1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Black Mirror (s4)

Season1.be4,54,55

Black Mirror, bekroond met 2 Emmy's en een BAFTA, is een serie die volledig onder de radar is gepasseerd, maar die ondertussen dankzij Netflix een cultstatus heeft verworven.

Black Mirror is een serie vol suspense, die een satirische kijk geeft op het collectief ongenoegen dat er heerst over de hedendaagse maatschappij waarin nieuwsgaring en technologie meer en meer de bovenhand nemen. De Britse satiricus Charlie Brooker liet zich voor het scenario inspireren door nieuwsfeiten die opdoken in de sociale media en op Twitter. De serie hekelt de hedendaagse en toekomstige technologie door zijn personages in situaties te plaatsen die op een dag waarheid zouden kunnen worden en door ze te confronteren met morele dilemma’s.

Elke aflevering vertelt een apart verhaal en neemt de massamedia en technologie op de korrel, met een onderliggende commentaar op de hedendaagse maatschappij. Brooker geeft ons de indruk dat technologie een drug is waaraan je verslaafd kunt worden. De verhalen zijn vaak surreëel, maar niet zo ver gezocht als men aanvankelijk zou denken. Je zult in Black Mirror heel weinig humor tegenkomen, maar wel genoeg pathos en diepgang om het geheel boeiend, verontrustend en aangrijpend te maken. De technologie geeft diepte en zorgt voor nuancering en verplicht ons als het ware om na te denken over de belangrijke rol die de technologie speelt in ons hedendaags leven, meer bepaald Facebook. Elke aflevering speelt zich af in een verschillend decor met telkens andere personages. Dat zorgt voor heel wat variatie zowel naar stijl als visuele vormgeving. 

In het eerste seizoen krijgt de Britse premier het erg zwaar te verduren en moet hij - om een gekidnapte prinses te redden - op televisie live seks hebben met een varken, moeten hele horden kleurloze mensen virtuele valuta bijeen fietsen op hun hometrainers en draagt vrijwel iedereen een chip die herinneringen opslaat en weer kan afspelen.

In seizoen twee schopt een tekenfilmbeer het tot kandidaat voor een politieke functie, transformeert een mysterieuze zender het gros van de bevolking tot apathische voyeurs en laat een vrouw een virtuele kopie maken van haar overleden echtgenoot.

In het derde en vierde seizoen krijgen we telkens zes afleveringen. Andermaal afzonderlijke verhalen waarin de invloed van technologie op de mensheid tot het uiterste wordt gedreven. Seizoen 3 opent met Bryce Howard (Jurassic World) die geobsedeerd raakt door de ratings die mensen haar geven. Een smartphone geeft een duidelijke 'meerwaarde' aan je leven of niet soms?! Een andere opvallende aflevering is het bekroonde San Junipero over twee meisjes die verliefd worden in een virtuele wereld… of is het dan toch de reële wereld? Ook Shut Up And Dance is sterk: daarin zien we hoe een jonge kerel krijgt af te rekenen met iemand die hem gefilmd heeft toen hij zichzelf bevredigde.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Rory Kinnear, Lindsay Duncan, Jessica Brown Findlay, Rupert Everett, Julia Davis, Jodie Whittaker, Hayley Atwell, Domhnall Gleeson, Jason Flemyng, Chloe Pirrie, Bryce Howard, Gugu Mbatha-Raw, Mackenzie Davis 

Prijzen: 30 prijzen (waaronder 6 Emmy's en 1 BAFTA) en 85 nominaties (waaronder 5 voor een Emmy en 9 voor een BAFTA)

Aantal seizoenen: 5  + Kerstspecial + interactieve speelfilm (Bandersnatch)

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1, 2, 3, 4

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •