markt. Een variatie op The Wolf Of Wall Street die de Noorse kijkers zodanig fascineerde én tegelijkertijd choqueerde dat de serie in Noorwegen alle onlinekijkrecords brak. In oktober 2019 was Exit met meer dan 1 miljoen streams de meest gestreamde NRK-serie ooit.

Dat de serie van meet af aan de aandacht trok was te begrijpen als je al na een paar minuten een van de hoofdrolspelers poedelnaakt én met een stijve penis door het scherm ziet wandelen. Maar daar houdt het niet mee op: terwijl zijn maat Adam een prostituee tegen de deur van de aangrenzende kamer aan het neuken is, wil Henrik absoluut meedoen. Hij pakt een groot keukenmes en hakt in pure Jack Nicholson-stijl gaten in deur tot hij plots een stuk uit het oor snijdt van de prostituee. Van een begin gesproken!

Exit is dan ook een erg brutale en gewaagde serie, die echter nooit gratuit overkomt. Hoewel de serie omschreven wordt als een zwarte komedie schuilt er onderhuids een donkere, hedonistische wereld die gekleurd wordt door allerhande drugsgerelateerde, door seks gedreven of door macht en agressie gekleurde exploten.

De dominerende en leugenachtige Adam, de suïcidale William die een of ander trauma niet kan verwerken, de playboyachtige Henrik en de slimme, maar erg agressieve Jeppe zijn stinkend rijke speculanten uit Oslo, die alsmaar dieper afglijden in de bodemloze put van seks, drugs en aandelenboekjes. Ze delen samen een huis waar ze hun driften uitleven. Hun alsmaar groeiende honger naar geweld, drugs en seks brengt hun bestaan als miljonairs en gezinshoofden echter in gevaar. Want achter de façade van deze geldwolven is de drang om te ontsnappen aan hun dagelijks leven met knellende familieverplichtingen en steeds grotere professionele verwachtingen, erg groot…

Exit is gebaseerd op de bekentenissen die vier mensen uit de financiële wereld un Oslo in 2017 aflegden, aangevuld met latere gesprekken met andere mensen uit die wereld. De half uur durende afleveringen zitten vol briljante dialogen en boeiende scènes, soms grappig, soms choquerend, soms dramatisch. De vertolkingen van Jon Øigarden (22 Juli, Mammon, Norsemen, Wisting, Varg Veum), Pål Sverre Hagen (Valkyrien, Beforeigners), Simon J. Berger (Hidden, Box 21, Modus, Conspiracy Of Silence, Beck, Johan Falk, Arne Dahl) en Tobias Santelmann (Grenseland, Out Stealing Horses, Acquitted) zijn van een hoog niveau. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze serie in 2019 de prestigieuze Series Mania’s International Panorama Award won. En wat misschien nog leuker is, is dat er een tweede seizoen komt dat in 2021 zal worden uitgezonden.


Score

IMDb: 8,2

Metacritic: NB

Rotten Tomatoes: NB


Geen bespreking beschikbaar Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jon Øigarden, Pål Sverre Hagen, Simon J. Berger, Tobias Santelmann, Agnes Kittelsen, Rolf Lassgård

Prijzen:
3 prijzen en 6 nominaties

Aantal seizoenen: 3


Beschikbaar op DVD:
seizoen 1 (vanaf 28 augustus 2020)

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •