1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Lilyhammer

Season1.be445

Lilyhammer is een Noors-Amerikaanse serie die in première ging begin 2012. De serie trok in zijn eerste aflevering 998.000 kijkers, goed voor een vijfde van de Noorse bevolking. De hoofdrol in deze serie wordt gespeeld door Amerikaan Steven Van Zandt, zanger en acteur in ondermeer The Sopranos waarin hij de rol vertolkte van stripclub eigenaar Silvio Dante. Als zanger en muzikant is Van Zandt vooral bekend als lid van de E Street Band, de begeleidingsgroep van Bruce Springsteen met wie hij nog steeds optreedt.

In deze serie, de eerste geproduceerd door het Amerikaanse Netflix, de grootste online aanbieder, speelt hij - hoe kan het ook anders – de rol van gangster Frank Tagliano. Wanneer hij vrijwillig getuigt tegen de fameuze gangster Aldo Deluci, eist hij overgeplaatst te worden naar Lillehammer, het stadje in Noorwegen dat tijdens het kijken naar de winterspelen in 1994, een enorme indruk op hem heeft nagelaten: zuivere lucht, maagdelijk witte sneeuw en veel knappe vrouwen. In Noorwegen hoopt hij als Giovanni Henriksen een nieuw leven te kunnen beginnen. Op de trein leert hij de lerares Sigrid Haugli kennen. Het klikt wonderwel net als met haar zoon Jonas. Frank probeert te handelen volgens het boekje en gaat op zoek naar werk. Maar wanneer het zoeken naar werk hem mateloos begint te irriteren begint zijn gangsterafkomst opnieuw te kietelen. Frank schrikt dan ook niet terug om afpersing, chantage en geweld te gebruiken om zijn doel te bereiken. Zijn buurvrouw Laila Hovland, toevallig ook het hoofd van de politie, wordt het hoofd gek gemaakt door één van haar assistenten die in Giovanni/Frank een gezochte terrorist ziet...

Lilyhammer is een kleine, maar verrassend goede serie. Het personage van Frank is goed uitgewerkt en geeft de serie de nodige diepte. De andere figuren zijn erg beminnelijk, soms een tikkeltje vreemd, maar steeds interessant genoeg om geboeid te blijven kijken. De combinatie van droge humor en geweld klopt als een bus en maakt van deze serie een absolute aanrader. En wat ook heel leuk is, is dat de serie gemaakt werd door Scandinaviërs die hun typische stijl perfect wisten door te duwen zonder die van een Amerikaanse gangsterfilm te verloochenen. Heel leuk en zeker het ontdekken waard!

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Steve Van Zandt, Marian Saastad Ottesen, Trond Fausa, Anne Krigsvoll

Prijzen: 6 prijzen (waaronder 4 Golden Nymphs)

Aantal seizoenen: 3 

Beschikbaar op DVD: seizoen 1 en 2 (vanaf 12 september 2015)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 8
Als onderdeel van een getuigenbeschermingsprogramma mag Frank Tagliano in Lillehammer in Noorwegen een nieuw leven beginnen onder de naam Giovani Henriksen. Hij volgt een inburgeringsscursus en knoopt een relatie aan met een lerares die hij leerde kennen op de trein. Maar al vlug merkt Frank dat hij ook in Lillehammer met slinkse praktijken een heel eind kan opschieten. Hij chanteert een bediende voor een vergunning, perst een bouwpormotor een appartement af en zet een winstgevend handeltje op in het smokkelen van illegale alcohol voor de nachtclub die hij heeft gekocht. Niettemin is Frank een hele populaire figuur in Lillehammer, iemand waar de naïve lokale bevolking naar opkijkt. Maar wanneer één van de lokale politiemannen, toevallig op reis in Amerika, de maffia op de hoogte brengt van Frank's schuilplaats, stuurt Aldo Deluci zijn opvliegend neefje erop af.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •