1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Thicker Than Water (Tjockare Än Vatten)

Season1.be445

Net als in de Deense serie The Legacy staat ook in Thicker Than Water (Tjockare Än Vatten), een nieuwe Zweedse serie, een erfenis centraal. Maar voor het overige verschilt deze serie dusdanig dat je moeilijk kan gaan vergelijken. In The Legacy staan de personages op de voorgrond, in Thicker Than Water draait alles om het verhaal. Ook de toon en de uitdieping verschillen fundamenteel.

Het verhaal van deze tiendelige serie speelt zich af op het schitterende eiland Sunnanö, dat deel uitmaakt van de Äland-archipel, waar Anna-Lisa Waldemar samen met haar zoon Oskar, zijn vrouw Liv en dochter Cecilia een familiepension runt. Zonder het medeweten van Oskar, heeft Anna-Lisa zijn broer Lasse en zus Jonna uitgenodigd voor de seizoensopening. Beide kinderen hebben jaren geleden het ouderlijk huis verlaten en leven sindsdien op niet zo’n goede voet met de moeder. Lasse runt in Stockholm een restaurant, maar zit stevig in de schulden en Jonna is een toneelspeelster die op het punt staat door te breken. Beide hebben totaal geen vermoeden waarom moeder hen uitgenodigd heeft. Maar dat raadsel wordt al vlug opgelost wanneer ze haar kinderen één voor één bij haar roept. Veel heeft ze niet te zeggen want ze laat elk kind op zijn honger door hen opnieuw op te zadelen met een bepeinzing die meer vragen oproept dan antwoorden geeft. De volgende dag vaart ze het meer op en pleegt zelfmoord. Hoewel moeder net overleden is, heeft ze toch nog een verrassing in petto: de kinderen moeten gedurende het hele seizoen samen het pension runnen, anders erven ze helemaal niets. Een ultieme poging om haar kinderen bij elkaar te krijgen, maar een serieuze streep door de rekeningen van Oskar en Lasse die op het geld gehoopt hadden…

In de afleveringen die volgen is er in de eerste plaats aandacht voor de individuele verhaallijnen: Oskar die gekweld wordt door een probleem uit het verleden, Lasse die de schulden niet kan afbetalen en belaagd wordt, Jonna die het moeilijk krijgt met haar partner Manne wanneer een zekere Mikael Rosén haar benadert met een professioneel én persoonlijk voorstel, de eeuwige ruzie tussen de Waldemars en Mildred, de echtgenote van de beste vriend van vader Waldemar, de relatie tussen Lasse en zijn puberende dochter enz. Kortom, genoeg materiaal om de kijker blijvend te boeien. Geleidelijk aan vernemen we ook meer over de onderlinge verhoudingen tussen de protagonisten en worden we geconfronteerd met de duistere familiegeheimen die mondjesmaat aan de oppervlakte komen. De meeste daarvan hebben te maken met de mysterieuze verdwijning van hun vader Mauritz.

Spijtig genoeg gaat de uitdieping van de personages niet tot op het bot en zijn de letsels die de gebeurtenissen nalaten kleine schrammetjes en geen diepe wonden. Hierdoor is vooral het einde een beetje ontgoochelend is en wordt er gekozen voor de gemakkelijkste oplossing. Wat bij deze serie ook het geval is, is dat bepaalde details die aan het einde worden onthuld, vragen oproepen bij de verhaalontwikkelingen die eraan voorafgingen: “Als dat zo is… waarom dan…’’

De producent en bedenker van deze serie is Henrik Jansson-Schweizer, eveneens de producent van de bioscoopfilm Hundraåringen Som Klev Ut Genom Fönstret Och Försvann (De 100-Jarige Man Die Uit Het Raam Klom En Verdween). Hij slaagde erin een serie te maken die weet te boeien vanaf de eerste minuut. Elke aflevering eindigt op een cliffhanger zodat de spanningsboog doorheen de serie hoog blijft. De sfeervolle muziek (die doet denken aan Bron/The Bridge) en de prachtige dito fotografie geven deze serie een extra dimensie. Ook de vertolkingen mogen er zijn, vooral die van Joel Spira (Solsidan, Anno 1790, Snabba Cash I en II) en Bjorn Bengtsson (30 Degrees In February) als Oskar en Lasse, toevallig ook de personages die het best uitgewerkt zijn. De relatief onbekende Aliette Opheim vertolkt de rol van Jonna. Haar schoonheid spat van het scherm, maar het personage dat ze speelt loopt er een beetje verloren bij. Thicker Than Water is een volwaardige Scandinavische serie die niets nieuws toevoegd aan het genre, maar die lekker onderhoudend is en die zich vlot laat bekijken.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Joel Spira, Björn Bengtsson, Aliette Opheim, Jessica Grabowsky

Prijzen: nog geen prijzen

Aantal seizoenen: 2

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1 en 2

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 10
Net voor ze zelfmoord pleegt, roept Anna-Lisa Waldemar, haar drie kinderen Oskar, Lasse en Jonna bij zich. Haar overlijden komt als een donderslag bij heldere hemel. Erger nog, de kinderen erven niets tenzij ze het familiepension succesvol openhouden gedurende de zomer. Lasse en Jonna, die allebei het ouderlijk huis hadden verlaten, hebben het erg moeilijk met deze beslissing, maar zetten uiteindelijk door. Voor Lasse biedt het eiland waar ze op zitten, trouwens een prima schuiladres voor zijn schuldeisers.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •